Felszínre kerülnek a Bakony rejtett kincsei

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legfőbb küldetése, a régió kistelepüléseinek kivételes értékeit segíteni feltárni, továbbéltetni. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK), a VEB2023 EKF stratégiai partnereként a Bakony-Balaton régió négy településén, Bakonynánán, Borzaváron, Jásdon és Nagyesztergáron kutatta a rejtett kulturális kincseket, örökséget. A hiánypótló kutatás példaértékű első eredményeit felvonultató esemény legfőbb pillanatait idézzük fel.

Szemkápráztató ügyességű üvegcsiszoló Bakonynánán; a települések történelemének, nemzetiségi létének legfontosabb pillanatait jelentő mindennapok szívet-lelket melengető eseményeit, a kitelepítéseket, az elmúlt évtizedeket visszaidéző interjúsorozat a településeken élő idős emberekkel;  a veimi és esztergári forrásokat körülölelő páratlan természeti környezet felemelő hangulata; a borzavári temető megfakult, ám mégis beszédes sírfeliratai; a Borzavár környéki évmilliós titkokat rejtő geológiai értékek feltárása; az egyedülálló vallási örökségként aposztrofált ciszterci női szerzetesség Nagyesztergáron; a kistelepülések hálózatosodásában rejlő fejlődési és emlékezetmegőrzési lehetőségek… És mindezek jól megférnek a főként fiatalok igényeit kiszolgáló NFC rendszer továbbfejlesztésével.

A Semmi különös? A Bakony ékkövei! projektben 2022. szeptember 25-én egésznapos programsorozat zárta a több héten át zajlott kutatási folyamatot, ahol megismerhettük a 4 településre kiterjedő tényfeltáró és fejlődési irányokat előrevetítő eredményeket


Borzavár, Jásd, Nagyesztergár és Bakonynána olyan kivételes adottságokkal és értékekkel bíró aprócska települések, amelyek nagyszerű kincsek birtokában vannak – legfeljebb eddig maguk sem pontosan ismerték fel az ebben rejlő kincs kiaknázásának lehetőségeit.

A Bakony ékkövei projekt rendezvényén a projekt szellemiségéhez méltó módon, vezetett túrákkal, kulturális, ismeretterjesztő és gasztronómiai programokkal, kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket – bár a program az eső miatt végül a Művelődési Házba kényszerült. Az FTI-iASK munkatársai és ösztöndíjasai kéthetes kutatótábor során feltárták Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár rejtett kincseit, melyeket most bemutattak a nagyközönségnek is. Sétát tehettünk Borzavár múltjában, megtudhattuk, miért szeretik Bakonynánát az ott élők, miért nevezik a jásdiakat bodzásoknak és kik azok az esztergáriak…

 

A bakonynánai eseményen a négy település kutatásvezetői bemutatták az adatgyűjtési időszak legfontosabb eredményeit, amelyek között voltak a múltat idéző tárgyak mellett interjúk és fejlesztési javaslatok is. Szabó Mariann a kutatás vezetője méltatta a projekt jelentőségét, a négy kistelepülés életére, jövőjére kiható megállapításokat, javaslatokat. Nagy Krisztián projektmanager kiemelte, hogy a VEB2023 Zrt. elkötelezett a veszprémi régióból az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozott 116 település kreatívipari és kulturális erősítésében, és bemutatta a kistelepülések számára még nyitott pályázati lehetőségeket.

 

A zárórendezvény kiemelt eseménye Keszey Judit bakonynánai ösztöndíjas interjúalanyaival történő beszélgetés volt.

Az Életek és ételek Bakonynánáról c. sorozatban Keszey Judit készített interjúkat a helyi lakosokkal így megelevenedett a régi nánaniak élete - az ételekre, egykori gyerekkori élményekre, bányászlétre, ki-betelepítésekre fókuszálva.

A videók itt érhetők el.

 

Olvasd el a Bakony kulturális kincseiről készített interjúnkat is a HelloVEB magazin felületén:

Semmi különös? – Rejtett kincsek nyomában a Bakony szívében (helloveb.hu)

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!