Dalvölgy: kórusokat várnak az éneklő Magyarország ünnepére

Kórusok jelentkezését várják az éneklő Magyarország ünnepére Veszprémbe. Március 15-ig lehet regisztrálni a dalvolgy.hu oldalon.

A több napos rendezvény kezdeményezője és házigazdája a Veszprém Város Vegyeskara Egyesület. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozatot a közös éneklés és a találkozások igazi ünnepének szánják, amellyel a magyarországi és Kárpát-medencei magyar kórusoknak teremtenek egyedülálló találkozási lehetőséget. 

A Dalvölgy Veszprém 2023- "Éneklő Magyarország" elnevezésű programot karnagyi kurzus, szakmai műhelyek, kortárs művek ősbemutatói teszik teljessé. A nyilvános koncertek mellett az országos érdekvédelmi szervezetek bevonásával szervezett műhelymunkák lehetőséget biztosítanak a szakmai párbeszédre, a közösségi kapcsolatok elmélyítésére is.

A központi, veszprémi események mellett a Nemzeti Összetartozás Napján, az EKF régió településein felhangzó koncertek a művészi élményen túl a nemzeti identitást is reprezentálva különleges élményt jelentenek majd a résztvevőnek és közönségnek egyaránt. 

A kórusok ünnepe a nagyközönségnek is egyedülálló koncertélményeket biztosít. A rendezők szándékai szerint a találkozóra érkező kórusok közös fellépése mellett a közönség számára is nyitott tematikus műhelykoncerteket olyan szakmai újítások alapozzák majd meg, amelyek hosszú távon járulnak hozzá a kórusmuzsika közvetítésének kreatív megújításához, a közösségi élmények megerősítéséhez. 

Hasonló eseményre hosszú ideje nem volt példa a veszprémi, de a hazai kóruséletben sem. A programokra a belépés ingyenes lesz. 

A kórusünnep szakmai partnere a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, művészeti vezetője Erdélyi Ágnes karnagy, aki egyben a programot gondozó művészeti bizottság elnöke is. A bizottság tagjai Vikman Pál karnagy, a Veszprém –Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei referense, Mindszenty Zsuzsánna karnagy, a KÓTA társelnöke, Hraschek Katalin karnagy, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága elnöke és Bánó Tamás Barnabás zeneszerző, karnagy – a zeneszerzői pályázat asszisztense.

A karnagyi kurzusokon a kultúrafinanszírozás és kórusszervezés témakörében szervezett beszélgetéseken túl nyílt próbákra, a határon túli dalosközösségek bemutatkozására és módszertani bemutatókra kerül sor. A szervezők tervei szerint a rendezvénysorozat végén, a műhelyek anyagainak kottagyűjteményéből elkészül egy „Veszprém 2023” kórusrepertoár és daloskönyv.

A program részeként zeneszerzői pályázat jóvoltából, a fesztivál számára írt számos ősbemutatóra is sor kerül. A kórusok énekelni fogják Szirtes Edina Mókus, Virágh László, Bánó Tamás Barnabás, Horváth Márton Levente, Másik János, Tóth Péter, Kecskés D. Balázs, és Balogh Máté átiratait, illetve új műveit.

A kórusműhelyek munkájában a magyar nyelvű kórusok mellett részt vesznek a Veszprém megyében működő német nemzetiségi kórusok is, a szervezők az ő jelentkezésüket is várják.

A 4 napos zenei ünnep programja:

  • Magyar Kórusok Találkozója - 2023. június 1.-4.

A Kárpát-medence és nyugati szórvány magyar kórusainak találkozója

  • Karnagyi kurzus - 2023. június 1- 2.

A résztvevő kórusok karnagyai és egyéni jelentkezők számára szervezett kurzus

  • Dalvölgy Veszprém 2023 - Az éneklő Magyarország ünnepe - 2023.június 3.

Műhelymunkákban előkészített tematikus összkarok fellépése neves karnagyokkal, Kárpát-medencei és hazai résztvevőkkel, közös ének

  • Koncertek a Nemzeti Összetartozás Napján az EKF régióban -2023.június 4.  

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!