55 éve város Siófok!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szellemiségének jegyében a Siófok55 Városnap célja, hogy a 2023-as siófoki jubileumi programév során Siófok, mint az EKF régió egyik kiemelt járásközpontja egy olyan, nagy tömegeket és generációkat megmozgató kulturális rendezvényt szervezzen, amely mind a helyi és régiós lakosság, mind pedig az ide látogató turisták számára valódi EKF élményt nyújthat. Az esemény kivételes lehetőség Siófok városának, hogy bemutassa minden arcát, színes kulturális és épített örökségét, összehozza a generációkat, a lakosokat és látogatókat, tisztelegjen a múlt előtt, értéket teremtsen a jövő generációinak, 4 eseménydús napba sűrítve Siófok esszenciáját, mint a Balaton régió leglátogatottabb települése.

Idén ünnepli 55 éves várossá válási jubileumát Siófok városa, ahol idén Varga Imre szobrászművész születésének 100. évfordulója és a Balaton Táncegyüttes 60. születésnapja is színesíti az évfordulós programsorozatot. Új kiállítótérrel, színes rendezvényekkel és december első hétvégéjén fergeteges születésnapi Siófok55 Városnapi forgataggal vár minden érdeklődőt Siófok.

2023. november 30. és december 3. között szervezi meg Siófok városa az egyedülálló és nagyszabású 4 napos Siófok55 Városnap esemény kavalkádot, ahol emléket állítunk a múltnak, a helyi lakosokat bevonva ünnepeljük a jelent, üzenünk a jövőnek. Színes kulturális és szabadidős programokkal, díjátadásokkal, ünnepi pillanatokkal, civil szervezetek és testvérvárosok bevonásával töltjük meg Siófok központját. Az adventi hangulattal teli estéket helyi zenekarok, a Bagossy Brothers Company, valamint Szekeres Adrien adventi koncertjeivel koronázzuk meg. 

Siófok Fő tere adventi fényárba borul az esemény kezdetére, ahol modern fényinstallációk, fotópontok, óriás adventi koszorú, új betlehem és az Aranycsengő Adventi Vásár varázsolja a látogatókat ünnepváró hangulatba a Víztorony körül.

A helytörténet és kulturális emlékezet témaköréhez is illeszkedő, négy napos rendezvénnyel Siófok várossá válásának 55. évfordulóját ünnepeljük. Ennek keretében több, a városhoz kötődő alkotóművész és szervezet aktuális jubileuma is kihangsúlyozásra kerül, különböző művészeti és kulturális események - kiállítás megnyitó, Varga Imre100: 50 vers 50 grafika könyvbemutató, Balaton Táncegyesület néptáncelőadás, Apáti50 jubileumi koncert - tolmácsolásában. 

Az 55 éves jubileum emlékére ünnepélyes faültetés, óriástorta, Siófok55 kvízjáték, városismereti interaktív séta és időkapszula elhelyezés is színesíti a programot. A Víztorony és kiállítóterei, a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási időben ingyenesen látogatható a Városnapi hétvégén. December 2-án este animációs lézershow keretében elevenedik meg Siófok múltja és jelene a város központjában.

A Siófok55 Városnap a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával valósul meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!