60 év után újra Attalai kiállítás Veszprémben

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legjelentősebb regionális kortárs képzőművészeti projektjeiként két világszerte elismert alkotó, Bak Imre és Maurer Dóra munkásságát, illetve a tavaly ötven éve betiltott balatonboglári kápolnaműterem történetét és ott kiállított műalkotásait mutatták be 2023-ban a balatonfüredi Vaszary Galériában. A hazai neoavantgárd művészek bemutatása folytatódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Művészetek Háza Veszprémben. Attalai Gábor konceptuális művei 2024. február 23. és április 28. között tekinthetők meg, és a kiállításhoz külön kiadvány is készült.

Attalai Gábor az 1960-as évek elején feltűnt magyarországi művésznemzedék legfontosabb képviselői közé tartozik. A body arthoz, a land arthoz, a mail-arthoz és a projektművészethez köthető environmenteket, fotóműveket, kollázsokat, szövegműveket és ún. ready made-eket alkotott.  

Miután 1958-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, pályája elején a Zuglói Körhöz is lazán kapcsolódva, a Párizsi Iskolához is köthető absztrakt festményeket alkotott, mindemellett igen korán a magyarországi textilművészet egyik kulcsfigurájává vált. 

1964-ben a FORMA 64 című kiállításon a veszprémi közönség a Bakonyi Múzeumban ismerhette meg alkotásait, és most, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának köszönhetően, művei 60 év elteltével visszatérnek Veszprémbe. 

Attalai Gábor 1968-ban az Ernst Múzeumban szervezte meg a Textil falikép ’68 című kiállítást. Filcplasztikái, tértextiljei gyakran népművészeti hagyományokat is idézve kapcsolódtak a minimal art nemzetközi vonulataihoz. Az 1960-as évek második felében Attalai szembesült a művészet „elanyagtalanodásának” jelenségével, egyre fontosabbá vált a „hivatalos” textilművészetével párhuzamos, politikai utalásokkal is telített konceptuális tevékenysége. 

„Az én korosztályom valahogy Nyugatra üzemelt” – fogalmazott Attalai, aki postai úton kapcsolódott be a korszak nemzetközi művészetének vérkeringésébe: borítékba zárva küldte el konceptuális műveit nyugaton élő pályatársainak, és kért információt a kortárs művészet jelenségeiről, többek között olyan művészekkel kerülve levelező kapcsolatba, mint Robert Indiana, JasperJohns, John Chamberlain, EdRuscha, Lawrence Weiner, CaroleeSchneemann, SolLeWitt, Christo, HanneDarboven, Richard Long, John Baldessari, Carl Andre, Robert Morris, Eva Hesse, Gilbert & George, Anthony Caro, Robert Filliou, Claude Viallat, Joseph Kosuth és Dennis Oppenheim. A felsorolt művészektől mind megtalálhatók Attalai archívumában levelek, sőt, olykor kiadványokat és műalkotásokat is kapott tőlük. Mindemellett olyan kurátorokkal is kapcsolatba került, mint Harald Szeemann. Attalai művészetírói tevékenysége is kiemelkedő volt, rendkívül fontos elméleti szövegeket publikált a művészetfogalom változásáról, amelyek a művész tevékenységének teoretikus és történeti kontextualizálásában is nagy segítséget jelentenek.

A kiállításmegnyitón Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója mondott köszöntőt.

A tárlatot Hajdu István műkritikus, szerkesztő nyitotta meg.

Kurátor: Fehér Dávid 

A kiállítás a Vintage Galéria támogatásával jött létre.

További információ:

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!