Aki lemarad, kimarad! | Utoljára nyílik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a kulturális-művészeti projektek támogatási konstrukciója

Elő a fiókból a ragyogó ötletekkel, itt a lehetőség, hogy a VEB2023 támogatásával az EKF programév során megvalósítsa! Mutassuk meg közös erővel a 2023-ban idelátogató vendégeinknek, mit tud ez a páratlan régió!

2022 tavaszán ismét megnyitjuk a pályázati lehetőségeinket, hogy a 2023-as programév során a lehető legszínesebb formában mutathassuk meg a hozzánk érkezőknek városunk és régiónk értékeit. A korábbi pályázati folyamat tanulságaiból okulva az alábbi hasznos javaslatokkal is segítjük a pályázni szándékozókat. 

A most megjelent kulturális-művészeti pályázat nyertesei 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa címviselés évében valósíthatják meg elképzeléseiket. Az eddigi pályázati fordulók tapasztalatait leszűrve most is kétfordulós lesz a legjobb programtervek kiválasztása: az első körben május 13-ig egy, maximum két oldalas ötletterveket vár a VEB2023 EKF program; a legjobb javaslatok részleteit a május 20-án startoló második fordulóba továbbjutók dolgozhatják ki. A döntést július végén hozza meg a bíráló bizottság. A pályázat keretösszege egymilliárd forint.

Kulturális-művészeti programok támogatása 

A 2022-es évre beérkezett általános kulturális-művészeti pályázati folyamat során úgy tapasztaltuk, hogy számos pályázatot azért kényszerültünk elutasítani, mert a pályázatban felvázolt projektet más konstrukcióban tudtunk csak támogatni. Például több, a Pajta Programhoz illeszkedő, hónapokon átívelő kistelepülési programsorozat érkezett be, melyeket nem tudtunk két kiírás keretei között is támogatni. Éppen ezért érdemes a cikk második felében részletezett pályázati menetrendet alaposan tanulmányozni, hiszen nem minden EKF projektötlet illeszkedik a most megjelent kulturális-művészeti kiíráshoz. Amennyiben az illeszkedéssel kapcsolatban kétség vagy kérdés merülne fel, javasoljuk, hogy vegyék igénybe az online konzultációs lehetőségeink valamelyikét!

Mit jelent a kétfordulós eljárás?

Az első pályázati körben egy nagyon rövid, körülbelül kétoldalas ötlettervet kell benyújtani, kizárólag elektronikus formában. Az ötletpályázaton továbbjutottak kapnak lehetőséget a kidolgozott projektterv benyújtására. Ezzel a konstrukcióval egyrészt csökkenteni szeretnénk a pályázók adminisztratív terhét, másrészt a második fordulóba jutott projektek vonatkozásában személyre szabott konzultáció keretében szeretnénk segíteni a pályázókat a projektek részletes kidolgozásában.  

A rövid, maximum két oldalas ötlettervekről a bíráló bizottság egyszerre dönt – akik továbbjutottak, azoknak nyílik lehetősége arra, hogy a részletes pályázatot benyújtsák.   

Fontos tanulság a 2022-es pályázati körből, hogy sok pályázó nagyon felszínesen bemutatott programtervet nyújtott be az első körben, amely alapján nem lehetett megítélni a program valódi fókuszát, színvonalát és a pályázó hosszabb távú terveit. Ugyan a terjedelem ehhez rövidnek tűnhet, mégis bármekkora projekt összefoglalható ennyiben úgy, hogy az azt először olvasó bíráló is átlássa és megítélhesse az EKF-hez való illeszkedését. Éppen ezért javasoljuk, hogy a kétoldalas ötletterv a lehető legtömörebben, ugyanakkor nagyon céltudatosan mutassa be a projekt EKF-relevanciáját.  

A második körben egy teljesértékű projektterv benyújtására kerül sor – részletes pénzügyi és kommunikációs tervvel kiegészítve. Szintén az előző év tanulsága, hogy számos pályázó komolytalanul elnagyolt költségvetést nyújtott be és nem tett eleget annak az elvárásnak, miszerint a költségvetés részletes alátámasztása szükséges. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a költségvetés részletes bemutatása fontos támpontot ad az értékelőknek és sok esetben pont az itt tapasztalt hiányosságok vezettek ahhoz, hogy nem, vagy csak részben tudta a bíráló bizottság támogatni a pályázatot.  

Éppen ezért szoktuk tanácsolni a pályázóknak, hogy a benyújtás előtt kérjenek meg valakit, olvassa át a pályázatot. Ha egy ismerős személy, aki először olvassa a pályázati anyagot, világosan megérti a Pályázó szándékát, akkor nagy eséllyel az értékelők számára is érthető lesz az anyag.  

Mi változott a 2022-es pályázati felhíváshoz képest? 

Idén ismét 7 tématerületen lehet pályázni. Ezek általános fókusza értelemszerűen nem változhatott, hiszen a már célegyenesben lévő EKF programhoz igazodnak, azonban mindegyik esetében sor került kisebb tartalmi pontosításokra. Természetesen a hangsúly továbbra is a 2023-as évre való felkészülésen van, így minden egyes tématerület esetében olyan programokat várunk, amelyek – adott esetben a hosszabb távú építkezés mellett – méltók a 2023-as év hazai és nemzetközi rangjához.  

Újdonság a tématerületek kapcsán, hogy egyes esetekben preferált projektformátumokat nevesítettünk. Ezek mindegyike már meglévő, a VEB2023 által elindított, saját vagy koprodukciós megvalósításban szerveződő programok kiterjesztését szolgálják. Például a Romkoncertek már sikeresen elindultak 2021-ben, idén még több helyszínen, immár a Régióban is folytatódnak, és szeretnénk, ha 2023-ban még több ilyen különleges koncertélményt nyújthatnánk a vendégeinknek. Az innovatív formátum bevált és népszerűnek bizonyult, ezért arra ösztönözzük a régió településeit, hogy saját megvalósítású romkoncertekkel csatlakozzanak a már bejáratott programsorozathoz. Ennek köszönhetően a kisebb események összességében jóval nagyobb kommunikációs erővel bírnak, és nagyobb láthatóságot tudunk nekik biztosítani a 2023-as programok sűrűjében. 

2023-ban egyértelműen a programkínálat színesítése, minőségének emelése a cél – kisebb a hangsúly a kapacitásfejlesztésen. Továbbra is lehetőség lesz a programok keretében eszközöket beszerezni, viszont itt nagyon fontos az arányosság! Nem ez az a támogatási program, ahol a projektek megvalósítói egyéb általános igényeikre erős figyelemmel, felszerelik magukat mobilszínpadokkal és teljes hangosító berendezésekkel – elsődlegesen a programon kell, hogy legyen a fókusz, és az ilyen típusú eszközbeszerzések csak kisebb arányban lehetségesek. 

Az előző évekhez képest további változás, hogy az általános projektmenedzsment keretében csak jogi szolgáltatásokat, a kötelező könyvvizsgálat díját, valamint az esetleges hatósági és közbeszerzési díjakat lehet elszámolni. A projektmenedzsment alatt az EKF pályázati rendszerében a pályázat adminisztratív és pénzügyi bonyolítását értjük – e vonatkozásban bérek és szolgáltatások a jövőben nem lesznek elszámolhatók. Azt szeretnénk, hogy a hangsúly átkerüljön a szakmai megvalósításra.  

Konzultációs lehetőségek 

A pályázati kiírás megjelenését követően folyamatosan hirdetünk online konzultációs lehetőségeket. Itt 20 perces időkeretben lehetőség nyílik a projekttervek rövid felvázolására, a kérdések feltevésére, az esetleges dilemmák közös átbeszélésére. Annak érdekében, hogy minél több szakmai iránymutatással szolgálhassunk, kérjük, hogy bejelentkező űrlapon mutassa be néhány mondatban a tervezett projektet és azt, hogy milyen vonatkozásban szeretne válaszokat kapni (pl. szakmai irányok, pénzügyi és pályázattechnikai kérdések). A tapasztalatunk azt mutatja, hogy sokkal nagyobb esélye van a pozitív elbírálásra azon projekteknek, amelyek vonatkozásában sor került szakmai konzultációra és a projektgazdák igyekeztek beépíteni a kapott iránymutatásokat a végleges pályázati anyagba. 

A második körben azon pályázatok esetében, ahol egyértelmű kapcsolódást vagy ennek komoly potenciálját látjuk a nevesített EKF programokkal, a továbbjutásról szóló döntésben külön konzultációra hívhatjuk fel a pályázót. Amennyiben ilyen értesítést a Pályázó nem kap, általános konzultációs lehetőséget igényelhet.  

Mit hoz még a VEB 2023 pályázati rendszere?  

A most megjelent kulturális-művészeti kiírás e területen az utolsó pályázati kört jelenti, tehát a 2023-as nagyobb programok vonatkozásában most kell a pályázóknak átgondolni, hogyan szeretnének csatlakozni az EKF csúcsát jelentő 2023-as programsorozathoz.  

Mindemellett számos területen, erősebb tematikai vagy földrajzi szűkítéssel, további pályázati konstrukciók várhatók. Annál is inkább érdemes végigolvasni a lenti pályázati menetrendet, mert a Pályázó így megtalálhatja, projektötlete melyik konstrukcióhoz illeszkedne igazán – korántsem biztos, hogy a most megjelent legáltalánosabb pályázati konstrukció az, amiben a legjobb eséllyel pályázhat.  

A most nyitott pályázati felhívások és mellékleteik elérhetők a Pályázatok aloldalon, a már lejárt felhívások és a kapcsolódó dokumentumok pedig a dokumentumtárban találhatók meg. 

Pályázati menetrend:

Borszakmai és gasztrokulturális programok támogatása 

 • 2023-as programokra vonatkozó pályázati kiírás 2022. második felében várható!

E területen a VEB2023 a Bakony, illetve a Balaton térségére jellemző, sokszínű borászati és gasztronómiai hagyományok ápolását támogatja, miközben az újító törekvésekre és a szakmai összefogásra is nagy hangsúlyt helyez. A hagyományos programok továbbfejlesztése mellett fontos az új értékek, folytatható hagyományok megteremtése, az újító kezdeményezések bevezetése is. Olyan pályázatok indulnak nagy eséllyel ezen a kiíráson, amelyek valós hozzáadott értékkel, újító formákkal, nemzetközileg is érvényes szakmai inputokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a térségben már jelen lévő gasztronómiai potenciál értő közönséget, országos és nemzetközi láthatóságot kapjon. Továbbá olyan programok és törekvések pályázatát várjuk, amelyek a hagyományokhoz innovatívan és friss szemlélettel közelednek, ezzel is bővítve az értő és igényes gasztronómiai fogyasztók körét. 

Utcakép Fejlesztési Program

Az Utcakép Program célja Veszprém történelmi belvárosában a kulturális és turisztikai szolgáltatások bővítése; olyan közösségi helyek és terek kialakítása, amelyek hosszú távra képesek megteremteni a közösségi élet, az elérhető kultúrafogyasztás és az élénk térhasználat alapjait. A támogató olyan szolgáltatások beindítását kívánja előmozdítani, amelyek érzékelhető hiányterületekre hoznak jó megoldást, élénkítik a kulturális és turisztikai forgalmat, erősítik a helyi közösséget, élhetőbbé, szerethetőbbé és színesebbé teszik Veszprém városát. 

Utcakép Program Újratöltve

 • Tervezett kiírás: 2022. második fele 

Az Utcakép Program második felvonásának célja, hogy Veszprém történelmi belvárosában már működő kulturális és turisztikai szolgáltatások minőségi fejlesztéséhez nyújtson támogatást.E támogatás lehetőséget biztosít a már létező vendéglátó és egyéb szolgáltatóhelyek számára, hogy a szezon meghosszabbítását szolgáló, vagy az egységesebb és színvonalasabb utcaképi megjelenést biztosító beruházásokat valósítsanak meg. Emellett e pályázati konstrukció keretében lehet pályázni a vendéglátó- és szolgáltatóhelyek szolgáltatásainak fejlesztésére is – például élőzenés programokhoz szükséges kisebb beruházásokra, eszközbeszerzésekre is.

Napi Betevő Program

 • Tervezett kiírás: 2022 év vége – folyamatos elbírálás mellett forráskimerülésig 

A veszprémi és a régiós vendéglátó- és szórakozóhelyek számára tervezett pályázati alap, amelynek célja, hogy hiánypótló, minőségi programokkal (kiemelten zenei és előadóművészeti programokkal) gazdagodjon 2023-ra a Bakony-Balaton régió. Szezonhosszabbító, hiánypótló, magas kulturális-művészeti értékkel bíró előadásokat, előadássorozatokat kívánunk e keretben támogatni. Kiegészítő támogatást szeretnénk biztosítani a már bevált és működő szórakozóhelyek számára, hogy 2023-ban olyan neves fellépőkkel gazdagítsák az EKF programsorozatát, amelyek meghívására a támogatás nélkül nem lenne lehetőségük.

KultHáló Program

 • Tervezett kiírás: 2022 augusztus-szeptember 

 • Következő támogatási időszak tervezetten: 2022. december 1. – 2023. december 31. 

A Kultháló program célja olyan mikroregionális művészeti és kreatívipari alkotóközösségek támogatása, amelyek képesek tevékenységükkel megszólítani, aktivizálni és integrálni a helyi civil társadalom legszélesebb rétegeit, összekötni a kulturális értékteremtés lokális és európai horizontjait.  Több hónapot lefedő egyedi, magas művészeti hozzáadott értékkel bíró kulturális évadok támogatása a cél, amelyek révén a régiós kistelepülések is felkerülhetnek az európai kulturális turizmus térképére.

A 2021-es és 2022-es évadra vonatkozó Kultháló pályázati kiírás az alábbi linken érhető el. A 2023-as pályázati kiírás várhatóan nagyrészt a korábbi modellt követi majd, az első két év tapasztalatainak, tanulságainak megfelelő kisebb módosításokkal. 

 

Pajta Program

 • Tervezett kiírás: 2022 augusztus-szeptember 

 • Következő támogatási időszak tervezetten: 2023. január 1. – 2023. december 31. 

A Pajta Program keretében tudjuk támogatni azokat a törekvéseket, új kezdeményezéseket, amelyek érdemben képesek fejleszteni a kistelepülések kulturális kapacitásait, a helyi közösségek kultúrához való hozzáférését, a közművelődési és közösségi tevékenységek színvonalas és színes gyarapodását (pl. koncertek és kiállítások, klubok és táncházak, gasztronómiai és közösségi ünnepek, képzések és szabadidős tevékenységek). Az ideális Pajta az ízlésformálás, az eleven hagyomány és az innováció tárháza, amely a kortárs kultúra értékeit a hely szellemével köti össze, és közvetíti az ott élők felé. A Pajta Program nyertes projektjei egy-egy kulturális évadot ölelnek fel, melynek részét képezheti egy-egy kiemelt, nagyobb láthatóságú esemény is.  

A 2021-es és 2022-es évadra vonatkozó Pajta Program pályázati kiírás az alábbi linken érhető el. A 2023-as pályázati kiírás várhatóan nagyrészt a korábbi modellt követi majd, az első két év tapasztalatainak, tanulságainak megfelelő kisebb módosításokkal. A 2023-as pályázati kiírás – a korábbiaktól eltérően – nem ad lehetőséget infrastrukturális beruházások támogatására.  

Sport Program

 • Tervezett kiírás: 2022 második fele 

 • Támogatási időszak tervezetten: 2023. január 1. – 2023. december 31. 

A sportprogramok vonatkozásában a pályázati keretet a 2023-as kiemelt programévre koncentráljuk. Az egyszeri pályázati kiírásban szeretnénk lehetőséget nyújtani 1-2 kiemelt, országos láthatóságú, több ezres aktív résztvevői kört megmozgató veszprémi és régióssporteseménynek.Emellett a 2023-as év minden hónapjában legalább 1 régiós és 1 veszprémi, inkább a helyi és térségi célcsoportoknak szóló kisebb sportesemény is bekerülhet az EKF programnaptárába. Minden esetben az amatőr sportprogramok támogatása a cél.

Konferencia támogatási keret

 • Tervezett kiírás: 2022 második fele 

 • Támogatási időszak tervezetten: 2022. ősze – 2023. december 31. 

Elsősorban 2023-ra koncentrálva szeretnénk ösztönzni és támogatni, hogy minél több neves szakmai találkozó, konferencia a régiót válassza helyszínéül. A támogatási keretre nem csak szigorúan kulturális-művészetifókuszú szakmai programok pályázhatnak sikeresen, hanem az EKF tématerületeit érintő, tágabb kitekintéssel bíró programok is. Minden esetben elvárás, hogy a konferenciának, szakmai találkozónak legyen egy, a helyi/régiós szakmai közönség, adott esetben érdeklődő laikus közönség számára is elérhető része.

Nem a VEB 2023 Zrt. által bonyolított, de EKF-hez kapcsolódó pályázati kiírások:

Kisléptékű közösségi támogatások 

 • Tervezett kiírás: 2022 második felétől 2023 végéig rendszeresen 

A Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány gondozásában 2022 második félévétől útjára indulnak a kisléptékű közösségi pályázati felhívások. Kisebb adminisztrációs teher mellett lehet pályázni kisebb támogatási igényű (előreláthatólag legfeljebb 400 ezer Ft), a veszprémi és a régiós közönség számára valóban fontos projektekkel. A pályázat néhány havonta újra és újra megjelenik, a beadott pályázatokról pedig egy önkéntes alapon összeálló zsűri dönt a közösségi döntéshozatal módszertana szerint. 

NKA Veszprém-Balaton 2023 EKF Kollégiumának pályázati kiírása 

 •  Tervezett kiírás: 2022 tavasza 
 • Támogatási időszak várhatóan: 2022. május 1 – 2023. április 30. 

A Nemzeti Kulturális Alap által létrehozott VEB 2023 Ideiglenes Kollégium várhatóan 3 témakörben nyit meg egy újabb pályázati lehetőséget a veszprémi és a csatlakozott régiós településekre tervezett programok számára: helyi közösségfejlesztési, helytörténeti és kulturális emlékezet fókuszú, valamint a települések nemzetközi kulturális együttműködéseit erősítő projektekre lehet pályázni. 

A pályázatot az NKA írja ki és bonyolítja le, a pályázatok benyújtására is az NKA felületén lesz lehetőség. A nyertes pályázatok bekerülnek a VEB 2023 hivatalos programsorozatába.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!