Így (is) készültek a veszprémi kulturális intézmények az EKF programévre

Veszprém kulturális intézményei közösen készültek fel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra. Az intézmények együttesen dolgoznak azért, hogy egységesen magas színvonalú felkészültséggel fogadhassák a vendégeket, nem csak az Európa Kulturális Fővárosa évében, hanem 2023 után is.

Fotó: Toroczkai Csaba/VEB2023

A felkészülés kezdeteként átfogó turisztikai audittal mértük fel a város kulturális intézményeit, az eredmények alapján pedig elindítottunk egy nagyszabású kapacitásfejlesztési programot az átvilágítást végző Innotime Hungary Kft-vel partnerségben. 

A "10 hónap 10 kihívás" elnevezésű projekt számos ponton segítette az intézményeket a felkészülésben, és ehhez kapcsolódóan képzéseket is tartottunk. Hogy pontosan mennyit? Nézzük meg számokban!

- Összesen 27 alkalommal szerveztünk saját és külső partnerek bevonásával tudásátadást, tréninget, konzultációt. Ez a szám egyébként nem tartalmazza a 10 intézményvezetői találkozót.

- A turisztikai auditban és az intézményi kapacitásfejlesztésben szereplő veszprémi kulturális intézmények munkatársai mellett három programra a Veszprémi Turisztikai Egyesület tagjai is regisztráltak. A 27 alkalomra összességében 319 regisztráció érkezett. 

- A legnagyobb számban látogatott esemény a februári helytörténeti, városismereti séta volt, amelyen összesen 78-an vettek részt négy alkalommal.

- A tudásátadások közül klasszikusan 10 esemény volt online, a többi személyes jelenlétet igénylő, de többségében ezek is elérhetőek voltak egyidőben online.

- 10 hónap alatt az előadóktól 34 dokumentumot töltöttünk fel a közös platformunkra, amelyek közül tíz videós anyag. Az írott dokumentumok terjedelme több mint 650 oldalnyi szöveg (pdf, ppt, word) - ami lapszámban több, mint az Egri csillagok -, a videók hossza pedig meghaladja a 940 percet (15 óra 40 perc) - ami jóval hosszabb, mint a Gyűrűk Ura trilógia bővített változata. 

- A személyes jelenlétet igénylő rendezvényeknek kettő kivételével a Pannon Köztér biztosított helyszínt.

Fotó: Toroczkai Csaba/VEB2023

A turisztikai audit, illetve az ahhoz kapcsolódó pályázat jellegénél fogva a VEB 2023 Zrt. egyik kiemelt saját projektje. A 2021-es év végére készült el a szakértői vélemény, ami alapján az intézményekkel és az önkormányzattal közösen meghatároztuk a célokat, mint például a szolgáltatások szakmai és minőségi színvonalának emelését, illetve az informatikai fejlesztéseket. 

A képzés megvalósításában partnereink voltak a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének Veszprém megyei képviseletei, a Kerekesszékesek Aktív Egyesülete, az Autispektrum Egyesület, valamint a a Pannon Egyetem.

A 10 hónap 10 kihívás programban részt vevő veszprémi intézmények:

Agóra Veszprém Kulturális Központ ​ 

Kabóca Bábszínház​ 

Lackó Dezső Múzeum​ 

Művészetek Háza Veszprém​ 

Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft.​ 

Veszprémi Petőfi Színház​ 

Veszprémi Érsekség​ 

Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Kft.​ 

Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. ​ 

Veszprémi Állatkert (Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.)

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!