A jó munkához fontos, hogy a flipchart ne a konyhaasztalon legyen – Interjú Antal Csabával, a vászolyi Portus Home alapítójával

Kultúra

Madárcsicsergés, hangulatos házak, körülölel a természet: ki ne szeretne olyan környezetben dolgozni, ahol tényleg csak a légy zümmögése zavarhatja meg, ráadásul egy karnyújtásnyira van a Balaton? A távmunkában dolgozó alkalmazottak, digitális nomádok és szabadúszók mekkája, a vászolyi PortusHome adott otthont Terítéken eseménysorozatunk második alkalmának január 27-én. Ennek kapcsán Antal Csaba ötletgazdával, tulajdonossal beszélgettünk.

Antal Csaba 10 éve költözött Vászolyra és pontosan ennyi ideje dolgozik távmunkában szabadúszóként, mint térinformatikus. Saját tapasztalat alapján tudja, hogy amikor az ember otthon próbálja berendezni az irodáját, csak hellyel-közzel sikerül megteremtenie a megfelelő környezetet, így nagy segítség lehet, ha van egy olyan bázis, ahova legalább úgy érkezhetünk meg reggelente, mint ahogy egy irodában tennénk. „Az otthoni munka nagy önuralmat kíván meg. Megvan a veszélye, hogy mindig máshova figyelek: most csak beteszem a mosást, most összepakolok a szobában, és hasonlók. Ráadásul nagyon magányos életforma ez. Én szerettem volna közösségbe menni, egy olyan helyre, ahol valakivel megiszunk egy kávét két telefonkonferencia között, még akkor is, ha nem közvetlen kollégákról van szó.”   - mesél az elképzeléseiről Csaba. 

Fotó: Toroczkai Csaba

Így hát, amikor meglátta Vászolyon a régi TSZ majort, ahol a rendszerváltás előtt még szarvasmarha karámok sorakoztak, azonnal meglátta benne a potenciált ahhoz, hogy létrehozza nem csak a maga, hanem a szabadúszó, távmunkában dolgozó felhasználók számára a tökéletes helyszínt. „Sok külföldi példát láttam, amik nagyon pozitívak voltaka  coworking és coliving területén. A helyek többsége nemcsak munkateret kínált, hanem olyan szálláslehetőségeket is, ahol akár heteket, hónapokat is eltölthetünk, amíg egy-egy projekten dolgozunk. Ilyet szerettem volna én is.”

Az épületet két év alatt újították fel, a működést pedig éppen a koronavírus járvány berobbanásokar kezdték meg, ami némi örömöt is hozott az ürömbe, hiszen a távmunkában dolgozók száma jelentősen megnövekedett. „Az elmúlt hónapokban érkeztek nagyvállalati munkavállalók a bankszektorból, szabadúszók a kreatív iparból, olyan csapatok, akik építeni szerették volna a munkaközösségüket. Volt, aki egy-egy napra jött fel, volt, aki több hetet is eltöltött itt vagy egy hétvégére jött le csapatot építeni. Most is nagyon vegyes, hogy kik és milyen időtartamban töltenek el időt nálunk.”

Fotó: Toroczkai Csaba

Az épületfelújítás tervezésekor az építész teljes mértékben arra koncentrált, hogy minden megszólítani kívánt csoportot és eseményt (online és személyes megbeszélések, csapatépítők stb.) kiszolgáljon a ház. Így találhatunk itt kisebb és nagyobb tárgyalókat, Skype-fülkéket, egy nyitott irodai részt és egy konyhát is. Ha helyben szeretnénk megszállni is, akkor négy lakóegységben erre is van lehetőségünk. A minigarzon-szerű kis lakások teljesen felszereltek: van konyha és fürdőszoba és lakásonként 2-3 személy tud aludni a galériás térben. 

Fotó: Toroczkai Csaba

A Portus Home ráadásul nem kizárólag coworking és coliving lehetőségeket kínál, hanem a hellyel együtt egy közösséget is. Tartanak főzős workshopokat, pizzasütő esteket, biciklis és nordic walking túrákat szerveznek. Ezek mind nyitott programok, bárki csatlakozhat, nagy örömmel várják az érdeklődőket.

Kulcsszó lett a bizalom és az alkalmazkodás

A járványhelyzet egészen más hozzáállást követel meg munkavállalótól, munkáltatótól egyaránt. Megdőltek korábbi gyakorlatok, más lett a viszony a távmunkához, az otthoni munkavégzéshez és a digitális környezethez.  Már nem arról beszélünk, hogyan teremtsünk egyensúlyt, hanem arról, hogyan építsük be a mindennapokba az online munkát. Fel kellett ismerni, hogy mind a cégek, mind az alkalmazottak oldaláról foglalkozni kell ezzel a helyzettel, sőt nem lehet ezt egységesen kezelni, hanem személyre szabottan és minél inkább fair módon.

Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak Zrt. HR igazgatója kiemelte azokat a gyakorlati eredményeket, melyekkel nemcsak a szellemi, de a fizikai munkavállalók számára is igyekeztek személyreszabott támogatást nyújtani a pandémia szülte helyzetben.

Filep Szilvia freelancer közösséget képvisel, akiket munkavégzésükben nem érte váratlanul a járványszülte helyzet. Ugyanakkor rávilágított annak a veszélyeire, hogy miket okozhat az elszigetelt munkavégzés és példákkal illusztrálta, hogyan, milyen eszközökkel működhet mégis a cégen belüli kohézió, az együttműködés és a társas kapcsolatok egészséges rendszere.

Antal Csaba, a Portus Home tulajdonosa maga is távmunkában dolgozó munkavállaló, aki szintén gyakorlati példákat sorolt fel arra vonatkozóan, hogyan teheti gördülékennyé a munkaadó a távmunkát, milyen eszközökkel, vállalati kultúrával segítheti a működést. Őszintén vallott arról is, milyen szabályokat, határvonalakat kell kialakítani a munkavállalónak ahhoz, hogy ebben a digitális világban egészségesen tudjon dolgozni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!