Bécsben randevúztak Európa idei és jövő évi kulturális fővárosai

Június 27-én a bécsi Duna-csatorna partján található Strandbar Herrmann területén adtak randevút egymásnak az idei EKF városok magas rangú képviselői és vendégeik. A precedens nélküli rendezvényre a magyarországi Veszprém-Balaton, a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína Európai Kulturális Fővárosok képviselői invitáltak a nemzetközi diplomáciai-, illetve az ausztriai turisztikai- és kulturális szcéna VIP személyiségeit.

Az idei „EKF-trió” célja hogy egyrészt bemutassák programsorozatuk kiemelt elemeit, illetve a programév fele közeledve számba vehessék az eddig elvégzett munkákat és előretekintsenek, további együttműködési kereteket találjanak a jövőbeni kooperációkhoz. A Duna-csatorna partján történő helyszínválasztás, akár csak ”felező” időpont kiválasztása, szimbolikus jelentőségű volt a szervezők részéről. A Duna, amely folyóként Európa sok országát, történelmét és kultúráját köti össze, az európai összefogás szimbóluma. Az összefogás és a közös kulturális projektek által a turisztikai élményterek teremtésének óhaja volt a legtöbb hozzászólásból kiolvasható üzenet, az EKF városok jó gyakorlataikkal ehhez kívánnak leginkább hozzájárulni. Az egész estét betöltő, oldott hangulatú, több mint egy tucat diplomáciai képviselet részvétele mellett zajló esemény kitűnő lehetőség volt a diplomaták, a kulturális turizmus szerepelői és az EKF városok képviselői közötti eszmecserére, a jövőt meghatározó gondolatok kicserélésére.

Az est meglepetésvendége a jövő év kulturális fővárosának: az osztrák Bad Ischl város / Salzkammergut régió képviselői voltak. A Salzammergut2024 projekt hasonló koncepció mellett készült a kulturális fővárosi cím betöltése, mint ahogy az idén Veszprém teszi a Balaton-régióval közösen. A projektek fő fókusza a kultúra kreatív kisugárzása által egy optimális élménytér megalkotása, amelyben a helybéli lakosok és a látogatók egyaránt jól érezhetik magukat. A fenntartható megoldások keresése és azok ötvözése adja az EKF-városok pojektjeinek sikerét, foglalható össze az est folyamán elhangzott három blokkba szervezet pódiuminterjúk tanulsága. A tartalmas és vidám beszélgetésekhez és eszmecserékhez a kellemes nyári estén a finom italok és falatkák mellett, az Ősze jazz-trió temperamentumos zenéje szolgáltatta a hangulatot. A rendezvény végén a tombola keretében értékes nyeremények kerültek gazdára, amelyek a Veszprém-Balaton régióba, Temesvárba és Elefszínába csábították a szerencsés nyerteseket.

A több mint 150 résztvevő regisztrálásával megvalósult rendezvény Veszrém-Balaton2023 és a bécsi magyar kulturális intézet, - a Collegium Hungaricum – kezdeményezésére, valamint az ausztriai román kulturális intézet, illetve a Görögország ausztriai turisztikai külképviseletének társszervezésében valósult meg. Az est főszponzorai a magyar Turisztikai Ügynökség / Visit Hungary és fenntartható megoldások szakértője a Blitzblank GmbH voltak. Veszprém-Balaton régiót Can Togay főtanácsadó, Bucz Júlia nemzetközi kapcsolatok menedzsere képviselete Veszprémből, illetve Kovács Balázs, a VEB2023 ausztriai és dél-németországi különmegbízottja Bécsből. Az élénk médiaérdeklődés mellett zajló bécsi nyári „EKF-felezőparti” panelbeszélhetéseit Méhes Márton, a Collegium Hungaricum Wien igazgatója moderálta Kovács Balázzsal közösen. A diplomáciai és politikai szekcióban magyar részről Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár szólat fel, aki az EKF-projektek területfejlesztési dimenziójának lehetőségeit hangsúlyozta. Az eseményt osztrák részről megtisztelte gondolataival Ernst Woller a bécsi tartományi parlament elnöke, Martin Eichtinger, Ausztria szomszédságpolitikáért felelős rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Elisabeth Schweeger, a Salzkammargut2024 kulturális éved intendánsa.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!