Balatonalmádi, a színes lépcsők városa

A Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület ismét partközelbe hozza a kultúrát, ám most nem a verseké a főszerep, mint a nagy sikerű Vers a Parton, vagy Vers a Peronon kezdeményezésükben, hanem a vizuális kultúráé a „Balatonalmádi, a színes lépcsők városa” projektnek köszönhetően.

Országos képzőművészeti és design pályázatot hirdettek, hogy Balatonalmádi kilenc lépcsőjére színes, játékos, vagy épp elgondolkodtató alkotások kerüljenek. A beérkező pályamunkákból a kortárs vizuális kultúra neves szakemberei alkotta zsűri javasolta megvalósításra azokat a pályaműveket, melyeken most már sétálhatnak a város lakói és az idelátogatók. 

A felüljáró szeptember elején átadott csigalépcsőjén például vitorlások zászlókódjaiba rejtett üzenet megfejtésére csábít munkájában Tóth Andrej grafikus- képzőművész. A lépcső ünnepélyes átadásán az ötletgazda Czompó Gábor mellett Balatonalmádi polgármestere, Fabó Péter, a VEB2023 EKF program kulturális projektmenedzsere, Dallos Krisztina, a Hunguest Hotel BÁL Resort Balatonalmádi igazgatója, Diószegi János, valamint két alkotó, Koleszár Stella és Komesz Borbála beszéltek a sokszínű lépcsőkről és a háttérmunkálatokról.

Az első lépcsőátadáson Pribojszki Mátyás és Horváth Ákos zenélt az érdeklődőknek, a következő lépcsősor avatását pedig szeptember 14-én a Cimbora Együttes koncertje kísérte, ahol Koleszár Stella és Komesz Borbála alkotópáros munkájában merülhettünk el. A színes és kalandos társasjátékká változott Mogyoró lépcső kicsiket és nagyokat is játékra invitál.

Fotó: Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület

A FESS Kompánia alkotói a Balaton környéki veszélyeztetett rovarokat ismertetik meg velünk, miközben felfelé lépdelünk a Csikász Imre lépcsőn. Találkozhatunk itt cincérekkel, futrinkákkal, vagy a nagyfejű csajkóval is. 

Fotó: Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület

Hasonlóan edukatív Sárréti Gergely szobrászművész munkája, mely miközben megidézi a balatoni látképek jellegzetes aranyhídját, egyben történelmi lépcsőzésre invitál minket. A MÁV Zrt.-vel közös együttműködésben megvalósuló lépcsőn Balatonalmádi jeles dátumaival találkozhat a Városház térre érkező. 

Fotó: Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület

Szeptemberben és októberben még két lépcső készül el, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár lépcsője és a Kálvin-lépcső. Mindkettő Hatala Péter grafikus- és képzőművész munkája. A PKKK lépcsőjére színes, az épület monokróm jellegével finom párbeszédet kezdeményező, glitch effekt hatású  mozaikot tervezett, míg a Kálvin lépcső korlátján ezt a hatást igyekszik megismételni a korlátra alkalmazva és kissé megbolondítva egy sötétben fluoreszkáló hatással. 

Ez csak néhány, a folyamatosan megvalósuló lépcsőkből, melyek az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, civilek, önkéntesek, cégek és a város együttműködésében születnek meg és a remények szerint élettel és örömmel töltik meg a Balatonalmádiban élők és az idelátogatók szívét. 

Fotó: Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület

A lépcsőkhöz térképet is készítettek a megvalósítók, így könnyedén felfedezhetjük Balatonalmádit, a színes lépcsők városát:

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!