Sigmar Polke - Megmagyarázhatatlan eredetű zene kiállítás

VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém
VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém

Sigmar Polke (1941-2010), német képzőművészt a hatvanas évek eleje óta foglalkoztatta a valóság és a képi valóság, azaz a művészet és a mindennapi élet viszonya. Ennek során gyakran egy távolságtartó, ironikus álláspontot vett fel, amely lehetővé tette számára, hogy a tartalmi kérdéseken túl a festészet formájára és anyagi természetére is figyelmet fordítson. A "Megmagyarázhatatlan eredetű zene" című kiállítás betekintést nyújt munkásságába, amely egyedülálló helyet foglal el a jelenlegi művészeti világban, a háború utáni német művészet egyik legfontosabb értékei közé tartozik.

Polke a kiállításon bemutatott alkotásokon keresztül a vizes gouache-ok jellegéből kiindulva a festék csöpögését és áramlását, a fizikai jelenségek kontrollált és kontrollálhatatlan előfordulását tematizálja.

Az áramló festéknyom kiszámíthatatlanságára a művész - ez is jellemző - ellenpólusként egy szabályos, kiszámítható rácsrendszert helyez.

Emellett abszurdnak hangzó címekkel látja el a képeket, amelyek költői hangot adnak az ábrázoltaknak, amelyek példaértékűek Polke általános művészi állásfoglalása kapcsán.

„Jedes Ding hat seinen Diener“, sagt Dagmar Steffen und rückt das Buttermesserchen zurecht, 1996

„There’s always a pecking order“, says Dagmar Steffen and straightens up the butter knife.

Gouache / gouache, 100 x 70 cm

Photographer: Frank Kleinbach

© Frank Kleinbach, VG Bild-Kunst, Bonn

kiállítás képzőművészet környezetbarát családbarát TÜKÖRKÉP Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!