AIR – alkotni a hely ihletésében

Európa Kulturális Fővárosaként kiemelt célunk, hogy a Veszprém-Bakony-Balaton régiót a kortárs művészetek eszközeivel, friss szemléletű alkotásokkal mutassuk be. A megszülető képzőművészeti, fotóművészeti, ökológiai összművészeti és irodalmi művek közös nevezője, hogy a Balaton, vagy a régió ihleti őket: a meghívott alkotók a helyszínen megélt élmények és benyomások birtokában hozzák majd létre egyedülálló alkotásaikat.

Hiszünk abban, hogy a Balatonról alkotni igazán csak a Balatonnál lehet – és ez hasonlóan igaz minden településre, vagy tájra, amely részt vesz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) valamelyik AIR programjában. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a több programon átívelő Artists in Residence (AIR) eseményekre, amelyek lényege, hogy meghívott, vagy pályázatokon kiválasztott alkotók költöznek rövidebb-hosszabb időre a térség településeire. Európa Kulturális Fővárosaként nélkülözhetetlennek tartjuk a nemzetközi művészeti hatások befogadását; ezért rezidens programok keretén belül külföldi művészeket is meghívunk és felkérjük őket, képzőművészeti alkotásaikon keresztül mutassák be, miként látják ők ezt a régiót. 

A nemzetközi művésztelepek lakói az itt szerzett benyomások, a különleges hangulatú balatoni atmoszférában átélt élmények által ihletett alkotásokat hoznak majd létre, melyek reflektálnak a Balaton, mint kulturális tájegységre, vagy akár, mint ökológiai kihívások metszéspontjában formálódó természeti közegre.

Az AIR programok keretében létrejött események, kiállítások, workshopok reményeink szerint képesek lesznek megszólítani a fiatal (középiskolás, egyetemista) korosztályt is, valamint hosszútávon – tehát 2023 után is – fenntartható kezdeményezéseket indítanak el.

A térség kulturális összképét a VEB2023 EKF támogatással létrejött AIR programok színesítik

A Művészetek Háza Veszprém AIR programjai nyitják a sort a Balaton-ihlette műalkotások bemutatásában: Peter de Thouars és Bernát András festőművészek, akiket különleges, négyévtizedes barátság köt össze, 2022. július 9-én nyitják meg kiállításukat a veszprémi Dubniczay-palota / Várgalériájában. A tárlat 2022. augusztus 14-ig tekinthető meg.

Bernát András és Peter de Thouars barátsága közel 40 éve kezdődött Tihanyban. Akkor, amikor még a vasfüggöny választotta szét Európa nyugati és keleti blokkját, de a két művész esetében a közös gondolkodás a művészetben hamar áthidalta ezt a tényezőt. A magyar és holland festő képeiből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában Veszprémben, cikkünkben pedig Bernát András elbeszélése alapján bemutatjuk a két művész kalandos életútját, hogy hányszor befolyásolta a véletlen és hányszor keresztezték tudatosan egymást ezek a sorsok.

Szintén a Művészetek Háza Veszprém munkáját dicséri a 2022 és 2023 nyár folyamán megvalósuló „BALATON EYE” nemzetközi fotóművészeti alkotóprogram, ami a helyi művészeti hagyományokhoz illeszkedve épül fel a Veszprém – Balaton régióra reflektálva. A programban résztvevő művészek kiválasztásakor meghatározó szempont, hogy felsőfokú képzőművészeti tanulmányokat végeztek és több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a fotóművészeti alkotómunka területén. A kiválasztott alkotók értékes műveiket évről-évre különböző hazai és nemzetközi, egyéni és csoportos kiállításokon mutatják be. A rezidens program keretében vállalják, hogy aktívan közreműködnek a létre hozott művészetoktatási és a művészetpedagógiai feladatok ellátásában is, tudásukat megosztják a VEB2023 EKF program által szervezett workshopokon, közönségtalálkozókon. A fotóművészeti program 2022-ben kezdődik, a felkért európai fotóművészek alkotásai a Veszprém – Balaton régióban alternatív helyszíneken (például ipari épületek, templomok…) és a Művészetek Háza Veszprém kiállítótereiben kerülhetnek bemutatásra.

Természetesen az irodalom sem maradhat ki az AIR eseménysorozatból: a Balatonfüredi Fordítóház szervezésében hat jelentős európai költő a költészet nyelvén osztja meg velünk a Bakony-Balaton kultúrtájban átélt élményeit 2023 tavaszán. A meghívott szerzők ittlétének célja nem csupán az irodalmi alkotás lesz. A verseket felkért műfordítók a költőkkel közös munka során a különféle nyelvek adottságaihoz igazodva adaptálják, végeredményként pedig többnyelvű verstár születik, amelyet középiskolai és egyetemi előadásokon megismertetjük a fiatal, irodalomra fogékony célközönséggel is. A programokat felolvasóestek, pageant-jellegű performanszok gazdagítják a turisztikai főszezonban, tartalmas és különleges kikapcsolódást kínálva az idelátogatóknak. A versgyűjtemény a projekt végén egy hiánypótló kötet formájában ölt testet.

A formabontó ökológiai művészeti alkotások létrejöttének, megismerésének és befogadásának lehetőségét teremti meg az érdeklődők számára a BALATORIUM elnevezésű kiemelt programunk művésztelepe, amely 2022 októberében a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben kap otthont. A pályázaton nyertes nemzetközi művészcsapat tagjai: Mátyási Péter, Anders Ehlin and Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier, akik első lépésként a kutatókkal folytatott eszmecserék és helyben átélt élmények során gyűjtik az inspirációt alkotásaikhoz. A Balaton-ihlette művek bemutatására 2023 augusztusában, az Ökológiai Hétvégén kerülhet sor. További részletek a BALATORIUM AIR programról.

Hasonló szellemiség jegyében jött létre a HybridCycle AIR projektje, amelyben 2022 június-október között összesen 8 művész 3 hetes időtartamban birtokba veheti a HibrydCycle kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgáló alkotótelepét. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása. Az idei program címe: BalaTones — Impressions of nature. A résztvevő művészek egyedi koncepciójukkal reflektálnak a fenntarthatóság üzeneteire. A környezetből merített inspiráció kerül fókuszba legyen az akár egy jellegzetes tájegység, lokális környezeti kérdés, szociológiai, társadalmi mintázat, helyi természetes vagy mesterséges érték. A HybridCycle tevékenységéről részletes információ itt található.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!