ActiCity: kulturális- és mozgásközpont lesz a romos veszprémi gyermekkórházból

Veszprém új kulturális-művészeti központtal gazdagodik 2023-ra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A város közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, egyre romosabb épület a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall nagyívű, látványos tervei alapján születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

Veszprémben megkezdődött az egykori Heim Pál gyermekkórház felújítása és átalakítása: az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló épület ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként nyílik meg 2023-ban. Az ActiCity új kulturális találkozási pont lesz, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a városban jelenleg elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

A Veszprém kulturális és építészeti arculatában fontos fejlesztés lényeges elemeit dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Bélafi László a Hangvilla igazgatója mutatta be a sajtótájékoztatón.

A csaknem tíz és félmilliárd Ft nettó összegű felújítás alatt az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek és kiszolgáló területek. A közlekedők kiegészítésre kerülnek, új, akadálymentes bejáratok nyílnak, illetve az épületek is összekapcsolódnak majd. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: a volt mosodában kap helyet a falmászóknak kialakított edzőtér, valamint egy táncház-terület a néptánccsoportok számára, a főépület pedig egy 3 szintes, új bejárati szárnnyal bővül, amely egy kávézót és több termet is magában foglal majd. Az épületkomplexumban lesz hely a kisebbek mozgáskultúrájának fejlesztésére is, és a velük érkező szülők is hasznosan, sporttal, mozgással tölthetik majd idejüket.

A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található, de most még nem vesz részt a város életében. Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi pozícióban kialakuló „zöld kulturális folyosó”-t amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár) között. Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések (a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése) nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének. 

Az ingatlan kert és tájépítészeti elemekkel történő megújítása három fontos célt tűzött ki. Az Egyetem utcát és az Erzsébet sétányt egy új, kelet-nyugati irányú gyalogos útvonal köti majd össze, a volt gyermekkórház épületétől északi irányban új rendezvények befogadására alkalmas terület alakul ki és teljesen megújul a meglévő angol stílusú park

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!