Tusfestés Pattantyús Orsolya keramikusművésszel

VEB2023 partner produkció Dubniczay-palota
VEB2023 partner produkció Dubniczay-palota

A Kínából eredő monokróm tusfestészet a Zen szerzetesek révén jutott el Japánba a 14. században. A suiboku-ga festészet a dolgok lényegét ragadja meg, festészetének tárgyát a tiszta fehér papíron néhány bátor ecsetvonással érzékelteti.

A résztvevők megismerkedhetnek a távol-keleti tusfestészetben használatos eszközökkel, dörzskövön kőtusból tintát készítünk, majd a legfontosabb ecsetvonások megismerése és begyakorlása után a kínai orchidea festésének alapjait fogjuk elsajátítani.

Az orchidea témája a tusfestészetben egyike a „Négy Nemes” ( japánul shikunshi, szokás négy úriemberként is fordítani) témájának, amely Kínában igen korán, a monokróm, „írástudó” festészet megjelenésével egy időben, a Song Dinasztiában jelent meg, mintegy ezer évvel ezelőtt. A Négy Nemes valójában négy növény (a bambusz, a krizantém, a virágzó szilva és a vad orchidea), melyek egyrészt a négy évszak jelképei, másrészt fontos hagyományos kínai erények megtestesítői.  A vad orchideához, amely tavasszal a hegyekben, sziklák között rejtett és félreeső helyeken nőtt, gyakran társították a szerénységet, tisztaságot, alázatot és nemességet, mely tulajdonságokat az írástudók fő erényeinek tartottak, ugyanakkor szépségéhez és vonzó illatához a (női) szépséget és a (férfi) hírnevet is társították. Az orchidea hosszú, elkeskenyedő levelei és finom szirmai ideálissá teszik a tus és ecset játékához.

A foglalkozáson való részvétel nem igényel előképzettséget, csak kitartást és összpontosítást. A foglalkozást 12 éves kortól ajánljuk. A munka során használt eszközöket biztosítjuk.

A workshoppal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt által támogatott Az élet körforgása című kiállításunkat elevenítjük fel. Pattantyús Orsolya e kiállításhoz kapcsolódva több teltházas workshopot valósított meg 2023-ban.

kétezerhuszonhárom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!