„E helynek, valami rokonsága van az arannyal”

Hamvas Béla sorai a csodaszép szőlők, hatalmas erdők, kialudt vulkánok gyűrűjében élő tájat méltó módon jellemzik. Lesenceistvánd, Balatonederics, Uzsa, Hegymagas és Zalahaláp indították el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva a LESENCEVIDÉK kezdeményezést, amelynek köszönhetően már az első évben is számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósult meg. A népszerű és néhol formabontó programoknak hála a térség kulturális élete felpezsdült.

2022. szeptember 16-án ünnepélyes keretek között írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely hivatalossá teszi az térségben örvendetes hírt: az idei jó tapasztalatokra építve és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program újabb támogatásával 2023-ban még izgalmasabb, rendhagyó programsorozattal várja majd az érdeklődőket. A kezdeményezéshez jövőre már újabb települések is csatlakoznak: Badacsonytomaj, Vindornyafok és Sármellék, ahol a helyi értékekre építve ugyancsak tartalmas és izgalmas programkínálat várja jövőre az érdeklődőket. 

Az ünnepélyes aláírási eseményen

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Táborosi László, Uzsa Község polgármestere és Dancs Zoltán, a program ötletgazdája köszöntötték a megjelent érdeklődőket.  

Az esemény egyben a “Művészet a parton” című szabadtéri kiállítás megnyitójaként is szolgált – méltó módon szimbolizálva a lesencevidéki kezdeményezés fő törekvéseit. 

A hét önkormányzat és egy egyesület 2023-as évi kulturális és művészeti programjait összesen közel 97 millió forinttal támogatja a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

A Lesencevidék weboldalán tájékozódhatnak a 2022-ben megrendezett programokról, valamint a későbbiekben a 2023-as aktuális eseményekről is itt találhatnak majd aktuális információt:  http://www.lesencevidek.hu/

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!