Egy éve nyertük el az EKF címet

Pont egy éve derült ki, hogy Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban! A munka még javarészt a háttérben zajlik, de jó érzéssel tekintünk vissza az elmúlt időszakra. Kollégáink és a város kulturális intézményeinek képviselői bejárták Európát, hogy közös projektekről egyeztessenek és tapasztalatokat gyűjtsenek 2023-ra. 

Pont egy éve derült ki, hogy Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban! A munka még javarészt a háttérben zajlik, de jó érzéssel tekintünk vissza az elmúlt időszakra. Kollégáink és a város kulturális intézményeinek képviselői bejárták Európát, hogy közös projektekről egyeztessenek és tapasztalatokat gyűjtsenek 2023-ra. Így vittük el városunk és régiónk hírét Dublinba, Berlinbe, Plovdivba, Wroclawba, Krakkóba, Temesvárra, Fiuméba, Leeuwardenbe, Brüsszelbe, Materaba, Milton Keynesbe, Galway-be, Marseille-be és Linz-be is. Nem csak mi utaztunk, Veszprémet is sokan látogatták meg. Finn, lengyel, észt, japán és szlovén delegációknak mutathattuk meg a várost és a Bakony-Balaton régiót.

Megszerveztük az első Civil Fórumot és a második veszprémi Design Hetet, amire brit, görög, olasz, spanyol és persze magyar építészek terveztek utcabútorokat és elkészült az új arculatunk is. Ott voltunk a Utazás Kiállításon, a Bakony Expo-n és a Füred Gastro-n, de részt vállaltunk az Agóra – Filmek a falakon vetítésből és a Think Freedom kiállításból is, az Óváros téri korcsolyapálya pedig februárig várja a csúszkálni vágyókat.
Fontosnak tartjuk a tudásalapú fejlesztést és a bevonást, ezért több mint 20 workshopot és fórumot szerveztünk, ahol közel 1000 résztvevővel találkozhattunk, sikeresen zártunk 11 pályázatot is. Több mint 700 alkalommal jelentünk meg a hazai és nemzetközi sajtóban, videóinkat pedig 240 000-szer nézték meg. Büszkék vagyunk rá, hogy Veszprém bekerült az „Európa Kreatív Városai” hálózatba az UNESCO-tól, pedig megkapta a „Zene Városa” címet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Lovassy László Gimnázium, már másodszor lett az ország legjobb középiskolája.

Mindeközben a 20 fősre duzzadt EKF csapat azon dolgozik, hogy a nyertes pályázati anyagunkat programmá formálja. Olyan programmá, ami serkenti a kultúrafogyasztást, új egységet teremt Veszprém és a Bakony-Balaton régió között, illetve segíti azt a fenntartható fejlődésében.

2020-ra is tele vagyunk tervekkel. Ha csak az év elejét nézzük, Veszprém város Önkormányzatával karöltve folytatjuk a Bakony-Balaton régió városainak bevonásával foglalkozó projektünket, megnyit a Papírkutya, az EKF és egy lelkes, profi vendéglátós csapat Kultúrbisztrója, Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia, jön egy újabb Pecha Kucha és a második Civil Fórum, de el fog készülni az irodánk és az új weboldalunk is.

Köszönjük a veszprémieknek és balatoniaknak, partnereiknek, támogatóinknak és kollégáinknak az egész éves lelkesedést és munkát.

GALÉRIA

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 17 óra 32 perc 48 másodperc
van hátra a megnyitóig!