Ezek lesznek Kaunas 2022, Újvidék (Novi Sad) 2022 és Esch 2022 Európa Kulturális Fővárosok nyitórendezvényeinek időpontjai

2022-ben három város, a szerbiai Novi Sad, a luxemburgi Esch, és a litvániai Kaunas viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. A megnyitóeseményekre jövő januárban és februárban kerül majd sor, amelyek között összművészeti programokat, koncerteket, és természetesen grandiózus ünnepségeket is találunk. Összegyűjtöttük, mikor és mire számíthatunk majd néhány hét múlva a három 2022-es címviselőtől!

Novi Sad 2022 | Újvidék

Novi Sad 2022 hivatalos megnyitó rendezvényének időpontja 2022. január 13-a, amikor a szerb EKF szimbolikusan megkezdi a címviselés évét – amelyet majd csak 2022. december 31-én zár le hasonló ceremónia keretében. Jelképesen a Juliánus-naptár (vagyis ónaptár) szerinti Újév hagyományos ünnepe - az úgynevezett Doček - január 14-ére esik, különleges tartalmat adva az újvidéki programév egészének. 

Kaunas 2022

Kaunas, a litván nyertes város megnyitó rendezvénysorozata 2022. január 19-én kezdődik és egészen 23-ig tart. A hivatalos nyitóceremóniát 22-ére tűzték ki. A megnyitó napok keretében Kaunasban 800 művész fog előadni összesen 50 helyszínen: táncosok, zenészek és képzőművészek özönlik majd el az utcákat, mindannyian olyan történeteket életre keltve, amelyek szorosan kapcsolódnak Kaunas programjához. 

 

Esch 2022

Esch 2022 megnyitójának dátuma február 26-ra esik majd, egészen pontosan délután 4 és este 11 óra közé. Ebben a néhány órában minden sarkon színpadok lesznek elhelyezve a város különböző pontjain, ahol élőzenei koncertek, dj-k és táncos előadások, az épületeken és a köztereken pedig fényfestések és különféle digitális installációk várják a résztvevőket. Hogy a városon belül melyik helyszín és milyen program passzol majd leginkább az érdeklődési körünkhöz, azt Esch 2022 hivatalos honlapján találhatjuk meg, méghozzá egy kvíz kitöltésének segítségével, a szervezők ugyanis négy tematikus profil megalkotásával szabják majd négyfelé a várost, különböző típusú programcsoportokat létrehozva ezzel. 

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!