Elfogadták a Veszprém törvényt

2020. december 14-én szavazott a Parlament az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások és programok kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításáról.

Az Országgyűlés a gazdaság és a turizmus élénkítése, a kulturális- és szabadidős szolgáltatások színvonalának emelése céljából, továbbá az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezése és megszervezése érdekében elfogadta a T/13668 számú törvényt. 

A törvény hatálya kiterjed az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat megrendezése érdekében a Kormány által rendeletben, a közérdekű beruházás helyszíneként és közvetlen környezeteként kijelölt ingatlanokra, valamint az ezen ingatlanokból telekalakítási eljárások útján kialakított ingatlanokra és az ezen ingatlanokon a Programsorozat megrendezéséhez szükséges, illetve azzal összefüggő, azt kiszolgáló beruházásokra és felújítási tevékenységre, továbbá a beruházásokkal és a Programsorozat megszervezésével és lebonyolításával összefüggő beszerzésekre is. 

Veszprém törvény

Az elfogadott törvény alapján a Programsorozattal összefüggő beruházásokhoz köthető beszerzések ügyintézési határideje lerövidülhet, eljárásrendje módosulhat, ezzel is elősegítve azt a célt, hogy a tervezett infrastrukturális beruházások határidőre elkészüljenek, s Veszprém, mint Európa Kulturális Fővárosa, 2023-ban méltó módon viselhesse a címet. 

„Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt jelentették be, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió képviselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, megelőzve Győrt és Debrecent. Az elmúlt két évben rengeteg előkészítési munkálat zajlott. Veszprémben példaértékű, pártpolitikán átívelő együttműködés jött létre, minden párt támogatta a kezdeményezést, ami megmutatta, hogy komoly egység van Veszprémben és térségében. Ezzel szemben most az Országgyűlési szavazás során a DK és a Párbeszéd Magyarország képviselői szavaztak nemmel, ezzel hátráltatva a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gördülékenyen lebonyolítását elősegítő Veszprém törvényt. Sajnálatos, hogy a DK és a Párbeszéd képviselői nem tudnak felülkerekedni a pártpolitikai csatározásokon még egy ilyen európai jelentőségű ügy esetében sem és nem tudják adoptálni a veszprémi mintát az országos politikába.”

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő

„Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban azt mondta itt Veszprémben a Modern Városok Program megállapodási szerződés aláírásakor, hogy szeretné, ha a magyar városok mernének sikeresek lenni, és az eredményükre hivatkozva újabb és újabb megoldási javaslatokat tennének a kormányzat asztalára. Ezt a megkezdett fejlesztési utat folytatjuk most Veszprémben és a térségben az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésével. 
Veszprém az elmúlt 10 évben megfontoltan, tudatosan, a városban élők igényeit figyelembe véve próbált fejlődni. A 2023-as cím lehetőséget nyújt arra, hogy ezt a munkát sikeresen folytassuk, a kormány pedig támogatja ezen elképzeléseinket az 50 milliárd forintos fejlesztési forrással és a 40 milliárd forintos főegyházmegyei támogatással. 
A törvény elfogadásával a különböző beruházásokhoz kapcsolódó hatósági eljárásokban könnyítést kapunk, gyorsabban, hatékonyabban tudjuk végrehajtani a projekteket. A törvény biztosítja továbbá, hogy állami tulajdonban lévő, régóta kihasználatlan épületek ingyenesen önkormányzati tulajdonba kerüljenek. 
Így újul meg az egykori gyermekkórház épülete, melyet közösségi és kulturális funkciókkal látunk el, és itt kap majd helyet egy különleges és óriási hiányt pótló korai fejlesztő központ is. Rendezzük továbbá a vasútállomás környezetét, a Jókai u. 8 épületegyüttesét, a Ruttner-házat, mely szintén közösségi funkciót kap majd. Az önkormányzati fenntartású épületek közül a megyei könyvtár és a Laczkó Dezső Múzeum felújítása is része ennek a nagy programnak."  

Porga Gyula, polgármester

„Az Európa Kulturális Fővárosa program egy komplex és intenzív fejlesztési folyamat, mely során rövid határidővel, nagy mennyiségű programfejlesztésnek és infrastrukturális beruházásnak kell megvalósulnia 2023-ig. Tanulva korábbi EKF programok negatív tapasztalataiból, ahol mind az infrastrukturális fejlesztések elhúzódása miatt, az évad után kerültek átadásra a beruházások, a Veszprém törvény segítségével tudunk gyorsítani a jogi eljárások rendjén. 2020 végére felállt az a jogszabályi környezet, ami lehetővé teszi, hogy minden erőnkkel 2023-ra koncentráljunk, hogy minél híresebbé tegyük Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót az európai nyilvánosság előtt.”

dr. Navracsics Tibor, kormánybiztos

Több infrastrukturális projekt fejlesztési, tervezési szakaszban van. Ezen projektekről részletesen 2021 első negyedévében tudunk tájékoztatást adni.

Veszprém törvény

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 17 óra 26 perc 03 másodperc
van hátra a megnyitóig!