Pont Csopak – Több mint kertmozi

VEB2023 szervezés Csopak
VEB2023 szervezés Csopak

Csaknekedkislánnyal, Platon Karataevvel, jótékonysági ruhavásárral és díjnyertes dokumentumfimmel indul a Pont Csopak szabadtéri rendezvénysorozat legújabb évada, egy igazán különleges helyszínen.

Magyarországon egyedülálló módon egy működőképes vízimalom kertjében rendeznek 

szabadtéri vetítéseket, koncerteket és színházi előadásokat a Balaton északi partján. 

A Pont Csopak rendezvénysorozat jóvoltából a csopaki Plul Malom májustól szeptemberig, 

minden hónapban egy hétvégére átalakul szabadtéri mozivá és kulturális központtá. A cél 

egy olyan hely kialakítása, ahol minden esemény egy közösségi élmény. A programok sohasem önmagukban állnak: beszélgetések, előadások, borkóstoló, képzőművészeti programok, közös alkotói tevékenységek kísérik őket, és együtt nyújtanak igényes szórakozást, kulturális élményt, amellyel a megváltozott igényekhez igazodva szeretne maradandót nyújtani a közönségének. 

A május 27-i pénteki nyitónapon nagy közös bográcsozással és két akusztikus koncerttel 

indul az évad. A Csaknekedkislány alapítói - Csepella Olivér és Konsiczky Dávid - sajátos stílusú sanzonokkal és zenés vallomásokkal készülnek a délutáni koncertre. A Platon Karataev is duó felállásban érkezik. Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestény a korábbi szerzemények mellett, a készülő albumuk dalaiba is belehallgathatnak a látogatók. 

Május 28-án szombaton a Ruhastory fenntartható divatbloggal karöltve jótékonysági ruhavásárral folytatódik a hétvége. Magyar tervezők ruhái és vintage holmik kerülnek a fogasokra. A használt ruhákból befolyó összeget az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítésére ajánlják fel a szervezők. Este pedig a Szarvasgomba-vadászok című dokumentumfilmet vetítik, melynek idős olasz szereplői és kutyáik a festői piemonti erdőben keresik a világ legdrágább szarvasgombáit. A film egyik producere a Szólíts a neveden című Oscar-díjas film rendezője, Luca Guadagnino. A vetítést beszélgetés követi. A szervezők tavaly négy filmmel és ezekhez kapcsolódó programokkal mutatkoztak be a helyi közönségnek. A Pont Csopak megálmodói Balogh Rita a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója, valamint dokumentumfilmes producer 

és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer hisznek abban, hogy a programok 

kontextusba helyezve érik el a közönségüket. Éppen ezért a Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: generációk, filmes gyakorlatok, női szerepek és környezetvédelem is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett Magyarországi premierek is szerepeljenek a programban. A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. 

A Pont Csopak 2022 további időpontjai: 

  • Június 17-18-19.,
  • Július 22-23.,
  • Augusztus 12-13.,
  • Szeptember 9-10. 

MOZI Film csopak filmvetítés

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!