Hogy áll az EKF program előkészítése - munkacsoport ülés a Városházán

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program valamint a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. a sajtó számára nyilvános eseményen közösen számolt be arról, hogyan halad a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program előkészítése.

Markovits Alíz, Porga Gyula, Surguta Orsolya

A munkacsoportot azért hívtak életre, hogy hatékonyabb legyen az információáramlás az Európa Kulturális Főváros program szervezői, a városi döntéshozók és a képviselők között. A május 9-én megtartott találkozó konstruktív szellemben zajlott, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprém 2030 Kft. két részletes prezentációban számolt be az előrehaladásról. 

 

Elsőként Porga Gyula polgármester összegezte az EKF-fel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat időrendben, egészen a finanszírozástól kezdve. A polgármester elmondta, hogy a Várban megvalósuló fejlesztések nem az Európa Kulturális Főváros program részét képezik, arra a beruházásra a Veszprémi Főegyházmegye kapott külön forrást, ugyanakkor – ahogy Porga Gyula fogalmazott – szerencsés, hogy éppen az EKF fejlesztésekkel egy időben zajlik ez a nagyszabású beruházás.

Porga Gyula polgármester, Veszprém

Surguta Orsolya a VEB 2023 Zrt. gazdasági igazgatója bemutatta azt a támogatási rendszert, amellyel az EKF égisze alatt megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket és kulturális programokat finanszírozzák. Az EU támogatási szabályai szerint kialakított rendszerben a rendelkezésre álló 71,5 milliárd forintból 55 milliárd különböző, a programban résztvevő, sikeresen pályázó önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények, pontosabban az általuk megfogalmazott projektek részére van elkülönítve.

Porga Gyula mindezt azzal egészítette ki, hogy a 70 milliárd forint ugyan nagynak tűnhet, de ha lebontjuk 116 település projektjeire, akkor már tisztán látszik, hogy minden elképzelésre ez sem lesz elegendő, így ez a pénz főleg azt ösztönzi, hogy a meglévő adottságokat fejlesszék tovább a térségben, legyen szó kulturális elemről, vagy infrastrukturális fejlesztésről.

Surguta Orsolya gazdasági igazgató, VEB 2023 Zrt.

Lamos Péter a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az EKF támogatásából 72 infrastrukturális fejlesztés valósul meg – 50 Veszprémben és 22 a régióban – összesen 41,8 milliárd forintból. Lamos Péter részletesen ismertette a váratlanul magas építőipari áremelkedések esetén nagyon hasznos eszköz, a feltételes közbeszerzés alkalmazását. Ez lehetővé teszi, hogy a tervezett beruházások költségét a való életben „teszteljék”, és ennek alapján lehet eldönteni, hogy az adott terv belefér-e a költségkeretbe. Ez ugyanakkor okozhat félreértéseket is: sokan egy feltételes közbeszerzési kiírást már kész tényként kezelnek, holott az még csak az előkészítő munka része. 

Lamos Péter ügyvezető, Veszprém 2030 Kft.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!