Bemutatjuk a BALATORIUM művészeti rezidencia program nyertes alkotóit!

2022. május 25-én lezajlott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) kiemelt projektje, a BALATORIUM keretében megvalósuló művészeti rezidencia program zsűrizése. 

A pályázatra életkori megkötés nélkül bármilyen művészeti területen vagy médiumban aktív alkotó / alkotópáros benyújthatta jelentkezését. 

A rezidencia program célja, hogy a balatoni régióban aktív kutatókkal, szakértőkkel és ökológusokkal való együttműködéseken keresztül a bevont művészek hely- és kontextus-specifikus kutatásokból kiindulva, saját gyakorlatukhoz és módszertanukhoz illeszkedve hozzanak létre új műveket a tudomány és a művészet párbeszédének előmozdításával. 

A szakmai zsűri tagjai – Can Togay, Berecz Diána, Bubla Éva, Dr. Reuben Fowkes, Szalipszki Judit – a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának egyeztetésével – a beérkezett 69 érvényes pályázat közül a következő alkotók pályázatát választották ki: 

 

  • Mátyási Péter: Kipusztult növényportrék 
  • Anders Ehlin and Selma Boskailo: The New Liquidity 
  • Marie Ouazzani & Nicolas Carrier: Memories of the Lake 

Mátyási Péter alkotói érdeklődése az elmúlt években az ember és a természet kapcsolata felé fordult. Munkái fókuszában olyan fogalmak állnak, mint a személyes és a kollektív emlékezet, a természet és a kultúra viszonya, a természet reprezentációja és megismerésének lehetőségei és korlátai. A BALATORIUM rezidencia programja keretében Green Wall című sorozatát a balatoni ökoszisztémában meghatározó őshonos és invazív fajok számbavételével folytatja. 

Selma Boskailo Berlinben élő bosnyák kurátor, kutató és művész, Anders Ehlin Berlinben élő svéd zeneszerző és hangművész. Az alkotópáros a befogadók figyelmét az édesvizek felszíne alá irányítja: a BALATORIUM rezidencia program keretében egy víz alatti felvételekből összeálló helyspecifikus hangsétát hoznak majd létre, amely művészeti kutatásaikat az akusztikai ökológia immerzív módszertanával ötvözve a Balaton környezeti tájára fókuszál annak érdekében, hogy elősegítsék az édesvízi ökoszisztémák vízi biodiverzitásának megértését.  

 

Marie Ouazzani és Nicolas Carrier Párizsban élő képzőművészek. Alkotói gyakorlatuk a folyamatos változásban lévő városi tér és a globalizáció szimbolikus tereinek vizsgálatára irányul. A művészpáros a különféle terek és tájak történetéből kiindulva olyan éghajlati fikciókat talál ki, amelyekben a múlt és a jövő egymásba olvad. Ouazzani és Carrier figyelme az ökológiai válság és annak az emberi testekre, növényekre és építészetre gyakorolt hatására is kiterjed. A BALATORIUM rezidencia program keretében megvalósított multimediális installációjukban a tó sérülékenységét, valamint az emberi és nem emberi létezőkkel való kapcsolatát tárják majd fel. Maga a tó lesz a főszereplője az installáció alapjául szolgáló éghajlati fikciónak, a tó kapcsolja majd össze az installációban megjelenő különféle tájakat, tájelemeket, épületeket és intézményeket.  

A pályázat elbírálásakor a zsűri a pályázat szakmai megalapozottságát, a pályázó eddigi művészeti gyakorlatát és szakmai tapasztalatát, a pályázat által felvetett kérdések relevanciáját és a tervezett mű megvalósíthatóságát vették figyelembe. 

A kiválasztott alkotók október első felében két hetet tölthetnek el a Balaton Limnológiai Kutatóintézetben. A művészek a rezidencia program alatt az intézet kutatóival elkezdett együttműködésekre épülő új műveket / produkciókat a BALATORIUM kiemelt eseményeként 2023 augusztusában megvalósuló Ökológiai Héten mutatják be. 

A rezidencia program második évadára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának egyik helyszínén 2023 tavaszán kerül sor, szintén nyílt pályázaton kiválasztott alkotókkal. 

 

Gratulálunk a nyertes alkotóknak! 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!