ORT IKI: Kökény Matyi / 10. Színházi Olimpia / GyereKert 2023

VEB2023 pályázati együttműködés Színházkert
VEB2023 pályázati együttműködés Színházkert

Várunk Titeket is az önfeledt jókedv birodalmában!

Ort-Iki Báb- és Utcaszínház

Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház 1989 óta működik független színházként.

Miért Ort-Iki? Az önálló színházzá válás az első önálló darabbal kezdődik. A saját név keresése egy időben történt a saját bábszínházi forma keresésével. Egy vogul medveének feldolgozása során mindkettőt megtalálták. A szibériai mitológiai alak, Ort-Iki, a Világügyelő Férfi, több későbbi darabjuk hősének előképe. A színház működésének kezdeteitől maguk írják, rendezik a darabjaikat, készítik bábjaikat, eszközeiket, szervezik az előadásokat.

Fontosnak tartják, hogy az előadások függetlenek legyenek olyan technikai feltételektől, mint a világítás, a hangosítás. A játszók és a nézők tere között általában nincs éles határ, a drámai helyzet megoldásában gyakran kap szerepet a közönség.

Az utcai, vásári báb- illetve színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori drámai örökségéből merítik. Előadásaik bizonyítják, hogy akár a legkisebbek számára is érthetőek, követhetőek a több száz éve megfogalmazott szövegek, szófordulatok és morális tartalmak.

Előadásaik láthatóak kisvárosok, falvak közösségi rendezvényein, falunapon, várjátékon, gyereknapon, szüreti mulatságon, vásárokon is szerte az országban.

Munkájuk elismeréseképpen 1993-ban megkapták a Kiváló Művészeti Együttes címet, 1996-ban az UNIMA kisdiplomáját, 2014-ben a Vidor Fesztivál Pierrot-díját nyerték el.

Hagyományos bábszínpadi előadások mellett gólyalábas, óriásbábos vásári attrakciókkal is fellépnek.
Ilyen jellegű műsoraikban bemutatják a csepűrágók több népszerű mutatványát: a tűzfúvást, papírszeletelést ostorral, erőművész számot, állat (kentaur) idomítást.

Vásári attrakciók

Gólyalábasok, muzsikások zajos támadása a tébláb járókelők hangulatának pezsdítése, tekintetük és lépteik kívánt irányba terelése céljából. Az előadásban szerepel a híres Kissné, született Nagy Mariska, a Nyebuzsennojei Operaház nyugdíjas primadonnája, aki magával hozza férjét is, aki az elfogyasztott italok hatására már talicskára kényszerült. A karikásostoros és zászlóforgató mutatványok mellett a bámész szemek előtt megelevenedik egy igazi kentaur is.

Rendező: Dió Zoltán ötletei alapján az Ort-Iki

Közreműködők: Dió Zoltán, Kiss István, Pálmai Balázs, Pusztai Gábor, Új Judit

Időtartam: 40 perc

Nyelv: magyar

Ünnep előadás bábszínház Gyermek és ifjúság GyereKert 2023 10. Színházi Olimpia

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!