Az EKF egy nagy család, amely évről évre bővül

Idén Veszprém látta vendégül – Temesvárral közös szervezésben – az Európa Kulturális Fővárosok (EKF) második találkozóját. A közel 60 fős delegáció, képviselői mind múlt, jelen és jövőbeli EKF városokból érkeztek. A háromnapos, mozgalmas találkozón a Veszprém-Balaton 2023 EKF valamint Temesvár 2023 EKF művészeti és kulturális projektjeit, továbbá a veszprémi infrastrukturális fejlesztéseket ismerhették meg a résztvevők és a Balaton régióban zajló projektekre és látványosságokra is maradt egy kis idő.

Bemutatkozással és prezentációkkal kezdődött a szakmai nap csütörtökön, amely során a látogatók megismerhették a VEB2023 és a temesvári csapat munkatársait, illetve a többi EKF delegáltat és egymást. Prezentáltuk a legfontosabb fejlesztéseket és programokat, mint például a Jókai utca 8. szám alatt megújuló Ruttner Házat, a Vár utca 17.-ben megújuló művészeti intézményt, vagy a legnagyobb fejlesztésünket, az egyetem főépülete mögötti parkrészt és a hozzá kapcsolódó volt Heim Pál Gyermekkórházat, amely ActiCity néven fog újjáéledni és a mozgáskultúra különböző képviselőinek ad majd helyet. Az infrastrukturális fejlesztéseket és az új közösségi- és kulturális helyszíneket egy interaktív séta során is bemutatták a Veszprém 2030 Kft. munkatársai.

Pénteken négy belvárosi helyszínen tematikus workshopokat tartottunk a fontosabb témakörökben, mint a gasztronómia, zene és fesztiválok, monitoring az EKF életében, és infrastrukturális fejlesztések a város elhagyatott épületeiben, avagy hogyan lehet visszahozni az életet a kiürült belvárosi helyiségekbe. A workshopokon megvitattuk a jó gyakorlatokat és gondolkodtunk az esetlegesen felmerülő problémák és kihívások megoldásairól, valamint szinergiákat kerestünk az EKF családon belül projektjeink között. 

A találkozó résztvevői a Jutasi Piknikre is ellátogattak, ahol az antwerpeni Timecircus művészeti kollektíva Landschip – földi hajó – szekerét is megtekintették, beszélgethettek a projekt megálmodóival, sőt segítettek is az óriási szekeret betolni Veszprém főterére. A majdnem 10 méter hosszú és 3 méter magas földi hajó a görögországi Elefszína EKF város megnyitójára érkezik 2023. februárjára, melyet kézi erővel, húznak-tolnak a projekt megvalósítói. 

Szombat délelőtt a temesvári EKF csapat mutatta be koncepcióját és 2023-as terveit, valamint interaktív workshop keretében vitattuk meg a kommunikációs és marketing tématerületen, kiemelten a kulturdiplomácia, nemzetközi kommunikáció és a digitális kommunikáció minden EKF város érintő kérdéseit.

A szórakozásra és kultúránk megmutatására is maradt idő: megkóstolhattuk a temesváriak zamatos pálinkáját, és eltáncoltuk a moldovai és magyar körtáncokat. Ezenkívül meglátogattuk a balatoni régióban található Káli-kapocs Kultháló pontot és még néhány látványosságot, továbbá megkóstoltuk Badacsony jellegzetes borait. 

Számos érdekes meglátással és ötlettel gazdagodtunk mind szakmailag és emberileg az EKF család veszprémi találkozója során. Ez a találkozó nemcsak diplomáciai értékkel bír, hanem a kapcsolatépítésen és a szakmai kerekasztalokon, prezentációkon, közösen megélt kulturális programokon keresztül új ötleteket és inspirációt gyűjthetünk, amelyeket a jövőben adaptálva megvalósíthatunk vagy saját koncepciónkon finomíthatunk. Nagyon örülünk, hogy a más EKF városok kollegái ellátogattak hozzánk és reméljük, hogy olyan maradandó élményekkel gazdagodtak, mely saját projektjük pozitív előre menetelét is segítik. Továbbá bízunk abban, hogy ezek a kapcsolatok a 2023-as EKF évad után is tovább élnek és ilyen és hasonló találkozók által erősödhet Magyarország megítélése és pozíciója az európai régióban. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!