Bemutatkoztunk Zágrábnak: várjuk a kultúra horvát rajongóit is…

Müller Mihály

Az özönvízszerű novemberi eső ellenére is telt ház előtt mutattuk be november 22-én délelőtt a sajtónak, késő estébe nyúlóan pedig a magyar kultúra iránt érdeklődőknek, kulturális diplomatáknak, turisztikai szakembereknek a Zágrábi Liszt Intézetben, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió 116 csatlakozott települése milyen fantasztikus programkínálattal várja az ott élőket, és a közelebbről, vagy a távolabbról érkező hazai vagy külföldi vendégeket.

A Veszprém-Bakony táncegyüttes fellépése utáni össztánc volt a csúcspontja annak a zágrábi bemutatkozásnak, amely a különböző európai nagyvárosokból álló nemzetközi bemutatkozás sorozatunk része, és amire hosszú ideje készültünk. Alig két hónappal a január 21-re tervezett hivatalos Nagy Megnyitó előtt a programjaink ugyanis már nagyrészt összeálltak, így eljött az ideje, hogy megmutassuk Magyarországnak és Európának is, hogy mire számíthatnak azok, akik eljönnek az ezeréves múltú Veszprémbe, és a fantasztikus kulturális és természeti kincsekkel bőven ellátott nyugat-magyarországi Bakony-Balaton térségbe.

Októberben először Veszprémben, majd november elején Budapesten és Brüsszelben vázoltuk fel, hogy milyen programokat, eseményeket találhatnak az érdeklődők a kilenc témacsoportba, klaszterbe csoportosított kínálatunkban. Ezután, - a régióban elsőként – a kulturális főváros szívétől alig 3-4 órányi autóútra levő Zágrábba vittük el hírünket, kulturális kínálatunkat, hogy onnan is hívjuk az érdeklődőket. A zágrábi Liszt Intézet futurisztikus épületébe eljött a horvát sajtó elitje: kulturális tévé és rádiócsatornák, a turisztikai szaksajtó, és még a bulvármédia is érdeklődött programjaink iránt. A fotókiállítással színesitett, esti kerekasztalbeszélgetésen Markovits Alíz vezérigazgató, Mészáros Zoltán főtanácsadó és Vikman Pál komolyzenéért felelős projektmenedzser beszélt az EKF program lényegéről és a jövő évi kulcseseményekről. A záporozó kérdések után a korábban már említett Veszprém-Bakony néptáncegyüttes négy táncospárja bűvölte el a vendégeket fél órás programjukkal. Az estét záró fogadáson pedig – a VEB2023 EKF gasztronómiai programjaira is utalva – a régió legfinomabb őstermelői ízeivel, boraival ismerkedhettek meg a látogatók.

A sikeres Zágrábi bemutatkozásunk után idén még Ljubljanában mondjuk el, miért érdemes hozzánk jövőre ellátogatni; majd a jövő év elején még további tucatnyi országban mutatkozunk be, hogy minél többen ismerjék meg Veszprém és a Bakony-Balaton kulturális és természeti kincseit.

Fotók: Toroczkai Csaba

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!