A BALATORIUM sikeresen szerepelt a Giro d’Italia versenyen is!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt projektje, a BALATORIUM ökológiai-művészeti akcióval népszerűsítette a kerékpáros közlekedést a Giro d’Italia nemzetközi kerékpárverseny útvonalán. 

A Balaton környékének vizes élőhelyei egy óriási hálózatot alkotnak, amelynek maga a Balaton a csomópontja. Ezt a kiterjedt hálózatot azonban egyre több helyen száraz, forró sávok szabdalják fel: az ember közlekedési infrastruktúrája, az utak, a parkolók és az épületek. Ezért a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program BALATORIUM projektpartnere, a szabadonbalaton 2022. május 8-án akciót szervezett a Giro d’Italia kerékpárverseny útvonalán. 

 

  

Az ökológiai-művészeti akció Szigligeten, a tihanyi Kenderföldeken és a tihanyi Felső-láp területén olyan útszakaszokat érintett, amelyek fontos vizes élőhelyeket választanak ketté. Itt a természetes élőhelyekre, azok sérülékenységére egy zászlósor hívta fel a figyelmet. A szimbolikus zászlósorral megjelölt szakaszokon az út keresztülhalad egy-egy vizes élőhelyen, amit ezért vadcsapások kereszteznek, hisz más módon az állatok sajnos nem tudják megközelíteni a tavat.

Az akció célja volt felhívni a figyelmet, hogy a kerékpáros közlekedés lényegesen kisebb területhasználati nyomást okoz, így kevesebb szennyezéssel is terheli a tó élővilágát. Ha kevesebben közlekednének autóval és többen gyalog, tömegközlekedéssel, kerékpárral, akkor elég volna a keskenyebb út vagy a kisebb parkoló. A biciklis közlekedéssel tehát sokat tehetünk a helyi mikroklíma, a vízminőség és az élővilág megóvása érdekében is. 

Nézzétek meg az akcióról készített rövidfilmet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!