Oláh Kálmán Septet

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

Oláh Kálmán Septet a Papírkutyában!

tagjai:
Bacsó Krisztóf – tenorszaxofon / fuvola
Borbély Mihály – klarinét / basszusklarinét / tárogató
Oláh Kálmán jr. – szopránszaxofon / altszaxofon
Schreck Ferenc – harsona / baritonkürt
Oláh Kálmán – zongora
Barcza Horváth József – nagybőgő
Balázs Elemér – dob

Oláh Kálmán rendkívül sokoldalú jazz-zongorista, zeneszerző, hangszerelő és tanár, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakja, aki mesterien ötvözi a jazz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, ahol zongorát és zeneszerzést tanít. Számos szakmai díjjal ismerték el több évtizedes munkásságát, köztük az amerikai Thelonious Monk Jazz Zeneszerzői Nagydíj, két alkalommal Artisjus díj – az Év könnyűzenei szerzőként, Szabó Gábor életmű-díj, valamint Liszt Ferenc-díj és Erkel Ferenc-díj.

Az Oláh Kálmán Septet stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, amelyben nagymértékben dominál a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a Bartóki hangzásvilág. Az együttes hangzása – a kreatív, spontán ötletekben gazdag játékstílus mellett – a jól megformált, több részből álló, helyenként klasszikus zenei formákra megálmodott kompozíciókra épül. A zenekar kiváló szólistái, valamint a ritmusszekció rendkívül kreatív, helyenként kollektív improvizációi és a különleges, modern kompozíciók együttesen újszerű, igazi XXI. századi kamarazenét eredményeznek. Több nagy sikerű koncertet adtak az elmúlt években is, többek között a Kodály-év kapcsán a Zeneakadémia nagytermében, a Tavaszi Fesztivál keretében. 2016-ban A Művészetek Palotájában Oláh Kálmán szerői estjén is bemutatkozott az együttes, ahol a septet sztárvendége a világhírű nagybőgős John Patitucci volt.

A zenekar repertoárja többféle stílusú projektekből tevődik össze.
Oláh Kálmán ma már közismert jazzkompozíciói mellett szerepelnek benne Bartók és Kodály gyűjtötte magyar népdal ihletésű darabok, Thelonius Monk témáinak egészen újszerű megfogalmazásai, Gábor S. Pál népszerű dalainak friss, instrumentális újraértelmezései – a ’The Gabor S. Pal Songbook’, valamint Oláh Kálmán nagyobb terjedelmű szimfonikus műveinek kamarzenekari verziói, mint például a Chamber Concerto for Septet, vagy a Müpa 15. jubileumának alkalmából született ’Sketches of Pangea’ melynek új, septet-re átdolgozott változatát 2023-ban, Magyar Zeneházában adott nagysikerű koncertjükön hallhatta a közönség.

Belépőjegy a helyszínen váltható 3.000,-Ft-os áron.

A koncert az NKA támogatásával valósul meg.

Szervező:

Papírkutya Veszprém

8200 Veszprém, Szabadság tér 9.

[email protected]

+36 20 241 0074

Papírkutya oláh kálmán septet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!