3,2,1... A bakonyi kincskeresés elrajtolt!

A festői szépségű Jásdon tartottuk július 17-én vasárnap a "Semmi különös? A Bakony ékkövei" projekt nyitóeseményét. A Nagyesztergár, Bakonynána, Jásd és Borzavár kulturális kincseit feltáró kutatás stílszerűen egy tartalmas kulturális élményprogram keretében indult el.

A „Semmi különös? A Bakony ékkövei” projekt kalandos kulturális kincskeresése programunk kiemelt büszkesége. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik legfontosabb küldetése a régiós kulturális kincsek feltárása, megóvása és megosztása. Ennek szellemében a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében zajló társadalmi innovációs kezdeményezés négy bakonyi kistelepülés kevésbé ismert kulturális kincseit kívánja feltárni. A széleskörű szakmai hátterű csapat tagjai között kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, nyelvészek, turizmusfejlesztési szakértők találhatók.  

A folyamat kulcsa, hogy a szakmai stáb a helyi lakosokkal együttműködve dolgoznak olyan program kidolgozásán, amely hosszútávon is fenntartható, kézzel fogható eredményekkel gazdagítja majd a résztvevő településeket. A projekt fő célkitűzése, hogy a helyi értékek fontosságára felhívja a figyelmet, támogassa a helyi közösségeket a belső értékek megismertetésében, javítsa a települések közötti és a településen belüli kohéziót. 

A „Semmi különös? A Bakony ékkövei!” nyitóeseményen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a bakonyi kistelepülések páratlanul szép természeti értékei mellett különösen erős vonzerőt jelenthet mind a helyben lakók tartalmas mindennapjait színesítő, mind a turisztikai fellendülést elősegítő, sehol másutt nem élvezhető kulturális kincsek nyújtotta élmények sokasága.  

„Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen csodálatos helyen élünk és hogy milyen kincsek rejlenek ezen a vidéken. Nagyon örülök, hogy az Európa Kulturális Fővárosa Projekt kiemelt célkitűzése a helyi identitás erősítése és a rejtett kincsek feltárása. Szerencsére a megye települései nyitottak és szívesen mutatják meg otthonuk értékeit. A „Semmi különös? A Bakony ékkövei!” projekt is azt mutatja, hogy nagyon jó volt az ötlet és az elképzelés, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán ne csak szűken véve egy városban gondolkodjunk, hanem térségben.” Ovádi Péter hozzátette, hogy a „Semmi különös? A Bakony ékkövei!” projektet támogató Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak komoly katalizátor szerepe van a térség kreatív-kulturális ipari és turisztikai fejlesztésében. 

2022. július 17-én vasárnap a helyi, környékbeli lakosok aktív bevonásával tartottuk a projekt nyilvános nyitórendezvényét Jásdon. A programoknak otthont adó jásdi Bodzaház remekül szimbolizálja azokat az alapértékeket, amelyekre építkezve a térség egyedülálló értékeket nyújthat az idelátogatóknak. A hangulatos minimúzeum és a digitális technológiával felszerelt bemutatótér utánozhatatlan kikapcsolódási lehetőség már most is. A nyitóprogram színes palettáján helyet kapott helytörténeti kvízjáték, tartalmas kézművesprogramok. Szívet melengető műsorukkal szórakoztatták a megjelenteket: a Borzavári Népdalkör, a Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület, a Wasserfall Harmonikaduó és a Dalnokok, a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola jásdi tagintézményének kisdiákjai. A vendégek is tevékeny részesei lehettek a kulturális élménykavalkádnak, hiszen közös népdal és néptánctanulás is színesítette a programokat. A vendéglátók természetesen a jó élmények mellett a finom falatokról is gondoskodtak: malacsütéssel adtak ízelítőt a Bakony gasztronómiai értékeiből. Az ízletes falatokat a nap végeztével egy közös sétán lehetett lejárni, így mindenki jóleső fáradtsággal, tartalmas programokkal eltelve térhetett nyugovóra a kellemes nap után. 

Nyár végén a projekt első szakasza a helyszíni feltáró munka eredményeit bemutató rendezvénnyel zárul majd, ősztől pedig a 2023-as programfejlesztésen dolgozik tovább a csapat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!