Pajta Program - Litér | Eseménysorozat

Partner produkció
Partner produkció

Rendezvények, fesztiválok, előadások, kulturális programok várnak nyáron a szabadidőparkban, melyet „KÖZPARK" néven ismernek a lakosok.

Események

"ÖrömART" (Az öröm, nem árt!) - élményfestés és képzőművészeti workshop

április 2., május 7., május 21., az utolsó alkalom igény szerinti időpontban és kívánság szerinti technika alkalmazása a résztvevők közös megegyezésével.

Helyszín a Művelődési Ház, de közös megegyezéssel szabadtéren (Közparkban) is. 

 

A 4 alkalomból álló élményfestés és képzőművészeti workshop, a 13 évig Angliában élő és munkálkodó, nemrégiben Litéren letelepedett, Réthy Zita rajz és vizuális kultúra tanár vezetésével, jókedvű, kötetlen foglalkozások keretében. Jelenleg a közösségi örömfestésre vállalkozott, de tart megyeszerte bútorfestő-, kárpitozó- és egyéb képzőművészeti, kreatív szakköröket, angol nyelven is. Meditáció és alkotás a természet megjelenítésével a kertben, teraszon, parkban, fák alatt egy-egy képzőművészeti technika elsajátításával felnőtteknek (középiskolás kortól lehet jelentkezni). Lesz akrilfestés, rajz (ceruza), monotípia (nyomatkészítés). Az utolsó alkalommal a résztvevők kívánsága szerint egyeztetett, igény szerinti technika. A workshop áprilistól indul. 

Az alkotás szeretete ott rejlik sokunkban, örömünket leljük abban, hogy eszközöket, anyagokat kezünkbe véve alkossunk valami újat. Ilyenkor az alkotás menete éppen olyan fontos és izgalmas, mint az elkészült munka feletti örömünk.  

„Örömdobolás”- közel-keleti ütéstechnikák műhelye Franczia Danival  

A foglalkozások március 30. 17:30-órától, heti rendszerességgel szerdánként (Dobszerda) lesznek 8 alkalommal (utolsó alkalom május 18.) a Művelődési Házban. 

 

A workshop leginkább a felnőtt korcsoportot célozza meg, de mindenkit szeretettel várunk 14 éves kortól! 

A résztvevők betekintést nyernek a közel-keleti serlegdobokon alkalmazott ütéstechnikákba, a közel-keleti és balkáni hangszerismeretbe valamint ritmusokba, az egymásra épülő tananyagon keresztül. 

 

Alkalomról alkalomra, az új és régi ritmusok gyakorlásán túl, örömzenélésre is sor kerül. Az elsődleges célunk, hogy együtt közösségben zenélve jól érezzük magunkat, és ezen túl fejlődjön a résztvevők ritmusérzéke, megismerjék és alkalmazzák a közel-keleti ütőhangszeres hagyomány jellegzetes ütéstechnikáinak egy részét, mellyel újabb és újabb ritmusokat tudunk megszólaltatni. A résztvevőknek hangszereket biztosítunk. 

 

Franczia Dániel közel-keleti - balkáni ütőhangszeres zenész és oktató, több mint tíz éve foglalkozik a darbuka játéktechnikák tanításával, több hazai és nemzetközi zenekarban zenél, valamint a darbukajáték hazai népszerűsítője. Az örömdobolások kihagyhatatlan eleme, hogy a résztvevők jól érezzék magukat,…de főleg Dani. 

 

A litéri workshop a sokak által már Veszprémből megismert, Papírkutyás örömdobolások mélyebb ismeretét kívánja folytatásként kiszolgálni, azoknak, akik többet szeretnének művelni egy darbukával. 

Művészeti estek-klubkoncertek: 

október 1. Buzás Banda világzenei koncert a KultKertben, az esti órákban, a zene világnapja alkalmából. Magyar népdalok jazz és latin zenei köntösben. 

„A Búzás Banda zenéje titkos recept alapján készült. Ez idáig a magyar népzenét és a latin országok muzsikáját külön-külön, a maguk tiszta formájában vittük színpadra. Most viszont, egy zenei kísérlet-képpen hagytuk, hogy egymásba folyjanak. Így lehetséges az, hogy egy kalotaszegi keserves a bossa nova világába jut, vagy az, hogy egy dudanóta swingbe hajlik. Szívesen használunk kemény kontrasztokat, megidézzük a magas hőfokú roma, és balkáni ritmusokat is. Kiváló zenésztársaim segítségével egy népzenén nyugvó, de jazz-be hajló, sajátos zenei ízvilágot alkottunk meg.”

-Búzás Banda  

  Interaktív színházi estek: 

Május 28 vagy 29-én a Petőfi Színház interaktív, gyermekeknek szóló mesejátéka Kukamesék címmel, mely a szelektív hulladékgyűjtésről szól. Helyszín: Közpark, szabadtéren. Eső esetén a Művelődési Házban 

 

Szeptember 23: Dvorák-Patka SzínházEgypercesek című pantomim előadása. Helyszín: KultKert. Eső esetén a Művelődési Házban. 

Előadja: Dvorák Gábor & Patka Heléna színművészek 

Az előadás nem az ismert novellák dramatizált változata! A darabot Örkény István Egyperces novellák című kötete, valamint az író szellemisége ihlették Az Egyperces novellák – Örkény szerint – egész regényekkel, sőt, regényciklusokkal felérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. 

Ehhez hasonlóan az előadásban szereplő egy, vagy pár perces jelenetek is egyenként egy-egy kis drámát sűrítenek magukba. A rövid humoreszkszerű epizódok az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegretörő ábrázolásai. 

 "5 órai pálinka"

 Április 24. Litér, helytörténeti előadás, beszélgetés az 1732-es, Szent György-napi betelepítésről, Litérről, Fekete Tamás helybéli történész előadásában a hálaadó istentisztelet után. Helyszín: Litéri Református Templom Gyülekezeti terem. 

 

Június 1. helytörténeti előadás Fekete Tamás, litéri lakosú történész, családfakutató közreműködésével, Litér és az Újtelep trianoni betelepítésének és a település 1082-es első írásos említésének, 940 éves tiszteletére. Helyszín: Művelődési Ház.  

NÉPMESE NAPJA  - "A mesék bennünk élnek tovább" 

Szeptember 30, október 1.

Helyszín: KultKert, Közpark, Litéri Mesetúra útvonala.

Egy alkalommal meseterápia vagy pshichológus előadása a mesék fontosságáról, másik alkalommal mesemondó mesél, majd mesetúra. 

Pajta

Jegy info

Jegyvásárlási infó: Szabadon látogatható

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 49 nap 15 óra 20 perc 58 másodperc
van hátra a megnyitóig!