Együttműködési megállapodás: a sikeres EKF év után a Kulturális és Innovációs Minisztérium segíti a Veszprém-Balaton régió további nemzetközi láthatóságát

Együttműködési megállapodást kötött a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelenlétében. A megállapodás támogatja Veszprém kulturális stratégiájának egyik fontos hosszú távú célját, hogy a város kulturális értékei a nemzetközi figyelem fókuszába kerüljenek. Cél, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikere után a város nemzetközi láthatósága tovább erősödjön.

A jó dolgok szokatlan sűrűsége az EKF-év után továbbra is várja a látogatókat Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja már a felvezető évektől az volt, hogy a régiót Veszprém központtal kreatív-kulturális régióvá emelje nem csak itthon, hanem Európa-szinten is. A program nyomán elindult folyamatok, úgy, mint a régiós települési együttműködések, a kulturális kínálatbővítése és a helyi közösségek építése, teremtése, nem csak az EKF-év célkitűzése volt, hanem egy sokkal hosszabb távú fejlődés első lépései a régió életében. A térségben 2024-ben és még azon túl is folytatódnak azok a törekvések, amelyek Veszprémet, a Bakonyt és a Balatont egy olyan turisztikai egységgé formálják, ahol nem csak látogatóként, hanem helyiként is számtalan kulturális kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre műfajokon átívelően, a sporttól a képzőművészeten át egészen a zenei és gasztronómiai programokig.

A most megkötött háromoldalú megállapodás a városi, régiós és magyar nemzeti értékek külföldi bemutatását, népszerűsítését, a kulturális kapcsolatok erősítését segíti közös programok, megvalósításán keresztül. A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja Veszprém és kulturális értékeinek/sokszínűségének/kínálatának külföldi megjelenését, nemzetközi kapcsolatainak szélesítését, új együttműködések kialakítását; a kulturális diplomácia eszközeivel népszerűsíti külföldön Veszprémet és a régiót ezáltal mint egészéves, vonzó turisztikai célpont kerülhet be a nemzetközi köztudatba., . Ezen túl segíti olyan projektek, programok kidolgozását, amelyek a város és környékének kulturális kínálatát színesebbé, európai dimenzióját szélesebb körűvé teszik, elősegítve ezáltal az Önkormányzat kulturális szolgáltatásainak bővítését is. Veszprém a tervek szerint kulturális programokkal és művészekkel támogatja a külföldi magyar kulturális intézetek Veszprémet érintő programjait, az Európa Kulturális Fővárosa program pedig a programévben szerzett kultúraszervezési jó gyakorlatait, tapasztalatait és erős nemzetközi kapcsolatrendszerét osztja meg a sikeres további együttműködés érdekében.

Hasonló együttműködésre már 2022-23-ban is eredményesen sor került: a VEB2023 EKF a Liszt Intézetek nemzetközi hálózatán keresztül 17 külföldi városban mutatkozott be: elsősorban európai országokban, de az EKF program híre így eljutott az Egyesült Államokba, Japánba és a Közel-Keletre is.

A megállapodást Csaba Gábor, a Kulturális Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Markovits Alíz Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!