Balatorium AIR II.

A BALATORIUM művészeti rezidenciaprogramot hirdet a 2023-as évre különféle területeken és médiumban alkotó művészek számára. A BALATORIUM A.I.R. második évada 2023 tavaszán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben valósul meg. Október 30-ig lehet jelentkezni a BALATORIUM művészeti rezidenciaprogramjának második felhívására.

A rezidenciaprogramra olyan művészek és művészpárosok jelentkezését várják, akik hely- és kontextus-specifikus kutatásokból kiindulva hoznak létre új műveket a tudomány és a művészet párbeszédének előremozdításával. A programban résztvevő alkotók többek között honoráriumban, szállás-, utazás- és anyagköltségben, konzultációs és mentorálási lehetőségben illetve kurátori és produkciós közreműködésben részesülnek, műveiket pedig a 2023-as BALATORIUM Ökológiai Héten mutatják be.

Jelentkezési határidő: 2022. október 30. (éjfél)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be.

A rezidencia program szakmai zsűrije a beérkezett pályázatok elbírálásánál olyan szempontokra figyel, mint annak szakmai megalapozottsága, a pályázó eddigi művészeti gyakorlata és praxisának ökológiai irányultsága, a pályázatban felvetett kérdések relevanciája, illetve a koncepció megvalósíthatósága.

A szakmai zsűri tagjai Can Togay (filmrendező, forgatókönyvíró, színész, költő, kurátor); Berecz Diána, (kulturális és vizuális antropológus); Bubla Éva (művész-aktivista); Tüdős Anna (kurátor), Soós Borbála (kurátor), Dr. Zlinszky András (ökológus), valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályának vezetője, Pesti Attila és munkatársai.

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, területe (mintegy 57.000 hektár) 6 korábbi tájvédelmi körzetet foglal magába: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Életrehívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fő tevékenységei közé tartozik a természetmegőrzés, a tájvédelem, a természetvédelmi gazdálkodás, valamint a szemléletformálás és az ökoturizmus.

Míg a BALATORIUM tavaszi művészeti rezidencia programjára még csak a jelentkezéseket várják a szervezők, addig az őszi program alkotói már meg is kezdik a munkát a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatóival. Mátyási Péter, Ulbert Ádám, Fuzzy Earth (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes), Anders Ehlin & Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier 2022 októberében kezdik adat és élményanyag gyűjtésüket alkotásukhoz.

A BALATORIUM a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programja, amelynek megvalósításában a PAD Alapítvány koprodukciós partnerként vesz rész. A projekt további partnerei a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület és a Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja.

A részletes pályázati felhívás ezen a linken érhető el: https://bazis.balatorium.hu/felhivas-open-call

A pályázatokat 2022. október 30. éjfélig lehet beküldeni a [email protected] email címre.

A BALATORIUM program ökológiai x kulturális koncepciója és a projekt részletei itt érhetők el: http://bazis.balatorium.hu/koncepcio

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!