Zavargó Vizek kiállítás / BALATORIUM

VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém - Dubniczay-palota
VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém - Dubniczay-palota

A kiállítás célja, hogy reflektáljon a Balaton és a Balaton-felvidék kulturális és ökológiai kapcsolatára, pontosabban, hogy bemutassa a BALATORIUM projekt részeként 2022-ben és 2023-ban kidolgozott kutatásokat és főbb diskurzusokat. A kiállítás kurátora: Soós Borbála

A “Zavargó Vizek” a BALATORIUM projekt folyamatának egy új állomása. Az eredményeket összegyűjtő statikus tárlat helyett, a kiállítás a különböző projektek mögött meghúzódó együttműködések és párbeszédek folyamatát tárja föl azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség bevonásával elmélyítse a dialógust. Az együttműködések közül kiemelten fontos, hogy a művészek szoros kapcsolatot alakítottak ki a térségben dolgozó kutatókkal, többek között a tihanyi székhelyű Limnológiai Kutatóintézet, a veszprémi Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoport, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaival.

A kiállítás a BALATORIUM projekt keretében létrejött művek széles skáláját mutatja be, köztük a két Művészeti Rezidencia Program során kezdeményezett és a kutatókkal együttműködésben kidolgozott alkotásokat; a két Ökológiai Hét workshopjait; performatív Lassú Tájberások sorozatát; interaktív nyilvános intervenciókat; a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói által kidolgozott projekteket; a folyamatosan gyarapodó strandkönyvtárban összegyűjtött kiadványokat; valamint egy új, a múzeum belső udvarára épülő szabadtéri installációt, amely a Balatonon aratott nádból készült.

KUTATÁSI SZÁLAK
A természet és a kultúra szorosan összefonódik azáltal, hogy kölcsönösen befolyásolják és (re)produkálják egymást. Így ha jobban odafigyelünk, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és tudatosan megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, beleértve a kulturális szokásainkat is, akkor pozitívan befolyásolhatjuk a természetet is. Az ezeknek a gondolatoknak a kibontakozását elősegítendő a kiállítás három fő szálat emel ki a művészek, tudósok és más a BALATORIUM-mal együttműködő partnerek által folyó kutatásban.

ESEMÉNYEK
Események és workshopok aktiválják a kiállítást a múzeumban, valamint azon kívüli helyszíneken.

BALATORIUM
Zavargó Vizek (Disturbed Waters)
Megnyitó: 2023. október 19., csütörtök
Kiállítás: 2023. október 20 – december 31.

A Zavargó Vizek kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a British Council támogatásával a Művészetek Háza Veszprém és PAD Alapítvány szervezésében és szakmai koordinációjával valósul meg.

A BALATORIUM projekt további partnerei: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, szabadonbalaton, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja, Magyar Képzőművészeti Egyetem. 

Borítófotó: Turós Balázs

kiállítás képzőművészet Törékeny Balaton balatorium

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!