Cseh alkotó falfestménye díszíti a veszprémi aluljárót

A cseh és magyar kultúra kapcsolódásaira utaló nagyméretű muralt adtak át a minap. Az alkotás a Veszprém Arénához vezető aluljáró északi oldalán látható.

A falfestmény a budapesti Cseh Centrum és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa közös kezdeményezésének eredményeként jött létre. A két intézmény közötti kapcsolata 2021 novemberében az EKF által megrendezésre került Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteimagyarországi hálózatának (EUNIC Hungary) találkozójára vezethető vissza, melynek egyik folytatása a most megvalósult kültéri alkotás.

A Street Meets Art annak a projektnek a neve, amelynek részeként elkészülhetett Jakub Bachorík cseh illusztrátor munkája. A programban több cseh képzőművész készít falfestéseket Európa-szerte.  

Jakub Bachorík cseh illusztrátor mutatja be alkotását

A falfestményt sokan láthatják majd, ugyanis az aluljáróban a Veszprém Aréna és az uszoda közelsége miatt. Adéla Gálová, a budapesti Cseh Centrum igazgatónője méltatta a projektben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 munkatársaival és helyi alkotókkal végzett együttműködést, valamint elárulta, Jakub nemcsak képzőművész, hanem zenész is, akinek rádióműsora is van. Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy az aluljárón átsétálók észreveszik és megfigyelik a mural minden apró részletét. 

Az alkotó, Jakub Bachorík elmondta, a falfestménnyel elsősorban a cseh-magyar kapcsolatokról, a turisztikai látnivalókról és a közös kulturális tapasztalatokról akart beszélni. Utóbbi közé tartozik a Mézga család rajzfilmsorozat, amelyet Csehországban is vetítettek – a falfestmény egyik központi szereplőjeként Mézga Géza tekint le a járókelőkre. A falfestményen megjelenik Bohumil Hrabal neve – egy sörmárkaként –, Alfons Mucha plakátművész és Václav Havel (1936-2011) néhai cseh elnök, a Visegrádi Négyek egyik alapítója, valamint a háttérben néhány politikus is. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az alkotás üzenete, hogy a csehek és a magyarok kevéssé különböznek egymástól.

A falfestmény létrehozását a Cseh Centrum támogatta, kezdeményezésükben együttműködtek az EKF-csapattal, a Művészetek Háza Veszprémmel és Veszprém Város Önkormányzatával. Az alkotás az egyik első megtestesülése az EKF Street Art projektjének, amelyet 2023-ban valósítanak meg. A tervek szerint az alkotások részint veszprémi aluljárókat díszítenek majd, a programba pedig hazai és külföldi festőcsapatok kapcsolódnak be. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!