Pegazus - Szentbékkálla | Kultháló | ESEMÉNYSOROZAT

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A szentbékkállai templom szomszédságában található birtok egykor az Esterházy család dézsma- és borospincéjének is otthont adott. A rendszerváltás előtt a környék legnépszerűbb vendéglátóhelyének számított. 2015-ben Fegyverneky Sára építész férjével Auguszt Olivérrel és üzlettársukkal Járai Péterrel együtt élesztette újra Csipkerózsika álmából a legendás Pegazust. Azóta a hazai kulturális élet egyik legpezsgőbb találkozási pontja a Balaton Felvidéken. A kulináris élvezetek mellett kiállítások, koncertek, előadó estek és “nem-csak-gyermek-matinék” teszik felejthetetlenné az együtt töltött időt.

Sokszínű, szórakoztató és edukatív programjainkkal szeretnénk a környék kulturális vérkeringésének intenzitását növelni, a képzőművészet, a zene, a gasztronómia és a technológia párhuzamos bevonásával. Szeretnénk, ha nálunk ez több lenne puszta kultúrafogyasztásnál. Az alternatív, interaktív, edukatív program típusokkal a látogatók bevonásával az érdeklődőknek megmutatni a művészet hétköznapjait, beavatni őket az alkotófolyamatba, ezáltal esetleg részükről is aktivitást kiváltani. 

A  könnyűzenei magaskultúra helyi szereplőinek előnyben részesítése

Környékbeli zenészek, zenekarok koncertjei:

 

●      Tarajos Hullámok koncert

●      Zefiroth koncert

●      Heuréka koncert

●      Baló István Projekt

●      Muri no Muri koncert

●      Szalajkó és a vulkánok tánca

Kiskoncertek és közözösségi találkozók

Edukatív, interaktív előadásokkal neves művészekkel:

 

●      Ady Est - Víg Mihály és a Balaton

Exkluzív Balaton koncert

 

●      Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska - Pilinszky és én (zene és irodalom)

ANIMA SOUND SYSTEM - Gipsy Sound Clash 20

A VEB2023 Kultúrpont Program keretein belül megvalósuló zenei eseményeink:

Kiállítások/Közösségi foglalkozások

2021.07.09 - 10. 02.  Klara and the Sun ismeretterjesztő kiállítás

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA A KÁLI-MEDENCE VARÁZSLATOS TERMÉSZETI KÖRNYEZETÉBEN.

A PEGAZUS ÉS A VIOLUK PROJECTS BEMUTATJA A KLARA AND THE SUN KIÁLLÍTÁST ÉS PROGRAMSOROZATOT.

 

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021 Július 09 - Október 02.

 

A kiállítás ingyenesen látogatható a mindenkori higiéniai előírásoknak megfelelően.

 

Nyitvatartás

szeptemberben: péntektől-vasárnapig 12:00-19:00 óráig.

 

Kiállító művészek: Aggott-Hönsch Daïm, BarabásiLab, Bordos László Zsolt, Kitzinger Gábor, Komoróczky Tamás, Kovács Ivó, Kuchta Klára, Mátrai Erik, Nagy András, Turcsány Villő, Sztojánovits Andrea

 

Kurátor: Lukács Viola - Violuk Projects

 

A Klara and the Sun kiállítást Kazuo Ishiguro hasonló című könyve ihlette. A szerző elragadó érzékenységgel ábrázolja Klara karakterét. Klara türelmes, előzékeny és jóval több empátia szorult belé mint a legtöbb emberbe. Nem véletlenül, hiszen Klara nem ember, hanem egy mesterséges barát (AF), technikailag pedig egy napelemes robot.

 

A mesterséges intelligencia elbeszéléséből kirajzolódó “ember” a félelmek és a vágyak közötti kusza kapcsolatrendszerektől vezérelve formálja életvilágát. Elsősorban azt a világot, amelyben „a természetes beállítódásban tapasztaljuk a természetet, a kultúrát és a társadalmat, állást foglalunk ezek tárgyaival kapcsolatban, azok befolyásolnak bennünket, mi meg hatunk rájuk. Ebben a beállítódásban az életvilág létezését és tartalmainak tipikáját minden további nélkül kétségbevonhatatlanul adottnak fogadjuk el”.

 

A kiállítás tizenegy művész munkáján keresztül reflektál ezekre a korántsem egyértelmű tartalmi tipikákra, amik meghatározzák viszonyunkat a természettel, a technológiával és egymással, de talán legfőképpen magával a létezéssel. A tárgy- és a képalkotás hagyományos művészeti médiumain túl a tudomány és a technológia aktuális eszközköszleteit felvonultató tárlat aktív részvételre invitálja a látogatókat. Virtuális valóság, adatszobrászat, 3D-mapping, interaktív pszeudo-holográfia, fény- és kinetikus installációk, illetve mesterséges intelligencia által generált alkotások csak pár példa a különleges művek sorából.

Kiállításhoz kapcsolódó workshopok, események:

2021.09.04. Bordos László Zsolt: Spatial Mapping alapjai workshop

A térvetítés vagy más néven 3D mapping a kreatív iparban egyik legdinamikusabban fejlődő vizuális műfaja. A kiterjesztett valóság (XR) technológiáinak sorából méreteivel és közösség-bevonó erejével emelkedik ki. Ismerd meg a műfaj esztétikai és technológiai hátterével a világ egyik vezető 3D mapping művészének tolmácsolásában.

részvételi díj: 4.000 Ft

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.09.04. 11-13.30

létszám: nincs korlátozás

életkor: 12 éves kortól

2021.09.04. Bordos László Zsolt: Spatial Mapping alkotói master class

A térvetítés vagy más néven 3D mapping a kreatív iparban egyik legdinamikusabban fejlődő vizuális műfaja. A kiterjesztett valóság (XR) technológiáinak sorából méreteivel és közösség-bevonó erejével emelkedik ki. Sajátítsd el a világ egyik vezető 3D mapping művészének fogásait a legújabb felszerelések és programok használatával.

részvételi díj: 8.000 Ft 

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.09.04. 17-22h

létszám: max. 15 

életkor: 16 éves kortól

2021.09.17. Kitzinger Gábor: Bevezetés a Touchdesigner, kreatívkód szoftver ismeretébe

Zene, interaktív eszközökből bejövő jelek, adatok képpé alakítása.

részvételi díj: 8.000 Ft

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.09.17. 17-22h

létszám: max. 15

életkor: 16 éves kortól

2021.09.18. Nagy András: Tájspecifikus növényi fajok növekedésének digitális szimulációja az Öreg-hegyen. Túra + kóding  

Lindenmayer Arisztid magyar származású biológus 1968-ban kifejlesztett egy formális nyelvet, amelyet ma L-rendszereknek vagy Lindenmayer Systemsnek neveznek. Ezen rendszerek alapján meghatározott algoritmusok segítségével digitálisan újra alkothatod a Káli-medence növényvilágát, Nagy András médiaművész vezetésével. Az egésznapos foglalkozás egy sétával veszi kezdetét a varázslatos Öreg-hegyen, ahol Szegedy Barnabás, a Folly Arborétum biológusa segíti a növényzet alaposabb megismerését. A délután folyamán a digitális gyűjtésed önálló életre kel a kristály képernyőkön és anélkül hazavihetsz egy különös növényt, hogy elpusztítanád azt.

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

Időpont: 2021.09.18. 11-18h, (1,5óra ebédszünet)

2021.09.18. Mátrai Erik: Analóg fény gyakorlatok

Munka színes fényekkel és árnyékokkal. Hogyan keverednek és adódnak össze a színes fények és, hogy keletkezik a fehér. Egy rövid tanulmányozás után, gyorsan nekilátunk, hogy mindenki megalkosson egy fényrajzot színes fényekből és egyszerű formákból. Közben megértjük az additív színkeverés lényegét.

részvételi díj: 4.000 Ft

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.09.18. 15-18h

létszám: max. 15

életkor: 12 éves kortól

 

2021.09.25. Daim Aggott Hönsch + Lukács Viola: Hogy készül az NFT?

A művészet világában jártasok az utóbbi időben új fogalommal ismerkedhettek meg, az NFT-vel, amely kiforgatta sarkaiból a szcénát. Hogy mi az az NFT? Nem helyettesíthető tokenek (non-fungible tokens), azaz egy blockchain-alapú technológia, amely lehetővé teszi egyedi alkotások vagy termékek azonosítását és értékesítését egy decentralizált digitális rendszerben. Az NFT-technológia valódi újítása abban áll, hogy értéket rendel a digitálisan honos alkotásokhoz, és alkotóit, valamint tulajdonjogait egy úgynevezett okosszerződésben rögzíti a blokkláncon – ezzel pedig nem csupán a mű eredetiségét garantálja, hanem tartalmazza a krediteket is, és lehetővé teszi, hogy a művész a későbbi eladásokból is közvetlenül részesüljön.

A foglalkozáson megismerheted az NFT technológiai és művészettörténeti hátterét Daim Aggott Hönsch kriptóművész (online jelentkezik be) és Lukács Viola kurátor tolmácsolásában. Elkészítheted a saját NFT műtárgyadat anélkül, hogy kriptóvalutát kellene vásárolnod.

részvételi díj: 8.000 Ft

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.09.25. 14-19h

létszám: max. 20

életkor: 16 éves kortól

2021.10.02. Turcsány Villő: LIVE AUDIO workshop

Szeretnél elmélyülten dolgozni a szobrok mozgásán alapuló egyedileg generált hanganyaggal? A workshop alkalmával pick-upok segítségével a szabad füllel nem hallható akusztikai jelenségeket tervezzük érzékelhetővé tenni:

  • akusztikai mikroszkópot képezve kísérlet a súrlódás/ritmus/ dinamika alapú hangképzésre
  • intervallumok természetének feltérképezése,
  • 3 előadóval felvételeket készítünk, ezeket elemezzük csoportosan,
  • hangközök világa-megfigyelői metódus fejlesztése a célunk.

részvételi díj: 8.000 Ft

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.10.02. 15-21h

létszám: max. 15

életkor: 16 éves kortól

A workshopra jelentkezők zárt csoportban dolgoznak a művész és hangtechnikai kollegája vezetésével. A workshop végén a kísérletek eredményét publikussá tesszük.

A workshopon részt vevők számára a nyilvános bemutató élő (live) formában nem kötelező, de a munkafolyamat során készülő hanganyagokat bemutathatjuk.

 

 2021.10.02. Finissage / Ceremónia II.

NFT + aukció + diszkurzív tárlatvezetés a művészek és a kurátor részvételével + audio-vizuális performanszok (Mexikó, Magyarország) + térvetítés + moduláris kísérleti zene + metatánc

belépő: 2.500 Ft

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

időpont: 2021.09.24. 17-24h

2021.09 24-25. A hét (használt) műtárgya

Ökoterápiás workshop és szimpózium a Tapolcai Használtcikk Piacon és Szentbékkállán a Pegazusban.

 

Egyre többször jelenik meg az életünkben a „klimaszorongás" kifejezés, ami napjainkban a pandémia és karantén okozta félelmekkel is párosul. Mit tehetünk ezek enyhítéséért?

A képzőművészet, a design a művészetterápia módszereinek segítségével alkalmas lehet arra, hogy a hétköznapi életünkbe megnyugtató gondolatokat és aktivitást vigyünk. A tárgyak, korok, emlékek, a különböző kultúrák idősíkjain való szabadabb mozgás ajtót nyithat a jövő felé is. A tárgyak alkalmasak arra, hogy gondolkodjunk róluk, gyűjtsük és rendszerezzük őket, hogy mi magunk is készítsünk tárgyakat és hogy erről beszéljünk és megosszuk egymással.

 

A program a tapolcai használtcikkpiaci pop up galériában kezdődik egy átlagos pénteki napon, ahol és amikor a kincsvadászat során olyan tárgyak kerülnek az erre a célra kialakított piaci galéria térbe, amelyekről érdemes beszélni, amelyek kiállják az idő próbáját, vagy éppen nem, de akadnak olyanok is, amelyek valami fatális véletlennek köszönhetően még nincsenek egy múzeum gyűjteményében.

 

Ezekben a tárgyakban mindenki egy kicsit magára ismer, a saját környezetünket el tudjuk helyezni ezen az idővonalon, ahol minden releváns, nincs oda nem illő, vagy illetéktelen tárgy. Benne vagyunk a korban, a saját korunkban és időzónánkban, amiben a tárgyaink adják a stabilitásunk egy darabját. Foglalkozzunk velük!

 2021.09 24. A hét használt műtárgya, szimpózium

Helyszín: Tapolcai Használtcikk Piac Galéria. 

időpont: 2021 augusztus 24.

Meghívott előadók:

Frazon Zsófia etnográfus ( Néprajzi Múzeum)

Mester Zsuzsa antropológus (Filantrópia Adománybolt)

Moderátor: Szabó Eszter Ágnes képzőművész

2021.09 25. Klímaszorongás elleni ökoterápiás workshop

Helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

Időpont: 2021. Szept. 25.

Meghívott vendégek:

Szilágyi Csilla, Üveg-, és betontervező művész

Torma Éva képzőművész, művészetterapeuta.

Moderátor: Szabó Eszter Ágnes képzőművész.

KONCERTEK:

2021.09.11. Kodachrome

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

Időpont: 2021.09.11. 19:30

A belépés ingyenes.

Valamikor a ’90-es években két srác Magyarország két különböző pontján, elsősorban szüleik hatására, rongyosra hallgatta Simon and Garfunkel kazettáit. A Kodachrome olyan akusztikus duó, ahol a jól ismert dalok, mint a Sound of silence, a Mrs. Robinson vagy a Scarborough fair Jobbágy Bence és Méhes Adrián előadásában szólalnak meg, közelebb hozva az örök érvényű Paul Simon dalokat a ma emberéhez.

2021.09.25. Muri no Muri

helyszín: PEGAZUS, Szentbékkálla, Kossuth u. 39, 8281

Időpont: 2021.09.25. 19:30

A belépés ingyenes.

muri no muri

むり の むり

"A muri japánul ésszerűtlent, lehetetlent jelent. A triót egy hirtelen született ötlet, és egy véletlen koncert hozta össze, azóta elválaszthatatlanok. Zenéjük energikus és improvizatív, mérhetetlen egymásra figyelésből születő repetitv groove-okra és szokatlan témákra épülő free punk."

Czitrom Ádám – gitár

Ajtai Péter – nagybőgő

Szabó Sipos Ágoston – dob

Közösségépítés nyitottság

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!