Így ünnepelte Veszprém a magyar kultúra napját

Január 22-én különleges aktivitással készült a VEB2023 a magyar kultúra napja alkalmából.

Kultúra napja

Idén erre a napra a VEB2023 csapata egy köztéri videóinstallációval készült, amit az esti órákban, délután 5 és 8 óra között lehetett megtekinteni a veszprémi Kossuth utcán. A Kossuth utca- Jutasi út sarkán található Lordok házának falára vetített animációt Szauder Dávid médiaművész készítette, Can Togay János a VEB2023 EKF program művészeti és kreatív főtanácsadójának ötletei alapján. A néhány perces loop videóban Kölcsey Ferencet és a Himnusz születését láthatjuk, miközben megelevenednek a magyar történelem legfontosabb pillanatai. Mindeközben pedig a Himnusz megzenésített verzióját hallhatjuk.

A videó ITT tekinthető meg.

"A videó elején egy ajtón keresztül belépünk Kölcsey dolgozószobájába. Az eleinte üres szobában árnyként idézem meg Kölcsey alakját: láthatjuk, amint asztalánál ülve írja költeményét, majd a szoba lassan elsötétedik, újra kivilágosodik és a költemény is elkészül; mi pedig kilépünk a szobából.”

Szauder Dávid

Bár a kijárási korlátozások és a gyülekezési tilalom miatt nagy tömeg nem tudott összejönni a Lordok háza előtt, így is rengetegen nézték meg az installációt, amit az otthonülők kedvéért online is közvetítettünk Facebook oldalunkon. 

A több emelet magasságban megjelenő animáció mellett egy online karanténvideó is készült, amelyben négy veszprémi iskola - a Lovassy László Gimnázium, a Fehérlófia Waldorf Gimnázium, a Vetési Albert Gimnázium és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum - diákjai mondták el felváltva a Himnusz szövegét, így emléket állítva a jeles napnak. 

A videó ITT tekinthető meg. 

kultúra napja2
kultúranapja3

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 17 óra 17 perc 06 másodperc
van hátra a megnyitóig!