Régiós Show: Ajka - Nosztalgia Bányásznap

VEB2023 pályázati együttműködés Ajka, Kriptongyár
VEB2023 pályázati együttműködés Ajka, Kriptongyár

Az ajkai kulturális identitás részét képező Bányásznapot szeretnénk feleleveníteni, megidézni a 70-80-as évek hangulatát, amikor a Bányásznap a legjelentősebb kulturális események egyike volt a városban.

A Bányász Fúvószenekar ébresztője a városban szintén a hagyományok részét képezi, ugyanúgy mint a vurstli hangulat. A Bányásznapok valaha a Kriptongyárral szemközti téren, a „Kezitcsókolom” lakótelep közelében kaptak helyet. Elmaradhatatlan volt a görögdinnyés stand, az antalfai boros, a sült kolbászos sátor, de a céllövölde és a ringlis is fontos kelléke volt ennek a napnak. Az este a szórakozásé volt, ahova a fiatalok számára a legnépszerűbb országos előadókat hívták, ahogy lesz ez most az idén is. Szeptember 2-án Margaret Island, szeptember 3-án Dzsúdló koncerttel várjuk a szórakozni vágyókat. 

Az aknákat évekkel ezelőtt betömedékelték, a hagyományok azonban ma is elevenen élnek, és ünnepeljük a Bányásznapot. Amíg emlékezünk, addig él a szakma. A bányásztársadalomban különös erővel élt az egymásrautaltság, a szolidaritás, amely nélkülözhetetlen volt az elemi erőkkel vívott harcban. A bányászat és a hozzá kötődő ünnepek a helyi közösségek megalakulásának és erejének a szimbólumai voltak. Bányásznapon találkozott a város lakossága, ami a legnagyobb ünnepek közé tartozott. 

A bányász szakma emlékeit ma is őrzi az ajkai közösség, szinte minden család, akinek a tagjai ne dolgoztak volna ott. 

A bányász nap a kikapcsolódásé, a felhőtlen szórakozásé volt. A mai felnőttek is szívesen emlékeznek az ott szerzett élményeikre. A nosztalgikus hangulatban gyermekprogramok, zenés programok, mutatványosok, kézművesek, ringlis, céllövölde várják majd a bányásznapra érkezőket, az esti koncertek pedig felhőtlen szórakozást ígérnek. 

Zene Ünnep Helytörténet képzőművészet közösségi borkultúra ifjúság gasztronómia

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!