Egry József kiállításával nyit a megújuló Laczkó Dezső Múzeum

Kultúra

A múzeum szakemberei 2023. június 8-án birtokba vették a Laczkó Dezső Múzeum kívül-belül színvonalasan felújított épületét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően nemcsak a 120 éves épület szépült meg, hanem a nyitó tárlat is kivételes kulturális értéket képviselhet. A nagyközönség június 24-től láthatja az Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítást.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF) támogatásával történő infrastrukturális felújítások eredményeként újabb jelentős értékkel gazdagodott Veszprém.A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék épületének kiállítóterei, belső helyiségei teljes körű felújítást kaptak. Amai elvárásoknak megfelelő múzeumi kiállító- és látogatóterek létrehozása, az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása mintegy 1,7 milliárd forint támogatás mellett valósulhatott meg.

A felújítási munkálatok után a Laczkó Dezső Múzeum Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött nagyszabású kiállítással nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt 2023. június 24-én. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja majd a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének, közel 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja.Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből ékeznek Veszprémbe. 

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online fogyasztható tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját. A múzeum az időszaki kiállítás időtartama alatt tárlevezetéseket, workshopot, élményfestést és borkóstolót is szervez, melyekről az intézmény közösségi média felületein tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM ONLINE FELÜLETEI:  

🌍 Web: www.ldm.hu 

👍 Facebook: www.facebook.com/vmmuzeum 

📸 Instagram: www.instagram.com/laczko_dezso_muzeum  

🎥 YouTube: www.youtube.com/@muzeumlaczkodezso8392  

🎙SoundCloud: https://soundcloud.com/laczkodezsomuzeum

A VEB2023 EKF példátlanul sokszínű programsorozatának egyik fontos pillére a képzőművészeti alkotások bemutatása a helyi közönségnek és a városba látogató vendégeknek. Annál is inkább, hiszen a Bakony-Balaton régió inspiráló természeti és kulturális értékekeinek színvonalas kínálata jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Veszprémelnyerhette az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet.

A Laczkó Dezső Múzeum megújulása remek szimbóluma mindazon értékteremtő törekvéseknek, amelyek révén megvalósulhat a célkitűzés, hogy Veszprém és a régió Magyarország kiemelkedő kreatívipari és kulturális régiójává váljon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően a műalkotások a jövőben méltó módon kerülhetnek bemutatásra a Laczkó Dezső Múzeumban.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!