„Az egyik legizgalmasabb gasztrorégió leszünk”

A veszprémi és balatoni gasztronómia helyzete az először megrendezett Füred Gasztro Feszt apropóján került terítékre a Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 című magazinműsorában. 

A veszprémi és balatoni gasztronómia helyzete az először megrendezett Füred Gasztro Feszt apropóján került terítékre a Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 című magazinműsorában.

Mészáros Zoltán, a pályázatot koordináló Veszprém-Balaton 2023Zrt. vezérigazgatója, maga is étteremtulajdonosként a Füred Gasztro Fesztet egy teljesen „EKF kompatibilis” rendezvénynek tekinti – derült ki a Rompos Gergő által vezetett beszélgetésből. Mészáros Zoltán elmondta: Veszprém EKF-pályázó városként csatlakozott is a Füred Gasztro rendezvényhez. A pályázat egyik célja ugyanis, hogy azokat az európai horizontok által kevésbé ismert értékeket is megmutassa, mint amilyen a bor, gasztronómia, és az ezzel kapcsolatos bor- és gasztrokultúra is. Úgy vélte, azért is jelentős ez a fesztivál, mert segít túllépni a térség szezonalitásán, és szórakozást nyújt a Balaton turisztikailag kevésbé frekventált időszakában, novemberben is.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a magyar gasztronómia megkerülhetetlen alakja bemutatta a rendezvény lényegét: a cél egy magas színvonalú, változatos, térség összefogásáról szóló fesztivál létrehozása volt, amelynek tematikája egy regionális alapanyag, jelen esetben a vadakból készült ételek és a rizling generáció borai. „Az a munka, amit elkezdtünk pár évvel ezelőtt, rövidesen be fog érni, és Európában az egyik legizgalmasabb gasztrorégió leszünk” – nyilatkozta Csapodi Balázs.

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult igazgatója hozzátette, hogy ez az első nagyszabású gasztronómiai fesztivál a térségben, ahol a Balaton-part legjobb éttermei jelentek meg, illetve a rizlinggeneráció a legjobb balatoni borokkal szolgál. Elmondta: terveik szerint a következő 20-30 évben is számíthatunk erre a rendezvényre.

Szabó Gergő, a balatoncsicsói Szabó és Fia Borpincétől a rizling generációról beszélt, amelynek egyik alapító tagja: a 3 évvel ezelőtt létrehozott generációt 40 év alatti borászok alkotják, akik az elmúlt időszakban végbement generációváltáskorátvették a pincéket. Az összekovácsolódott borászok próbálják emelni a minőséget, új színt hozni a borászatba, kóstolnak, és próbálnak segíteni egymásnak, megosztják tapasztalataikat egymással. Szabó Gergő fontosnak tartja mindezt, hiszen a Balaton több történelmi borvidék otthona.

(Fotó: oliva.hu)

A műsor itt visszahallgatható.

GALÉRIA

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!