A Királynék Hetével búcsúzik a Királynék Földjén projekt Veszprémben

Kultúra

A Királynék Földjén programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként célul tűzte ki, hogy a helyi közösségeket formáló, sokszínű, veszprémi nőre irányítsa a figyelmet, bemutassa az „ezerarcú veszprémi nőt”. Az esemény kapcsán Héthelyi Réka főszervezőt kérdeztük, hogy ők hogyan értékelik a projektet és milyen volt az elmúlt időszak.

Milyen céllal indítottátok útjára a Királynék Földjén programsorozatot?

Veszprém mindig is büszke lehetett közösségeire, sokszínűség, gazdagság jellemzi a civil szervezeteit és a helyi közösségek ápolják hagyományaikat. A lányok, nők aktív formálói ezeknek a szervezeteknek, azonban a veszprémi női lét gazdagsága, sokszínűsége azonban még nem volt soha középpontban. Ezt szerettük volna bepótolni a Királynék Hete eseménysorozattal, ahol ünnepelhetjük szépségünket és hibáinkat is, „veszprémiségünket”.

A szakmai program két részből állt. Az előkészítő tréningek, workshopok célja volt, hogy megmutassa feltárja, hogy hogyan találkozik a múlt a jelennel, ki is az az” ezerarcú veszprémi nő.” Az első mérföldkő a közösségek megkeresésén túl felfedezte azokat a rejtetett értékeket, amelyek segítettek, hogy közösen egy fesztivál keretében megmutathassuk a veszprémi nő egyediségét. 

A szakmai elképzelés a fokozatosságra épült.  A kiscsoportban elkezdett építkezés lehetővé tette a sokféle érték, élmény, spontán ötlet feltérképezését, és felszínre kerülését. Ez segítette a közösségek fokozatos építését, és az önkéntes részvétel életben tartását és az önkéntesek megtalálását.

2023-ban a Veszprém-Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa. Szerinted a Királynék Földjén projekt hogyan tudott kapcsolódni hozzá? 

A pályázati anyagban megfogalmazódott a szándék arra, hogy program bemutassa a veszprémi nő jelenét, múltját és jövőjét, de meg volt az a harmonikus, modern nő bemutatására is. Ezt célt a helytörténet, a sport, a kultúra, a zene, a kreativitás eszközeivel kívántuk elérni árnyaltan, érzékenyen. Amikor a projekt tervezési fázisában voltunk, mi ezeket a célokat tartottuk a legfontosabb, követendő céloknak és ezek harmonikusan illeszkedek az EKF-év koncepciójába.

Szeptemberben zárul a projekt. A Királynék Hete az eseménysorozat koronája?

Igen, a Királynék Hete a projekt zárója. Ünnepelni szeretnénk a találkozásainkat, az egymásnak adott időt. Sokféle női sorsot, azt, hogy veszprémiek vagyunk. A mögöttünk hagyott majdnem két év, egy tudatos építkezés volt. Közösségeket kerestünk, kicsi, szerethető megoldásokat. Ezért nem hasonlítható össze ez a projekt a nagy, látványos programelemekkel és nem is ez volt a célunk. Egy maroknyi csapat együtt gondolkodásának, lelkesedésének az eredménye, hogy ma, amikor a számvetést is készítjük 194 eseményt, és 2798 fő részvételét tudhatunk magunkénak. Erre nagyon büszkék vagyunk.

Személy szerint különösen nagy élmény volt együtt dolgozni egy csapattal és látni ahogy egy-egy papírra vetett ötlet valósággá válik. Ugyanakkor rengeteg civil szervezettel találkoztunk, intézmények segítették munkánkat és jó volt együtt lenni, együtt gondolkodni, új kapcsolatokat kialakítani és közösséget építeni. Szervezetek, akikkel együtt működtünk és nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani a céljainkat: Veszprém Város Önkormányzata, Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, -Veszprém, Szent Margit Óvoda- Veszprém, Kukkantó Baráti Kör Egyesület-Veszprém, Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény, -Veszprém, Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, - Budapest, Családika -közösségi Tér-Veszprém, Veszprém TV, Pro Bono Egyesület-Veszprém, Gyulai Art -Veszprém, Desszeretlek-Balatonalmádi, Kukkantó Baráti Kör Egyesület -Veszprém, Kálvin téri Református Gyülekezet-Veszprém, Családpasztorácíós Iroda – Veszprém, Veszprémi Nők Kerekasztala-Veszprém, Papírkutya Kultúrbisztró-Veszprém, Vakok és Gyengénlátók Veszprémi Egyesülete, Kézenfogva Alapítvány- Budapest, Kolostorok és Kertek- Veszprém , Gusto Étterem- Veszprém. Izgalmas közel két év volt felejthetetlen élményekkel és remélem meg tudtuk mutatni a veszprémi nő ezerarcúságát!

Szeptember 17-én a Királynék földjén gasztronómiai barangolásra invitál Ruprecht László séffel, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnökével és a Gusto13 Bistro&Delicate csapatával az Ízes, mesélő, eredeti címmel. A korábban meghirdetett Alkotói pályázat kiállítása is megnyílik a Városházán szeptember 18-án, de az Open Galéria legújabb tárlata is a veszprémi nőt helyezi a középpontba az Egyetemvárosban. Szeptember 21-én Venőke millenniumi ládáját ünnepélyesen kinyitják és elhelyezik a Láda lányát, ezúton várják szeretettel mindazokat, akik üzenetet rejtettek el 25 éve és azokat is, akik üzennének a jövőnek. Szeptember 23-án a kreativitás veszi át a főszerepet egy családi nap és kézművesvásár keretében az ActiCityben. A Zsibvásár keretében azt szeretnék a szervezők, ha megmutatnák a veszprémi nők, hogy milyen csodás házilag készült ékszerek, pulóverek, mandalák, akvarellek és játékok bújnak meg a családi otthonokban. Ugyancsak az ActiCityben A középpontban a nő címmel konferencia és műhelybeszélgetések kezdődnek neves pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek közreműködésével. Milyen is a XXI. századi nő? Erre kereshetjük a választ. A Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában pedig a Gizella női kar Hangzó csipke című koncertjét hallgathatjuk meg. Szeptember 24-én folytatódik az Arcok, képek, utak beszélgetőest Albert Fruzsina hálózatkutatóval a Papírkutyában.

Reméljük, hogy szeptember 17. és 23. között minden érdeklődő megtalálhatja a számára izgalmas programot.  Ünnepeljük együtt a veszprémi nőt!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!