Megvan kik mehetnek a Fiumei Karneválra Veszprémből

Alig két hónap és kezdetét veszi Fiume, vagy ahogy a világban ismerik Rijeka 2020-as Európa Kulturális Fővárosa évadja. Horvát barátaink Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót is meghívták a 2020-as karneválra. 

Alig két hónap és kezdetét veszi Fiume, vagy ahogy a világban ismerik Rijeka 2020-as Európa Kulturális Fővárosa évadja. Horvát barátaink Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót is meghívták a 2020-as karneválra.

A karnevál méreteit jól jellemzi, hogy csak a felvonuló előadók létszáma meghaladja a 3000 főt, a nézősereget pedig a szervezők sem tudják pontosan megbecsülni, de az minden bizonnyal százezresre tehető. A honi EKF csapat pályázatot írt ki, hogy független zsűri dönthesse el ki mutathatja be Veszprémet és a régiót Horvátország egyik legnagyobb tömegrendezvényén. A közel sem egyszerű feladatra, három pályamunka érkezett az Ablak a múltra Egyesülettől, a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságától és a Kabóca Bábszínház, valamint a Pannon Egyetem és a Veszprémi Egyetemi Színpad társulásától. Mindhárom pályázati anyag magas színvonalon készült és népi hagyományainkon keresztül mutatja be Veszprémet, a Bakonyt és a Balatont.

A pályázatot a Kabóca Bábszínház és a Pannon Egyetem Veszprémi Egyetemi Színpad nyerte, akik a karneváli felvonulásuk témájának egy menyegzővel egybekötött szüreti felvonulást álmodtak meg. A házasulandó pár gólyalábon vonul majd fel a karneváli tömeg előtt, akiket egy szekéren ülő, ember nagyságú bábzenekar kísér majd. A szekeret húzó-toló tömeg, azaz a Pannon Egyetem hallgatói, szőlőszem jelmezben idézik fel a lakodalmak hangulatát. A szőlőszemek egyesével is látványosak lesznek, de fürtökké összeállva koreográfiákat is előadhatnak, amelyek mind horizontálisan, mind a gólyalábak és a szekér segítségével vertikálisan is izgalmas képeket alkotnak majd.
A koreográfiát Góbi Rita, míg az óriásbábokat és egyéb látványelemeket a Bodnár Enikő által tervezett, már meglévő Kabóca Bábszínházas eszközök adják majd. A kísérő tömeget és a felvonuló csapat jelmezeit Várszegi Kata tervező foglalja majd egységbe.

„Örülünk, hogy ilyen minőségi pályamunkák érkeztek a pályázatra és külön öröm, hogy a nyertes pályamunka nem csak hagyományainkat tudja megvillantani a karnevál népes közönsége előtt, hanem régiónk egyik legfőbb gasztronómiai produktumát a szőlő és bor kultúránkat is.”-hangzott a zsűri értékelése.

A zsűri tagjai:


• Hegedűs Barbara Szilvia – Veszprém Város Alpolgármestere
• Vándorfi László – Pannon Várszínház, Igazgató-rendező, prózai tagozat művészeti vezető
• Muraközy Péter – Veszprém-Balaton 2023, operatív igazgató
• Zugschwert Szabolcs – Veszprém-Balaton 2023, Marketing, Kommunikációs és Kereskedelmi igazgató

fiumei-karneval
fiumei-karneval
fiumei-karneval

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!