Együtt könnyebb - Partnerségek a Veszprém-Balaton 2023 pályázat kapcsán

Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatának fontos pillérjét jelentik a különféle partneri kapcsolatok és együttműködések. Az EKF év és az azt megelőző, felvezető évek tervezett programjai és projektjei között számos olyat találunk, amely más városok intézményeivel, szervezeteivel koprodukcióban valósul meg.

EKF partnerség
EKF partnerség

Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatának fontos pillérjét jelentik a különféle partneri kapcsolatok és együttműködések. Az EKF év és az azt megelőző, felvezető évek tervezett programjai és projektjei között számos olyat találunk, amely más városok intézményeivel, szervezeteivel koprodukcióban valósul meg.

A partnerek között találhatunk korábbi és leendő EKF címviselő, valamint aspiráns városokat is. Van, aki a koncepcionális felkészülésben, közös gondolkodásban segít, s olyan is, akivel közös munka és közös projektek vannak a láthatáron.

Veszprém partnervárosai között kiemelt helyet foglal el két angliai város, Leeds és Milton Keynes.  Az EU döntése alapján 2023-ban eredetileg egy magyar és egy egyesült királyságbeli város viselhette volna az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az angol pályázók közül Veszprém ezzel a két várossal épített ki jó kapcsolatokat, melyek annak ellenére fennmaradtak, hogy az EU utólag kizárta Nagy-Britanniát a pályázati rendszerből.

A veszprémi Művészeti Tanács számos projekten dolgozik együtt leedsi és milton keynesi művészekkel és kulturális szervezetekkel. A tervek szerint például valamennyi brit EKF pályázó városból, illetve a korábbi címviselő városokból (Glasgow és Liverpool) is hívnak zenészeket, hogy lépjenek fel a 2023-as Veszprémi Utcazene Fesztivál keretében.

A leedsi pályázat művészeti programjának számos eleme kapott lehetőséget a továbbélésre a Veszprémmel való kooperáció keretében. A jövő megteremtése (Incubating The Future) projekt szorosan kapcsolódik Veszprém fiatalokat célzó, egyebek mellett tehetségkutató és vállalkozásösztönző projektekhez. De ez még csak a kezdet. Reményeink szerint például az East Leeds Chapel FM közösségi rádió és a leedsi székhellyel működő Northern Ballet fontos szerepet játszik majd több projektünkben – legyen szó táncművészetről vagy zenei tehetségek felkutatásáról.

Veszprém kapcsolatát Milton Keynes városával is számos projekt fűzi szorosabbra. Többek között A játék újrafelfedezése (Reinventing the Game) program, ami a kultúra és a sport kapcsán köti össze a városokat. Továbbá a Milton Keynesben idén útjára indított Kreatív Városi Élet (Creative Urban Living) Fesztivál lesz Veszprém egyik kiemelt partnere azokban a projektekben, melyek a városi lét és a városi terek használatának újragondolását célozzák majd.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 17 óra 20 perc 19 másodperc
van hátra a megnyitóig!