Helló Veszprém, itt a KUNSZT!

Megnyílt Veszprém új dizájnboltja, brunch-bisztró-kávézója, közösségi tere.

2021. szeptember 15-én nyílik a KUNSZT!

Veszprém új dizájnboltja, galériája, brunch-bisztró-kávézója és közösségi tere. Az új hely Veszprém központjában, az Óváros téren, a patinás Rosenberg ház hatalmas saroküzletében található. A KUNSZT! igazi kreatív központ, ahol a 2023 Európa Kulturális Fővárosában találkozhat egymással kortárs dizájn, közösségi élmény, a balatoni jellegzetességek és finom ételek. A KUNSZT! Létrejöttét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program (VEB2023 EKF) Utcakép Fejlesztési Programja támogatta.

A KUNSZT!-ról

A KUNSZT! Veszprém új dizájnboltja, galériája és közösségi tere, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. Szeptember 15-én nyílt meg Veszprém központjában, az Óváros téren, a patinás Rosenberg ház hatalmas saroküzletében.

A KUNSZT! Veszprém igazi jellegzetessége, ahol a betérő vendégek igényes környezetben válogathatnak a környékhez és a Balatonhoz ezer szállal kötődő iparművészek és dizájnerek egyedi alkotásai között.

A KUNSZT! amellett, hogy dizájnbolt, egyben brunch-bisztró-kávézó is,  ahol nemcsak kifinomult dizájntárgyakkal, hanem remek ételekkel és italokkal várják a vendégeket, naponta reggel nyolctól délután hatig.

És a KUNSZT! egyben közösségi tér is, ahol a dizájnerek és iparművészek workshopokat tartanak, illetve időnként galéria-szerűen egyéni kiállításokat is bemutatnak. Amely igazi találkozóhely és metszéspont, ahol a legkülönbözőbb kulturális programokra kerül sor – elsőként szeptember 25-26-án a Kávéházak éjszakájára.

A Balaton változik. Ennek a változásnak az egyik legfontosabb jele Veszprém és a régió kulturális fővárosi rangja. A Balatonon, a Balaton-felvidéken és Veszprémben egyre több igényes, méltó hely nyílik, gondoljunk akár a gasztronómiára, a vendéglátásra vagy a kulturális életre. A KUNSZT! ennek a változásnak a hordozója szeretne lenni. Egy hely, ahol a dizájnerek, alkotók méltó körülmények között, méltányos módon mutathatják be alkotásaikat. Egy hely, ahol a művészek találkozhatnak a közönségükkel, ahol workshopokat tarthatnak. Egy hely, ahol a közönség közösség is. Ahol a gyerekek belekóstolhatnak a mindennapi alkotás és kreativitás örömébe. Ahol a veszprémiek otthon érezhetik magukat, ahol találkozhatnak egymással.

Tóth Andrej, a KUNSZT! alapítója

A helyiségről

Az Óváros téren álló Rosenberg-ház Veszprém egyik legpatinásabb épülete. Az 1913-ban elkészült épület tervezői, Ganz Lajos és Reiner Dezső a "Fiatalok" csoporthoz tartoztak, amely következetesen követte Kós Károly építészeti elveit. Egyszerre törekedtek hagyománytiszeletre, a népi és helyi építészeti tradíciók és anyagok beemelésére (ezt nevezik "vernakulárisnak") és modernintásra, szecessziós, erősen stilizált díszítésekre, formákra.

A ház építtetője és névadója, dr. Rosenberg Jenő, Veszprém egykori tisztifőorvosa emancipálódott zsidó család sarjaként a modernizált, szecessziós magyar népi motívumokban találta meg identitását. A KUNSZT! alapítói már a kezdetektől tudták, hogy a ház különleges hagyományai köteleznek, és tisztelettel kell alkalmazkodniuk azokhoz, mert a Rosenberg-ház olyan tradíciót, sajátosan veszprémi identitást képvisel, amelyet a KUNSZT! nagyon tisztel, és minden erejével megpróbál továbbvinni.

A Rosenberg ház finom arányai, a homlokzat és a portál négyzethálós szerkezete, jellegzetes díszítései, ornamentikái és visszafogott színvilága volt a kiindulópont. Ehhez kellett alkalmazkodni a KUNSZT! belső terének, padlózatának, portáljának és arculatának kialakításakor. A portál acélkékje, a homlokzat pasztellessárgája, a tető vörösesbarnája... az ablakok közötti ornamentális díszek, geometrikus formák, és az egész kompozíció arányrendszere köszön vissza a KUNSZT! arculatában.

2023 podcast: Már nem kunszt bemenni a Kunsztba!

Szeptember 15-én reggel 8-kor megnyílik Veszprém új dizájboltja, galériája és közösségi tere az Óváros tér 1-ben, a Rosenberg ház saroküzletében. A neve Kunszt. Lesznek itt egyedi tárgyak és egyedi kávék, faékszerek és bundás kenyerek. Beszélgetőtársaink: Tóth Andrej, ötletgazda, valamint Czakó Sára, az egész napos reggeli kínálója. >>> Hallgassa meg a 2023 podcast KUNSZT! adását

A művészekről

A KUNSZT! kifejezetten olyan magyar tervezőket, dizájnereket, iparművészeket mutat be, akik egyedi, limitált, kisszériás termékeket alkotnak, és munkáikon felismerhető a veszprémi és balatoni kötődés.

A KUNSZT! alapítója, Tóth Andrej festőművész és grafikus, a népszerű Art Hekk márka megálmodója maga is jól ismeri ezt a közeget, és évek óta komoly kapcsolatot ápol Veszprémmel. A "KUNSZT!-csapat" tizenhat tagját, grafikusokat, ékszertervezőket, keramikusokat, textilművészeket pályázaton választották ki. A pályázat zsűrijében Tóth Andrej mellett ott volt Can Togay János, a VEB2023 EKF művészeti és kreatív főtanácsadója, Winkler Nóra szerkesztő, műsorvezető, művészeti író, illetve Zabó Péter a VEB2023 EKF art directora.

A teljesség igénye nélkül a művészek között ott van a veszprémi RingJuli, a tótvázsonyi Gulipán Design, a Balaton-felvidéki Wood4U, a balatoni Balcsikék, a cseszneki Macondo Design, az almádi kötődésű Misija Design... de akik nem a környéken alkotnak, mind például a budapesti Nemes Anita vagy Marcus Goldson, ők is balatoni témájú grafikáikat mutatják be a KUNSZT!-ban.

Az Utcakép Fejlesztési Programról

Szeretnénk, ha valóra válna a helyeik régi álma, hogy ne csak egy-egy esemény erejéig teljen meg élettel Veszprém történelmi belvárosa, vagyis az Óváros tér és környéke. Galériákat, kávézókat és könyvesboltokat álmodunk ide, amiket szívesen látogatnak a helyiek és az idelátogatók is.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója

Az Utcakép Fejlesztési Program újdonsága, hogy a VEB2023 EKF-hez kapcsolódva egységesen kezeli a veszprémi belvárost. Olyan egységek létrejöttét támogatja, amelyek hozzájárulnak a tér miliőjének a javulásához és megtöltik azt élettel. A belvárosban évek óta üresen álló, vagy nem megfelelően kihasznált üzlethelyiségeket olyan funkciókkal látja el, melyek eddig hiányoztak a város palettájáról, és hozzásegítik Veszprémet, hogy európai rangú kulturális-turisztikai célpont legyen.

Jelenleg, a frissen megnyílt KUNSZT!-tal együtt három belvárosi üzlet üzemel a program keretein belül.

Elsőként a Papírkutya kultbisztró, másodikként a Füge fagylaltozó nyitott meg. További két hely, a Pekedli – Szatócs bolt, illetve a Wine & Vinyl hamarosan nyit, valamint 2021 őszén indul az Óváros téri piac.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!