Tempvs Fvgit (FR) - december 16.

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Tempvs Fvgit, az énekegyüttes, amely hangot ad az időnek. Az időnek, amely csendben telik Korzikán, a folyó ritmusának, az évszakoknak és a rítusoknak, amelyek ma is érintetlenül őrzik archaikus jellegüket.

A Tempvs Fvgit tagjai az igen ősi eredetű szakrális és profán polifonikus repertoár hiteles közvetítésére törekednek, nem csupán a saját szigetük közönsége számára. Repertoárjuk alapvető szimbólumául a kört választották, mely a polifonikus énekes által használt, az idő folyását megjelenítő kör alakú formát tükrözi.

Ugyanakkor a rájuk jellemző, sajátos szcenikai írásmód kidolgozása a Tempvs Fvgit egyik alapelve és alapvető tevékenysége. Itt a korzikai polifónia egy másik, még mozgásban lévő formájára gondolunk, amelyet a végtelenségig lehetne írni és újraírni. A hagyományos korzikai dalban gyökerező Tempvs Fvgit polifonikus együttes más harmóniák felé nyitja meg az utat. A Vultum tuum hagyományos Szentmise (Nebbiu, 2003, Harmonia Mundi) felvétele után felolvasásokból, zenehallgatásból és találkozásokból táplálkozva, valamint Európa-szerte, Szingapúrban és Japánban adott koncertekkel a formáció türelmes alkotómunkára vállalkozott: Passione (2008), E cusì sìa (2012), Ex Tenebris (2014), Da caminu (2017) Colomba /HistoiresCorse (2017) In Absentia (2019), ORA (2020).

Jegyár: 2000 Ft

Tempvs projektek 

A világjárvány okozta válság ellenére az elmúlt négy évben Tempvs Fvgit számos projektben dolgozott és vett részt. Számos előadást vitt színre: Passione, E cusi sia, Da Caminu, Ex Tenebris, In Absentia, illetve ORA címmel, több koncertet adott Korzikán és külföldön is, valamint részt vett a GritAccess európai projektben.

Az elmúlt négy évben többfelé tartottak műhelyfoglalkozásokat mind hivatásos, mind amatőr énekesek számára: Worclawban (Lengyelország), Lvivben (Ukrajna), Schwertében (Németország), Goloniowban (Lengyelország) és Sczezcinben (Lengyelország).

Számos kulturális központtal és intézménnyel működtek együtt: Grotowski Intézet (Lengyelország), Word and voice (Ukrajna), WayCreator (UKraine), Kreismusikschule Erding (Németország), Moagem (Portugália), Goleniowski Dom Kultury (Lengyelország), La Fabrique de théâtre (Korzika), Centru culturale Alb'oru (Korzika) ...

A Tempvs Fvgit szoros együttműködést alakított ki a Grotowski Intézettel és a ZAR Színházzal. A Giving Voice fesztivál során több, a hang, a lélegzet, a test korzikai hagyományainak szentelt workshopot tartott.

2023 Március és november: La Cartoucherie de Vincennes Párizsban, együttműködés az IPAC formációval.

2022 Tavaly Dániában és Svédországban koncerteztek, valamint workshopokat tartottak a Noor együttessel.

2022 Franciaországban a Songs of war elnevezésű projektben működtek közre, amely háborús levelezésről szól, ukrán, francia és olasz művészek részvételével.

2021 5 régióval együttműködve vettek részt a GRITACCESS európai programban, amely a Földközi-tengerre fókuszál: Provence, Liguria, Toszkána, Szardínia és Korzika térségére. A migrációs válsággal és a Földközi-tenger mint temető témakörével foglalkoztak.

2020 Az ukrajnai LVIV-ben Nazar Romaniukkal a hagyományos ARKAN harcostáncokon dolgoztak. Hangukat mouvement-ba foglalták. Korzikán is együtt dolgoztak az alkotóval táncdarabjain.

2019  A Kana Színházzal együttműködve dolgoztak szakrális repertoárjuk vertikalitásán. 7 koncert alkonyatkor, a két világ közötti átmenet idején. 2 workshopot tartottak és egy misét énekeltek Sczezcinben.

2018 Lvivben Natalia Polovynkával a Vultum Tuum korzikai mise és Szűz Mária arca kapcsán dolgoztak együtt.

2018 A Colomba/Histoires Corses projekthez egy Mérimée-szöveget dolgoztak fel, amelyet dekonstruálva modern, kliséktől mentes szöveget hoztak létre. Az előadás a nők a korzikai társadalomban elfoglalt helyét állította középpontba, a fordított férfiasságról, a hatalomról, az erőszakról és a családról szólt. Női rendezővel és táncosokkal megvalósult program.

Műsor

VENI SANCTE SPIRITVS 

KYRIE 

AGNVS DEI 

PERDONO 

L’ORME SANGUINE 

STABAT MATER 

TOTA PULCHRA 

L’OMU 

AMEN 

ALLELUIA NO NOBIS 

CHRISTVS VINCIT 

VELUM 

INTROITVS VULTUM TUUM 

KYRIE 

A Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztivál során vásárolt belépőjegyekből származó bevételnek megfelelő összeget a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménnyel együttműködésben teljes egészében arra fordítjuk, hogy a veszprémi és környékbeli hátrányos helyzetű/rászoruló családok ingyen belépőkhöz jussanak a Téli Gyárkert jég-és hófánk pályájára.  

A belépőjegyek mellett lehetőség lesz adományjegyek vásárlására is – online elővételben és a helyszínen egyaránt.

Zene Koncert klasszikus Ünnepi ragyogás Fructus Labiorum

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!