A boldogabb méh finomabb mézet ad?

Aprócska barátaink évmilliók óta élnek a Földön, most mégis az emberek segítségére szorulnak. A szívjóságon túl azért is fontos, hogy kiemelt figyelemmel legyünk irántuk, mivel nélkülük éhen halhat az emberiség.

2022. június 11-én különleges programnak adott helyszínt a Hideg-hegyi Menedék, ahol Nagy Tamás bioméhész, ökológus avatta be a természetes méhészet rejtelmeibe az érdeklődőket. A laikusok számára meglepő tény, hogy a méheket nemcsak kaptárban, „keretek közé szorítva” lehet tartani! 

Elképesztő érdekességeket hallhattunk a méhek családi életéről, a rajzásról, a méhek természetes szaporodásáról, a méhlakások betelepítéséről, megismerhettük a kaptártípusokat, sőt, közelebbi kapcsolatba kerülhettünk a méhekkel is! 

Megismerhettük a természetes méhészet főbb szempontjait, hogy mitől lesz így más a méz – kis túlzással állíthatjuk, hogy a „boldogabb” méh érezhetően finomabb mézet termel. 

Ízelítőt kaptunk abból, hogy a növények beporzásán, a mézen, propoliszon, viaszon, méhcsípéseken túl, olyan lehetőséget és egyben feladatot adnak a méhek, ami közelebb hozhat minket a természethez. 

Ezen a napon mindannyiunk számára nyilvánvalóvá vált: egy kölcsönös együttműködés, egy szimbiózis méh és ember alapvető létszükségletünk! 

A Mindenegyüttmegy Egyesület missziója, hogy a térségben élők számára megoldásokat, működő jó gyakorlatokat tegyen elérhetővé a jelenleg is zajló társadalmi és környezeti válság okozta kihívásokra. Az általuk szervezett “Gyümölcsözön” programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. Ennek középpontjában a Balaton-felvidéki táj központi eleme a gyümölcs, és a tájban élő ember áll. Célja a gazdálkodó életformára nyitott emberek együttműködő közösséggé kovácsolása, az ökotudatos vidéki élethez szükséges tudás örökítése és átadása, a szelíd és etikus életforma népszerűsítése. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!