Elindult a TÁJTÉKA projekt!

2021 őszén átfogó kutatást indítottunk a Balaton-felvidéken, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Célunk, hogy bemutassuk a jó gyakorlatokat, és ötleteket adjunk arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani. 

Badacsony a Gulács-hegyről

Fotó: Cseh Edina

A projekt és a kutatás indulásáról a regionális és országos szakmai sajtóban, például az Octogon magazinban olvashatsz részletesebben.

 

Kérjük, hogy ha megosztanád a véleményed a Veszprém-Balaton-felvidék régió főbb problémáival, értékeivel kapcsolatban, szeretnél értesülni a kutatás további sorsáról, illetve akár aktívabban is segíteni azt, február végéig töltsd ki az ötperces kérdőívünket!

A szervezők

KÉK - Kortárs Építészeti Központ

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ a TÁJTÉKA ötletgazdája és fő szervezője. Független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Egyedülálló tudása, másfél évtizedes tapasztalatai és partneri hálózata révén mára a KÉK Közép-Európa építészeti kultúrájának egyik meghatározó szereplője. 

 

Kulturális programjaink az építészet és a város működését értelmezik, és szakmai munkánk aktívan hozzájárul ezek innovatív fejlesztéséhez. Erősségünk a széles körű részvétel, a komplex elemzés és az innovatív tartalomfejlesztés kombinációja, amelyben összekapcsolódnak a tervező, kutató és kulturális szakterületek. 

 

A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közönségnek szóló eseményeket szervez. Ezek mellett olyan hosszú távú tevékenységeink vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve számos városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása. A KÉK szakértői tanácsadóként intézmények fejlesztéseiben, városfejlesztési programokban és építészeti projektekben vesznek részt. A közönségprogramok és szakmai tevékenység mellett képzéseket, gyakornoki és mentorprogramot is működtetünk közösségi irodaként, rendezvénytérként és galériaként működő központunkban.

ADI Stúdió

Az ADI Stúdió a projektindító kutatás partnerszervezete. Fő profilját a stratégiai tervezés és településtervezés adják, de lakó- és középületek tervezésével is foglalkozik.

Az építészeti stúdió kiemelt szakterülete a régi - akár műemléki - épületek értékmegőrző átalakításai. Mára szintén kiemelt területet képviselnek a településtervek, fejlesztési koncepciók és turisztikai fejlesztések.

Elérhetőségek

E-mail: [email protected]

Kommunikáció, PR: Pokol Kriszta, [email protected]

Social media: 

https://www.facebook.com/tajteka

https://www.instagram.com/tajteka/ 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!