Bécsben már az idei nyári főszezonban is kampányol a VEB2023 EKF

Május 21-22-én, két napon keresztül várta az osztrák és magyar érdeklődőket az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának AchtUngarn elnevezésű kulturális mini-fesztiválja. A látogatók betekintést kaptak a magyar folklór, a művészet, a tudomány, történelem és a sport világába, valamint informálódhattak a jövőre Európa Kulturális Fővárosa címet birtokló Veszprém-Balaton Régió (VEB2023) kulturális és turisztikai kínálatáról is.

Az AchtUngarn fesztivál egy úttörő kezdeményezés, melyet azzal a céllal szervezett meg az ausztriai magyar szerveztek ernyőszervezete - a Kerekasztal, - hogy Magyarország és a Bécsben élő magyarok Ausztriában kevésbé ismert értékeit, örökségét mutassák meg – mondta el a kétnapos rendezvény megnyitásakor Nagy Andor, bécsi magyar nagykövet. 

Az AchtUngarn kulturális mini-fesztivál a két nap alatt közel ezer érdeklődött vonzott a bécsi Praterben található helyszínre. A Kerekasztal 14 tagegyesülete már hosszú ideje készült arra, hogy egy ilyen koncentrált rendezvényen mutatkozzanak be, ahol egy helyszínen ismerkedhetnek meg a magyar tradíciókkal az osztrákok is – mondta el az ORF helyszíni tudóstójának Mentsik Szilvia, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke.

A nyolc műveltségi terület (folklór, képzőművészet, komoly- és könnyűzene, kultúra, tudomány, történelem és sport) felölelő, kétnyelvű rendezvényre minden bécsit és a fővárosba látogatót vártak szabadtéren kézműves standokkal, „Hungarikum-utcával”, népművészeti műalkotásokkal, valamint a Balaton-felvidék szépségeit bemutató fotókiállítással.

A kulturális fesztivál keretében az érdeklődők első kézből kaphattak információt a jövő évben az Európai Kulturális Fővárosa címet birtokló Veszprém-Balaton Régió (VEB2023) aktuális programjairól és az előkészületek jelentőségéről is. Kovács Balázs a VEB2023 projekt ausztriai és dél-német együttműködéskért felelős különmegbízottja az érdeklődők számára elmondta, hogy a programsorozat hatalmas lehetőség, hogy Ausztriában is bemutatassuk: Veszprém kulturális kisugárzásából adódó pozitív energia miként formálja egy turisztikai élménytérré az egész Balaton régiót. Ausztria lakosságarányosan hazánk fajlagosan legnagyobb turisztikai küldő-piaca, amelynek jelentősége az elkövetkezendő években az új turisztikai trendek mentén még inkább felértékelődik. A hét utolsó napján a VEB2023 információs ponton hasznos turisztikai kiadványok, programfüzetek és családok számára játékos fejtőrök várták a látogatókat. Az magyar és osztrák érdeklődök leginkább a balatoni családi- és aktív turisztikai programok iránt érdeklődtek.

A napsütéses májusi hétvégén a szórakozásra is hangsúlyt fektettek a szervezők, így a napközben a kamarazenei koncertek mellett a vasárnapot például a békéscsabai Jókai Színház „Made in Hungaria" című musical-előadása zárta.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!