A kultúra és a közös jövő lángja

Január 11-én a 2023-as Európa Kulturális Fővárosai (EKF) hivatalosan átadták címüket azoknak a városoknak és régióknak, amelyek 2024-ben képviselik majd az Európa Kulturális Fővárosait. Elefsina (Görögország), Temesvár (Románia) és Veszprém-Balaton (Magyarország) az athéni Akropolisz Múzeumban immár második alkalommal megrendezett ünnepségen adta át a címet Bad Ischl Salzkammergutnak (Ausztria), Bodønek (Norvégia) és Tartunak (Észtország).

Fotó: John Kouskoutis

Láng a kultúráért és a közös jövőért! 1985 óta, amikor Melina Mercouri volt görög kulturális miniszter és francia kollégája, Jack Lang kezdeményezésére Athén lett Európa első kulturális fővárosa, azóta több mint 60 város kapta meg ezt a címet az Európai Unióban és azon kívül is. A cél az volt, hogy az európai polgárokat közelebb hozzák egymáshoz azáltal, hogy kiemelik az európai kultúrák gazdagságát és sokszínűségét, és felhívják a figyelmet közös történelmükre és értékeikre. Az Európa Kulturális Fővárosai együttműködnek, összehozzák az embereket és a kultúrákat. Ezen összetartozás erősítése és a kultúra - közös alapjogunk és az európaiságunk pillére - ünneplésének fontosságának hangsúlyozása érdekében a hivatalos átadási ünnepséget Athénban, Görögországban tartották, lehetőséget adva a városok képviselőinek, hogy megerősítsék az Európa Kulturális Fővárosa cím jelentését és célját, valamint a velük járó egyedülálló élményt. 

Hivatalos Stafétaátadás 2024

Az est moderátora, Elena Papadimitriou újságíró köszöntötte a 2024-es átadási ünnepség minden résztvevőjét. "Ma este itt, az athéni Akropolisz Múzeumban tanúi lehetünk a láng szimbolikus átadásának, amikor a 2023-as év három európai kulturális fővárosa hivatalosan átadja címét azoknak a városoknak, amelyek 2024-ben képviselni fogják ezt a rangos elismerést.

Nikolaosz Stabolidisz, az Akropolisz Múzeum igazgatója vette át a szót, és felszólalt, hogy "Athén legyen az a város, ahol minden átadás-átvételre sor kerül. Támogatom, hogy ezek a ceremóniák továbbra is az Akropolisz Múzeumban kerüljenek megrendezésre". Nagy öröm és megtiszteltetés lesz számomra elfogadni ezeket a felkéréseket". 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte az 2023-as EKF cím fontosságát a város számára, megjegyezve, hogy " a siker kulcsa az együttműködésben rejlett és hogy a programokon való részvétel mellett mindenki részt vehetett a programok létrehozásában és kialakításában is." Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 programfejlesztési igazgatója utalt a "3500 kulturális eseményre, amely Veszprémbe és a régió 116 városába, városába és falujába vonzotta a lakosokat és a látogatókat", reméli, hogy a 2024-es EKF városok ugyanúgy profitáljanak az erőfeszítésekből, mint azok, akik Veszprémmel a Kreativitás Régióját építették. 

Cosmin Tabără, Temesvár önkormányzatának alpolgármestere büszkén jelentette ki, hogy "Temesvár nem is nyerhette volna el a címet jobb időben, hiszen újjáélesztette a város kreatív szellemét, és a város lakosait büszkeséggel töltötte". Összesen 1,3 millió résztvevő élvezte a tavalyi 2000 rendezvényt, és több mint 3000 önkéntes érkezett a városba". Dávid Laczkó Ramóna, a Temesvár 2023 program koordinátora továbbiakban arra helyezte a hangsúlyt, hogy "az olyan programok, mint az Európa Kulturális Fővárosa, nem csupán egy évre szólnak. Valójában egy fontos réteget jelentenek a városok átalakításában és annak felismerésében, hogy a kultúra hogyan lehet egyfajta hajtóerő a városok fenntarthatóságának, elérhetőségének és vonzerejének megőrzésében egy egyre nagyobb kihívást jelentő globális politikai környezetben, amelyet számos környezeti kihívás jellemez."

Lina Mendoni, Görögország kulturális minisztere megemlítette, hogy "annak ellenére, hogy az Európa Kulturális Fővárosa állami kezdeményezés, a civil társadalom és a művészeti közösség azonnal felkarolta Eleusis 2023 ügyét. [...] Az európai kultúra nem a szellemi és művészeti áramlatok egymásutánja és összefolyása. Éppen ellenkezőleg, egy hosszú múltra visszatekintő, mély kulturális tőkéről van szó, amely továbbra is élő és életerős, innovációt és kreativitást idéző." Miután köszönetet mondott a 2023-as EKF-eknek, Soultana (Nana) Spyropoulou asszony, Eleusis 2023 vezérigazgatója a 2024-esek felé fordult, kijelentve: "Ez az út sok kihívást tartogat, de erővel, türelemmel - és mindenekelőtt azzal a hittel, hogy a kultúra egyesíti az embereket, az országokat és egész Európát - a fenntartható fejlődés meghatározó tényezője lehet. Bízom a sikerben."

Ausztria görögországi nagykövete, Gerda Vogl asszony megjegyezte, hogy "a kultúra csodálatos és erős egyesítő elem", ő személy szerint élvezte "a nagyon sikeres 2023-as elefsinai EKF-et", és "sok sikert kívánt a 2024-re, az első nem városközpontú Európa Kulturális Fővárosnak, az ausztriai Bad Ischl Salzkammergut gyönyörű régiójának is"! Elisabeth Schweeger, a Bad-Ischl Salzkammergut 2024 művészeti igazgatója rámutatott, hogy "egy olyan időszakban, amikor az elszigetelődés erősödik és a szakadékok egyre szélesednek, a művészet és a kultúra lehet az egyetlen eszköz arra, hogy visszatartsa ezeket a fékezhetetlen erőket és segítsen áthidalni ezeket a szakadékokat".

Odd Emil Ingebrigtsen, Bodø polgármestere felszólalásában emlékeztetett arra, hogy "most először választottak egy sarkvidéki várost Európa kulturális fővárosai közé", remélve, hogy "a Bodø2024 projekt révén új üzleti együttműködéseket is kialakíthatunk". André Wallann Larsen, a Bodø2024 főigazgatója az egész csapat nevében kijelentette, hogy "Bodø2024 nagyon büszke arra, hogy átveheti a stafétabotot a három 2023-as várostól", és ebben a nehéz helyzetben, amikor még magában Európában is háború dúl, "az Európa Kulturális Fővárosa a béke jelképe".

Urmas Klaas, Tartu polgármestere hangsúlyozta, hogy "az egész éves program több mint 1000 eseményt hoz el minden korosztály számára, bemutatja a Túlélés Művészetének történetét", és hogy "Európa kultúrái és sokszínűsége által inspirálva építjük a szebb holnapot". Ezt követően Kuldar Leis, Tartu 2024 vezérigazgatója ismertette városa elvét, miszerint "az Európa Kulturális Fővárosa a nagyszülők, anyák, apák és gyerekek közös alkotása. Ha együtt alkotunk, egy jobban összekapcsolt közösséget, egy szorosabb társadalmat, és egy összefogóbb Európát hozhatunk létre".

Mayor of Tartu, Urmas Klaas, stressed out that “the year-long programme will bring over 1,000 events to people of all ages, it will present the story of the Arts of Survival, which is truly crucial,” and that “inspired by the cultures and diversity of Europe, we build a better tomorrow.” Following on, Kuldar Leis, Tartu 2024 CEO, presented his city’s convivtion that “the European Capital of Culture is a co-creation of grandparents, mothers, fathers, and children alike. By creating together, we can create a more connected community, more connected society, more connected Europe.”

Az esemény fénypontjai közé tartozott a közös koccintás pillanata. Michail Marmarinos, a 2023 Eleusis fő művészeti igazgatója Nicky Kokkoli szaxofonjának hangjaira a színpadra hívta a 2023-as és a 2024-es EKF-ek képviselőit, hogy közösen koccintsanak és ünnepeljék az összetartozást. Saját szavaival élve "a görög nyelvben ezek az italok, amelyeket kortyolgatunk, a nevükben a "PNEUMA" szót tartalmazzák, ami azt jelenti, hogy "spiritusz"! Mint ilyen, ez egy spirituális szertartás! Úgy hírlik, a koccintás az egyik legrégebbi és legmélyebb emberi rituálé, mivel látványosan ábrázolja ezt egy Kr. e. 2700-ból származó ókori görög figura, "a pohárhordozó", aki úgy áll, mintha készen állna a koccintásra. A koccintás minden határon - még az időn is - átívelhet. E nagyon is emberi szertartás által, ebben a pillanatban megtapasztalunk valamit, amit nem szabad alábecsülni: Szövetség, Egység! Egység! Egység!"

Nancy Braun, az Esch2022 Európa Kulturális Fővárosa főigazgatója, aki az athéni EKF hivatalos stafétaátadási ünnepség ötletgazdája is volt, elmondta: "Ez az esemény egy jelentős pillanat! Különleges gesztus volt, amely emlékeztetett bennünket közös küldetésünkre. Együtt állunk ki az egységes európai kultúráért, amely elősegíti a kohéziót és a békét. Nagyon büszke vagyok arra, hogy tagja lehetek az EKF-ek e csodálatos családjának, és alázatosan hozzájárulhatok az európaisághoz."

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Sylvain Pasqua, az Európai Bizottság kulturális és kreatív iparágakért felelős csoportvezetője, Georgios Kotsiras külügyminiszter-helyettes, Athanasios Bouras és Athanasios Bouras, Nyugat-Attika parlamenti képviselői. Evangelos Liakos; Eleftherios Kosmopoulos, a területrendezésért, városrendezési kérdésekért és alkalmazásokért felelős regionális kormányzóhelyettes; Cleanthes Varelas, Nyugat-Attika regionális kormányzóhelyettese; Eleni Zontirou, Athén város kulturáért felelős alpolgármestere; Panagiotis-Paris Charlaftis, Athén város oktatáért felelősi alpolgármestere. Jelen voltak továbbá az Elefsina Városi Tanács elnöke, Maria Charalampidi, a korábbi Görög Önkormányzatok Központi Uniójának felelős alpolgármestere, Charalambos Tzafaras, valamint Leonidas Pappas, Evaggelia Vezou, Dimitrios Tsatsis, Efstratios Talaveridis, Ioannis Giannikos, Georgios Iliopoulos önkormányzati képviselők. A 2023 Eleusis igazgatótanácsának nevében Dimitris Papagiannaros és George Liontos vett részt az ünnepségen. Az eseményen jelen volt továbbá Georgia Lassanianou asszony, a Hellenic Petroleum Group vállalati felelősségvállalásért felelős igazgatója, Ioannis Kyriakopoulos úr, az ingatlanügyekért felelős vezérigazgató és Elli Kakoullou asszony, a Görög Nemzeti Bankcsoport ingatlanügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Fotó: John Kouskoutis

UNITY - A láng

A hivatalos átadást és az európai történelmet szimbolikusan egy művészi szobor, Pascale Seil luxemburgi üvegszobrász ("Made by Seil") alkotása testesítette meg. Szerkezet: a hatalom és a végtelenség. Üveg: az átláthatóság és a könnyedség. Színek: a sokféleség és a kohézió. EGYSÉG EURÓPÁÉRT. Az üvegszobrot a görög mitológia egy híres története ihlette: Agenor király lányának, a föníciai szűz, "Europa" elrablása, amelynek a kontinens a nevét köszönheti. Europa mítosza, aki lenyűgöző szépségével és kecsességével megbabonázta Zeuszt, az olümposzi istenek királyát, az évszázadok során számos írót, történészt, festőt és európai politikust inspirált. Europa nimfa ihlette Pascale Seil luxemburgi művészt is "A bika" megalkotására. A görög mitológia alapján Zeusz fehér bikává változott, hogy felesége, Héra haragja elől meneküljön. Elrabolta Európát, és Kréta szigetére vitte, ahol felfedte valódi kilétét, és teherbe ejtette. Europa életet adott Minosnak, aki Kréta királya lett. 

A "Bika" szarvai a hatalmat jelképezik; a kör, amely a bika szarvait hordozza, az akaratot és a végtelenséget jelképezi. A szobor 47 réteg színes üvegből épül fel, amelyek mindegyike egy-egy európai országot képvisel. A színes rétegek csavarodása révén átláthatóságot és könnyedséget, valamint mozgást idéz. A trófeán Európa színei - a kék és a sárga (arany) - dominálnak. A különböző rétegek történelme, formái és színei Európát, mint egyéni identitásokból és sajátosságokból álló egységes testet szimbolizálják.

Az 2023-as EKF-ekről

Elefsina, Görögország
Az átmenet misztériumai (Mysteries of Transition)

Elefsina az ókor öt szent városának egyike, a nagy tragikus költő, Aiszkhülosz szülőhelye, és több mint egy évszázadon át a görög nehézipar egyik központja, Athéntól 21 km-re nyugatra. A mindössze 30 000 fős lakosságával - a különböző eredetű, sokszínű közösségekből álló, ritka emberi mozaik - nagy történelmi és mitológiai gazdagsággal, de a dezindusztrializáció élénk nyomait is magán viselve az egyik legkisebb város az intézmény történetében. Az Európai Bizottság történelmi jelentőségű kiválasztása felszabadította az európai közösség képzeletét, megnyitva az utat Európa minden kistérsége előtt, hogy versenybe szálljon ezért a megtisztelő címért. A 2023 Eleusis művészeti, kutatási és oktatási programja, amely az MYSTERIES OF TRANSITION címet viseli, három stratégiai tengely - Emberek/társadalom; Környezet; Munka - köré épült, és eddig több mint 6000 művész, kulturális munkatárs, kulturális egyesületek tagjai, gyerekek és tizenévesek vettek részt benne. Ugyanakkor 10 új teret is létrehoztak, újítottak fel vagy aktivizáltak, és adtak át a városnak a tárgyi örökség részeként, hogy ilymódon otthont adjanak műalkotásoknak, színházi előadásoknak, koncerteknek, oktatási tevékenységeknek, filmfesztiváloknak, ökokulturális tevékenységeknek stb., emellett a városban továbbra is gazdag oktatási és művészeti program zajlik, amely várhatóan még évekig folytatódik. A Kulturális Főváros új korszakot jelentett Elefsina számára, feltárva láthatatlan oldalát, a kulturális oktatás és kreativitás központjává, valamint a nemzeti és nemzetközi szintű kulturális turizmus célpontjává téve a várost.

Temesvár, Románia
Ragyogjon fényed! Világítsd be a városod! (Shine Your Light! Light Up Your city!)

Több mint 800 romániai és nemzetközi szervezet által rendezett 2000-nél is több esemény világította be a várost, a rejtett udvarokban tartott kortárs táncelőadásoktól a zsinagógákban elhelyezett hanginstallációkig, a Romániában először Temesváron megrendezett koncertektől a múzeumokban és különös terekben berendezett kortárs művészeti kiállításokig vagy épp a kreatív műhelyektől és konferenciákon át egész 2023-ban, és 2024-ben is töretlenül folytatják ezt tovább. Az Európa Kulturális Fővárosa megerősítette azt a hitet, hogy a kultúra jelentős szerepet játszik a város társadalmi és gazdasági fejlődésében, és hogy a képzelet ereje nélkülözhetetlen a város átalakítása során. A város szerkezetének gazdagsága, beleértve a több mint 10 000 történelmi épületet, a nagyméretű köztereket és a különálló identitással rendelkező történelmi városrészeket, együttesen a Bega-csatorna mentén kialakított kék-zöld folyosók fejlesztésével vonzóvá teszi a várost a családok, a világ minden tájáról érkező szakemberek és az Európát hátizsákkal bejáró szabad szellemiségűek számára.

Veszprém-Balaton, Magyarország
Ragyogj!

A gondolat már 100 évvel ezelőtt megfogalmazódott: Veszprém városa csak akkor tudja megőrizni kulturális vezető szerepét, ha a környező régió is csatlakozik hozzá. Ennek szellemében 2023-ban több mint 3500 kulturális rendezvény vonzotta a lakosokat és a látogatókat Veszprémbe és a régió 116 városába, városába és falujába. A veszprémi és a balatoni régió kulturális intézményei a nemzetközi élénk kulturális mobilitás részévé váltak. A turisztikai adatok is emelkedtek 2023-ban, több mint 1,5 millióan látogattak el Veszprém központjába. Mindezek az eredmények hozzájárultak az EKF küldetésének teljesítéséhez: Veszprém és térségének további fejlesztése a kreatív és kulturális ipar kiemelkedő helyszíneként, a helyi értékek, természeti, kulturális és hagyományok értékeinek felhasználásával.

Fotó: John Kouskoutis

A 2024-es EKF-ekről

Bad Ischl Salzkammergut, Ausztria
A kultúra az új só (Culture is the New Salt)

Ez az első olyan alpesi vidéken megrendezett Európa Kulturális Fővárosa, amely 23 település és két osztrák szövetségi állam lakóit tömöríti, akik egy teljes éven át együtt fognak dolgozni. Az Európa Kulturális Fővárosa Bad Ischl Salzkammergut 2024 számos lehetőséget kínál majd a régió jól megőrzött sajátosságainak, hagyományainak és nézőpontjainak támogatására, megkérdőjelezésére és bővítésére. Ennek során nem az a cél, hogy e sok egyedi jellegzetességet elhanyagoljuk, hanem az, hogy egy nagyobb közösségi összetartozás érzetével egyesítsük őket. 

Bodø, Norvégia
A hidegtől a menőig (From Cold to Cool)

Bodø lesz az első európai kulturális főváros az északi sarkkör felett. 10 év óta a legnagyobb kulturális projekt Norvégiában. Bodø2024 célja, hogy több mint 500 000 látogatót vonzzon a világ leghosszabb bulijára - egy egész éves ünneplésre egy olyan régióban, amely északról délre több mint 800 km hosszú! Ezer eseményre kerül sor 2024 folyamán. A program csúcspontjai közé tartozik Európa egyetlen szárazföldi művészeti biennáléja; egy nagyszabású Szentivánéji ünnepség; Sámi művészet, film és színház; egy szabadságfesztivál; egy történelmi utazás a Nordland megyei vasúton; egy koncert egy víz alatti barlangban; egy új, 10 méter magas szobor a tengeren; egy kiállítás Knut Hamsun irodalmi Nobel-díjas szerzőről; egy opera a szárított halról; egy sarkvidéki gasztrofesztivál; Nordland első fényfesztiválja - és még sok más.

Tartu, Észtország
A túlélés művészete (Arts of Survival)

Az Európa Kulturális Fővárosa Tartu 2024 Észtország legfontosabb eseménye, valamint a legnagyobb regionális együttműködési projekt Tartu és Dél-Esztország között. Az egy éven át tartó, 1000 eseményt kínáló, minden korosztály számára elérhető tartui és dél-észtországi program a túlélés művészetének történetét mutatja be - a tudást, a készségeket és az értékeket, amelyek segítenek elérni számunkra a szép életet. A kultúra által inspirálva egy szebb holnapot alkotunk. A Tartu 2024 sokoldalú mind jellegében, mind programjában. Egyrészt egy nagyszerű kulturális ünnep, amely látogatókat vonz Észtországból és külföldről; másrészt lehetőség arra, hogy minél több embert bevonjunk a Tartuban és Dél-Esztországban végbemenő hosszú távú változások megalapozásába.

Részvétel egy határokon átnyúló közös projektben

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt tökéletesen megtestesíti a közös erők kombinációját, ugyanakkor nagyon sok különböző aspektust is hordoz magában. Művészek, intézmények, önkéntesek és polgárok százai segítenek a különleges címévek kialakításában, és új dolgok alapjait fektetik le, amelyek az idők során megmaradnak. Együttműködnek egymással, és összehozzák az embereket és a kultúrákat. A polgároknak lehetőségük van arra, hogy aktívan részt vegyenek a projektben és annak tevékenységeiben, hozzájárulva városuk vagy régiójuk fejlődéséhez és kulturális kifejeződéséhez. Minden egyes Európa Kulturális Fővárosa új energiát visz a városba, és egyúttal fellendíti annak kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődését. Minden korábbi, jelenlegi és jövőbeli cím birtokosának eszmét kell cserélnie, tanulniuk kell egymástól, és támogatniuk kell egymást a projektek közös előre mozdításával. Az EKF-ek közötti együttműködés és hálózatépítés olyan projekteken és kezdeményezéseken keresztül valósul meg, amelyek célja, hogy hosszú távú hatást érjenek el a jelenlegi cím évében és azon túl is. 2023-ban az EKF-ek nagymértékben együttműködtek, hogy számos projektet hozzanak létre. A Stafétaátadás is egy olyan közös rendezvény, amely erősíti és szimbolizálja ezt a határokon átnyúló együttműködést.

Fotó: John Kouskoutis

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!