Brüsszelben is bemutatkoztunk

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot Brüsszelben mutattuk be Európának is: mivel készülünk a jövő évre. A belvárosi Liszt Intézetben telt ház volt, amikor nemcsak a kulturális programjainkat ismertettük, hanem meg lehetett kóstolni a régió ízeit, az EKF borait. Diplomaták, Európa Parlamenti képviselők, a magyar kultúrára nyitott belgák, Belgiumban élő magyarok és a helyi sajtó is ott volt. Varga Helena koncertje fergeteges volt, a kiállítóteremben pedig a HelloVEB fotókiállítását is megnyitottuk, ahová a napközben is betérhetnek az érdeklődők.

Kiemelkedően nagy nyüzsgés volt november 9-én este a brüsszeli Liszt Intézetben, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosaként a hazai bemutatkozások után megkezdtük programunk nemzetközi megismertetését is. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a brüsszeli Liszt Intézetben azt mondta, a város és a régiónk különleges kultúrájának bemutatása mellett a program arra is törekszik, hogy a teljes magyar kultúrát közvetítse mások számára, valamint elhozza a régióba az európai sokszínűséget. Hangsúlyozta, az Európa Kulturális Fővárosa programnak város és közösségépítő szerepe van.

 Emellett a program jó anyagi és szellemi lehetőségeket biztosít annak elérésére, hogy Veszprém 2030-ra Európa legélhetőbb városai közzé tartozzon.

A Hello VEB fotókiállítása jó alkalom arra, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió különleges értékeit megismerjék a Belgiumban, Büsszelben élők is. A kiállítást Hölvényi György a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője nyitotta meg és reményét fejezte ki, hogy Veszprémnek és a Bakony-Balaton-régiónak sikerül az ezeréves múltját és jelenét meghatározó karakterét még szélesebb körben ismertté tenni.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím viselése lehetőség Európának és lehetőség Magyarországnak, benne Veszprémnek, hogy kulturális életét fejlessze és bemutassa a hazai közönség mellett a más országokból jövők számára is.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója nyilatkozatában hangsúlyozta, a program feladata, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát Európában, és Veszprémbe vonzza az európai kultúrát. Tájékoztatása szerint a város és a teljes régió januártól decemberig több ezer programot kínál a gasztronómiától kezdve az irodalmon és a sporton át a zenei fesztiválokig.

A program célja amellett, hogy a helyi közösségeket megerősítse az, hogy a Veszprém-Balaton-régió kulturális és innovációs központtá váljon, és felkerüljön Európa kulturális térképére.

Az esti programon a Romani Design egyik vezetője Varga Helena adott fergeteges koncertet. Az ő programjuk része a Hidak klaszternek, amely egyszerre szolgálja a romák kultúra és design széles körű megismertetését és a térségben élők életkörülményeinek javítását.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 18 óra 10 perc 27 másodperc
van hátra a megnyitóig!