2022-ben ismét Balatoni Borok Versenye

A Balatoni Szövetség idén is megújult formában, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét, a Balatoni Borok Versenyét. Hamarosan újra együtt kóstolhatjuk a hat borvidék legjobb borait. 

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. Már hagyománnyá vált ugyanakkor, hogy a verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül kerül kiválasztásra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora. Ugyancsak itt dől el, melyek lesznek idén Veszprém város borai.  

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal.  

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát. 

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

A balatoni borkultúra folyamatos fejlődése is szerepet játszott abban, hogy Veszprém mellé meghívtuk a Bakony-Balaton régiót, hogy részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programnak. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora és a Veszprém város bora nemcsak kitüntető cím lesz, hanem ezekből mind a két szervezet vásárol is majd reprezentációs célra.

– mondta el sajtótájékoztatóján Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A Balaton és a bor fogalma az utóbbi időben egyre inkább összeforrt. Ez nemcsak a fogyasztóknak jelent egyre nagyobb élvezetet, hanem nagyban hozzájárulhat ahhoz a hosszútávú tervhez, hogy a Balaton négy évszakos desztináció legyen.

-hangsúlyozta Dr. Fiáth Attila

A jelentkezésről és a borverseny részleteiről bővebb információkat az érdeklődők a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiíráson találnak:  

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!