Közös álmainkat együttes munkával valósíthatjuk meg

Örülök, hogy volt rá alkalmunk, hogy közösen is megéljük az együtt elért sikert, és jó látni, hogy az EKF csapat megkezdte az előkészítő munkát, hogy pályázatunkat sikerre vigye. Ezzel visszavonhatatlanul elindultunk a cél felé, amiért már évek óta dolgozunk. 

Porga Gyula

Jó érzéssel tölt el, ha az elmúlt időszakra gondolok. Széles összefogással, sok munkával és őszinte, a problémáinkat is felvállaló pályázattal sikerült elnyernünk az EKF címet 2023-ra.

Örülök, hogy volt rá alkalmunk, hogy közösen is megéljük az együtt elért sikert, és jó látni, hogy az EKF csapat megkezdte az előkészítő munkát, hogy pályázatunkat sikerre vigye. Ezzel visszavonhatatlanul elindultunk a cél felé, amiért már évek óta dolgozunk –kezdte beszélgetésünket Porga Gyula, Veszprém polgármestere, ahol az EKF projekt következő kihívásairól beszélgettünk.

Már az első lépések megtételekor is biztos voltam benne, hogy sikeresek csak akkor tudunk lenni, ha közösen tudunk gondolkodni, ha arra fókuszálunk, ami erősít minket. Ha azt a bizalmat, egységet, amit a pályázat írásánál sikerült felépítenünk, a végrehajtásánál is alkalmazzuk, akkor eredményesek leszünk. A zsűri szerint is képesek vagyunk rá, így már „csak” a meglévő biztos alapra kell tovább építkeznünk.

A projekten dolgozók több nagysikerű Kulturális Főváros projekt vezetőjével is egyeztettek az elmúlt hónapokban. Tisztán látszik, hogy minden sikeres EKF projekt mögött egy jól együttműködő városi és régiós intézményrendszer áll. Így az előttünk álló időszak feladata az, hogy közösen a térségbéli önkormányzatokkal az intézményeinket, civil szervezeteinket, vállalkozásokat felkészítsük és bevonjuk a közös munkába.

Szeretném tovább nyomatékosítani, hogy az EKF cím nekünk nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy megvalósíthassuk közös álmainkat. Fontos, hogy itt a hangsúly a közösen van. Épp ezért a kormányzati támogatás mellé mindannyiunknak – önkormányzatoknak, piaci szereplőknek, civil szervezeteknek – is fel kell sorakoznunk. Anyagi erővel, önkéntes munkával és tanulni vágyással is. Mert amin dolgozunk, az a javunkat szolgálja.

Olyan város és térség kialakítása a cél, ahol az emberek jól érzik magukat, biztonságban vannak, boldogok, biztosítottak a feltételek a kikapcsolódásukhoz, kulturális programjaikhoz és a sportoláshoz.
A nemzetközi figyelem négy év múlva irányul majd ránk, de ahhoz, hogy akkor a legjobb formánkat tudjuk adni, most kell keményen dolgoznunk. Az EKF utáni terveket nem 2024-ben kell megfogalmazni, hanem már jövőre, hiszen csak így lehet építkezni lépcsőről lépcsőre. A cél, hogy Veszprém 2023 után is Európa kulturális fővárosai között maradjon.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!