Balaton Wine&Gourmet - gasztroünnep ősszel Veszprémben

Szeptember 29. – október 2. között rendezik meg kulturális programunk legnagyobb szabású gasztronómiai eseményeként a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozatot. A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tartó a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat.

A Balaton Wine&Gourmet ötlete nem új keletű. Olyannyira nem, hogy már az Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatunk első koncepciójában is szerepelt egy ilyen rendezvény terve, ahol egyszerre kínálnak találkozási alkalmat a gasztronómiai szakembereknek – felvonultatva az összes jelentős szaktekintélyt – valamint a nagyközönség számára is egy igazi kulináris kaland lehetőségét hozzák Veszprémbe.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek majd meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek.

A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.

A Balaton Wine&Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kulturájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai- és életszemlélet. 

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek.

A programunk szerves részét képezi a gasztronómia, és mivel Veszprém mellett szinte a teljes Bakony-Balaton régió részese a programsorozatnak, a gasztronómia szempontjából is egy rendkívül sokszínű térséget fed le programunk, ahol a strandételektől a fine dining éttermekig minden szereplő jelen van.

Ebből a sokszínűségből kiindulva a Balaton Wine&Gourmet szervezői úgy döntöttek, hogy az igényes és minőségi irányvonalon elindulva álmodnak egy nagyot, és életre hívják a térség eddigi legnagyobb gasztrofesztiválját, amit kiemelt rendezvényeink között lesz.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondta a sajtótájékoztatón, aki kiemelte, hogy végre lehetőség nyílik arra, hogy a térség bemutassa a nagyközönség előtt is, hogy a 80-as és 90-es években megszokott balatoni gasztronómiától hogyan sikerült mára egy még magasabb minőségi szintet elérnie a Balatont és a Bakonyt, így pedig Veszprémet is magában foglaló térségnek.

A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre.

Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be, így a workshopokon meg lehet majd ismerni többek közt a paellakészítés titkait is, valamint szakéból is lehet kóstolni, hogy csak néhányat említsünk.

Az eseményre szeptember 29. és október 2. között 50–50 kiállítót várnak az éttermek és borászok közül, akik mind több tétellel készülnek, azaz felszorozva több száz étel és ital várható a Balaton Wine&Gormet kínálatában.

A fesztivál helyszínét a Veszprémvölgy hangulatos rendezvénytere adja majd, amelyről Gianni Annoni, a rendezvény házigazdája úgy nyilatkozott, a tökéletes lelki békét sugározza magából. Az olasz származású étteremtulajdonos és televíziós műsorvezető a Balaton-felvidéket pedig hazájában található Toszkánához hasonlította.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!