Az önkéntesség érték - nemzetközi konferencia Veszprémben

A VEB2023 program egyik alappillére az önkéntesség: a 2020-ban a program égisze alatt létrejött „Ragyogók” önkéntes csapat értékteremtő munkája hozzájárult a Magyar Mozgókép Fesztivál, az Utcazene Fesztivál, illetve a Filmpiknik események sikeres lebonyolításához is. A gyakorlatban is jól vizsgázott kezdeményezés nagyban hozzájárult az önkéntes konferencia helyszínválasztásához.

2021. májusa és novembere között az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökségi pozícióját Magyarország tölti be, amelyhez csatlakozva a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter és hivatala döntött egy nemzetközi, önkéntességgel foglalkozó konferencia megrendezéséről. Nagy büszkeségünkre és örömünkre az esemény kiemelt programjának 2021. november 6-án Veszprém adhatott otthont! Az Európa 18 országából érkezett, félszáznál is több önkéntes részvételével Az önkéntesség érték címmel megrendezett, jó hangulatú eseményen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program előkészületeiben résztvevő önkéntes szervezetek mutatkozhattak be.

Annál is inkább nagy megtiszteltetés volt a konferencia fogadóvárosaként szerepet vállalni, mivel 2021 háromszorosan is jeles év az önkéntességben: 2021-ben van az Önkéntesség Nemzetközi Évének húsz-, illetve az Önkéntesség Európai Évének tízéves jubileuma, ezekhez kapcsolóan pedig az Önkéntesség Magyarországi Éve is.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program eseményeibe szeretnék minél jobban bevonni a lakosságot. „Az önkéntes munka sokat segít abban, hogy az EKF-programot minden veszprémi a magáénak érezze.” - mondta, hozzátéve: „Veszprémben az önkéntességnek nagyon erős tradíciója van.”

A konferencia előadói és kiemelt fókuszpontjai az alábbiak voltak:

 

·       Rózsás Ildikó az „Önkéntesség Magyarországi Éve 2021" képviselője, valamint

a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. főigazgatója. Hitvallása: Az önkéntesség összeköti az embereket. 

 

·       Dr. Kővári Edit egyetemi docens, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyetemi képviselője mutatta be a Pannon közTÉR elnevezésű nemzetközi, határok nélküli találkozóhelyet, amely 2021. októberében nyílt meg. 

 

·       Fazekas Laura a Pannon Egyetemen működő „Cool Launch” ifjúsági szervezet vezetője, melynek célja, hogy tematikus munkacsoportokkal és számos önkéntes tevékenységi lehetőséggel inspirálják a fiatalokat. 

 

·       Kandikó Rita elnök, nemzetközi projektkoordinátor, az 1997-ben alapított Fekete Sereg Egyesületet képviseletében. Az egyesület feladata a Nagyvázsony községben élő fiatalok érdekeinek képviselete regionális, országos és nemzetközi szinten.

 

·       Jelinkó Mónika, a Veszprém-Balaton 2023 EKF Közösségi bevonásért és kapacitásbővítésért felelős vezetője a Gen.Veszprém elnevezésű kiváló projektet ismertette, melynek kulcs szavai: Közösségépítés-Kultúra-Veszprém.

 

·       Széplaki Réka, a VEB2023 EKF önkéntes-koordinátora a „Ragyogók” önkéntesprogramunk fő céljaként egy olyan fenntartható rendszer kialakítását jelölte meg, amely 2023. után is tovább működhet, és képessé teszi a régióban működő szervezeteket arra, hogy kiteljesedjenek az önkéntes-menedzsment terén.

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!